PISMO PREDSJEDNICE

'Presuda nije ispunila sva očekivanja, ali je povijesna'

 Damir Škomrlj / Novi list / EPH

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u petak je uputila pismo Majkama Srebrenice u povodu prvostupanjske presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću u kojoj poručuje kako presuda nije ispunila "sva vaša i naša očekivanja", ali je "povijesna presuda genocidu, zločinima, deportacijama, silovanjima i etničkom čišćenju".

"Drage majke Srebrenice, obraćam vam se danas kao državnica i kao majka, iz dna duše. Jučer izrečena prvostupanjska presuda Radovanu Karadžiću na sudu u Haagu nije ispunila sva vaša i naša očekivanja, a sasvim sigurno neće umanjiti tugu i bol zbog gubitka vaših najbližih", stoji u pismu hrvatske predsjednice u povodu presude kojom je Karadžić u četvrtak proglašen krivim za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini i osuđen na 40 godina zatvora.

Ipak, ističe Grabar-Kitarović, ovo je povijesna presuda genocidu, zločinima, deportacijama, silovanjima i etničkom čišćenju. "Isto tako, ovo je jasna poruka svima koji se i danas upuštaju u zločinačke pothvate protiv čovječnosti i međunarodni terorizam utemeljen na rasnoj i vjerskoj netrpeljivosti, kako neće proći nekažnjeno", poručuje predsjednica.

"Drage majke, zločini genocida u Srebrenici ostat će trajna mrlja europske i svjetske politike. Vjerujem kako će svi drugi naredbodavci i počinitelji zločina u konačnici biti pravedno osuđeni. S cijelim hrvatskim narodom u mislima sam s vama", stoji u pismu predsjednice Republike majkama Srebrenice.

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu utvrdilo je da je Karadžić kriv za genocid u Srebrenici i višegodišnje teroriziranje Sarajeva kao i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce, ali je utvrdilo da nije bilo genocida u sedam općina - Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku te ga je oslobodilo krivnje za taj dio optužnice.

Sud je utvrdio da je postojao plan sudionika udruženog zločinačkog pothvata za eliminaciju stanovništva Srebrenice kroz prisilno premještanje žena, djece i starijih muškaraca te fizičku eliminaciju muškaraca što je dosegnulo razmjere genocida.

Vijeće je utvrdilo da su 12. i 13. srpnja 1995., nakon što je stvoreno ozračje prinude u srebreničkoj enklavi, stanovnici prisiljeni na odlazak. Trideset tisuća žena i djece prevezeno je iz Potočara na područje pod muslimanskom kontrolom. Tisuće muškaraca, koji su odvojeni od njih, nakon toga ubijeni su na sustavni način i organizirano, utvrdilo je vijeće. Vijeće je uvjereno da je postojao plan da se svi vojno sposobni muškarci i dječaci pobiju i da on nije mogao biti proveden bez znanja i namjere vojnog vodstva bosanskih Srba da počine genocid.

Optužnica protiv Karadžića podignuta je 25. srpnja 1995. godine, a uhićen je 21. srpnja 2008. u Srbiji gdje se godinama skrivao i radio pod lažnim identitetom.

Udruga "Majke enklava Srebrenice i Žepe" je bosanskohercegovačka nevladina organizacija koja okuplja preživjele, te članove obitelji ubijenih i nestalih u srpnju 1995. godine tijekom pada "zaštićenih zona" Srebrenice i Žepe. Udruženje je osnovano je u 1996. s ciljem otkrivanja "istine, pravde i odgovornosti za žrtve srebreničkog genocida".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:39