SIROTE ŽIVOTINJE

Prestravljeni ljubimci tijekom blagdana bježali, strahovali, nisu jeli: Samo u Zagrebu 42 psa nestala u blagdanskoj pucačini petardama!

Zaposlenici zagrebačkog skloništa za životinje iz Dumovca morali su u novogodišnjoj noći jednog psa, izbezumljenog zbog eksplozije petarde, spustiti s krova na koji se popeo od straha.

Većina pasa tijekom blagdana nije htjela jesti, šetati, bježali su i skrivali se. Za sve su krive petarde, čije eksplozije šokiraju životinje. Zbog straha od pucnjave najčešće bježe glavom bez obzira, zbog čega često završe pod kotačima automobila. Buka im, osim toga, može trajno oštetiti sluh, a gotovo 10 dana stresa ne utječe dobro na njihovo zdravlje.

- Ove je godine situacija gora nego ikada! Od Badnjaka do 1. siječnja čak 42 vlasnika pasa zvala su nas da prijave nestanak svojih ljubimaca. Za usporedbu, inače nas tijekom cijelog mjeseca nazovu tek dva vlasnika. Najčešće se psi otrgnu s uzice dok se šeću s vlasnikom i pobjegnu jer je u blizini nešto eksplodiralo - kaže Jadranka Dragović, predsjednica udruge Suza.

Neslavni rekord

Ova je godina i neslavni rekorder - prošle godine u istom su razdoblju na zagrebačkom području nestala 22 psa. Gotovo svi psi boje se pucnjave, neki panično pobjegnu i završe pod kotačima automobila. Drugi se toliko boje da im ne pomažu ni tablete za smirenje.

- Psi u vrijeme božićnih praznika ne žele u šetnju, a ako ih vlasnik privoli, te su šetnje kratke. Psi se panično osvrću, pa čak i ako ništa ne pukne u njihovoj blizini, stres kojem su izloženi dovodi do bolesti i pada imuniteta. Uz to, strašno je velik broj pasa koji tijekom šetnje uginu od srčanog udara jer u blizini eksplodira petarda - kaže veterinarka Tatjana Šoban. Statistike pokazuju da je broj smrtno stradalih životinja u vrijeme božićno-novogodišnjih praznika veći nego inače.

Tražit će zabranu

- Nastrada 20-ak posto više životinja. Uglavnom više mačaka nego pasa, jer su psi pod većim nadzorom - kažu iz Veterinarsko-higijenskog servisa.

- Ljudi često bacaju petarde, a da i ne primijete životinju. No nažalost, mnogo je onih koji namjerno bacaju pirotehnička sredstva pred pse, mačke ili čak među jata golubova. Zato ćemo tražiti da se petarde zabrane - kaže Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja.

U Italiji kazne i do 500 eura

- Italija je pokazala svoj civilizacijski doseg aktualnom zabranom pucanja petardama u silvestarskoj noći u više od 850 talijanskih gradova i općina i propisanim kaznama od 25 do 500 eura. U gradovima poput Venecije i Milana petarde su zabranjene jer njihov zvuk smeta ljudima, a u Torinu je ta zabrana donesena prije svega zbog životinja, s obzirom na to da 5000 životinja godišnje ugine od srčanog udara izazvanog eksplozijom petardi - kažu u Prijateljima životinja. Zbog toga udruga planira uputiti zahtjev da se Zakon dopuni zabranom pucanja petardama. ( Z. K.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:58