SUD U HAAGU

PRESUDA O GRANICI HRVATSKE I SLOVENIJE 29. LIPNJA Hrvatska je izašla iz arbitraže, što slijedi nakon odluke?

Buje, 070610.
Stanovnici pogranicnih sela uz Slovensko-Hrvatsku granicu Buzini, Skudelini, Skrile i Mlini pozdravljaju pozitivni ishod referenduma slovenskog naroda za arbitrazno rjesavanje pitanja oko Piranskog zaljeva (Savudrijske vale). Na slici je slovenski dio Piranskog zaljeva sa starim solanama a u daljini se vide hoteli u Piranu.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelić / HANZA MEDIA

Stalni međunarodni arbitražni sud u Haagu danas je objavio da će presuda o slučaju graničnog spora između Hrvatske i Slovenije biti objavljena 29. lipnja. Rasprava će se održati od 14.00 do 16.00 sati u Palači mira u Haagu tijekom koje će predsjednik Suda, sudac Gilbert Guillaume iznijeti pravorijek.

Poznato je da je Hrvatska istupila iz Arbitražnog postupka 31. srpnja 2015. godine nakon što su otkriveni nedopušteni kontakti slovenski agentice i slovenskog arbitra čim je, po mišljenju Zagreba, arbitražni postupak dubinski i nepovratno kontaminiran.

Sud je ipak odlučio da je Slovenija napravila prekršaj, ali da on ne utječe presudno na rad Suda. Stoga je Sud nastavio svoj rad. Slovenija stoga čvrsto stoji pri stajalištu da se arbitražna presuda mora poštovati, kako sa strane Ljubljane, tako i sa strane Zagrba.  Hrvatska je u međuvremenu pokrenula potrebne međunarodnopravne korake za istupanje iz arbitraže i postupak mirenja.

Hrvatska smatra da se problem granice mora riješiti bilateralno.

ELIPSO

Izdvajamo