USKORO NOVI NATJEČAJ

PRIČA IZ HRVATSKOG TURISTIČKOG BISERA 'Kronično nam nedostaje pedijatara. Nudimo minimalnu plaću od 12.000 kn i besplatan smještaj, ali nije dovoljno'

 CROPIX

Pedijatara u Hrvatskoj kronično nedostaje. Trenutno ih postoji 710 pedijatara, ali nedostaje ih još najmanje pedeset. Za barem jednim već dulje vapi Dubrovnik. Iako su ponudili uvjete koje bi većina građana smatrala uvjetima iz snova, natječaj je propao, ali uskoro se otvara novi, piše RTL.

Dubrovački dom zdravlja, već duže vrijeme, bezuspješno traga za osobom koja će popuniti njihove redove.

Niti minimalnih 12 tisuća kuna plaće, niti besplatan smještaj, niti mogućnost dodatne zarade nisu bili dovoljan magnet pedijatrima da dođu raditi u Dubrovnik. A Iako je bilo zainteresiranih, natječaj je propao, a ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik, Branko Bazdan, objasnio je zbog čega:

- Bile su dvije ozbiljne kandidatkinje, koje su došle u Dubrovnik s kojima smo razgovarali, međutim se nisu odlučile zbog razno raznih svojih obiteljskih ili drugih problema odlučile za doći.

S druge strane, predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža, nam kaže kako je život u Dubrovniku znatno skuplji nego u ostalom dijelu Hrvatske pa, kako kaže, pedijatri zbog toga nisu zainteresirani za posao.

Prosječna dob pedijatara u Hrvatskoj je 51 godna, a u tim godinama, teško je i donijeti odluku o mijenjanju životne sredine.

- To je prvenstveno problem grada Dubrovnika i dubrovačke županije i oni se trebaju zajedno dogovorit na koji način će rješavat te probleme, inače u Dubrovniku u bolnici nedostaje preko 30 lječnika da bi ta bolnica normalno funkcionirala, ali to nikoga ne zabrinjava - dodaje Goluža.

Novu priliku za rad u Dubrovniku pedijatri će dobiti za par dana jer će dubrovački dom zdravlja ponoviti natječaj. Ovaj put, nadaju se, uspješno, piše RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:48