OBLJETNICA

Prije 26 godina JNA je raketirala i teško oštetila Banske dvore: U trenutku napada u njima se nalazio i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 07.10.2017. u 10:00

Zagreb, 061017.
Trg svetog Marka 1, Banski dvori.
Sedmog listopada 1991. godine zgradu Vlade raketiralo je zrakoplovstvo JNA, cilj je bio atentat na predsjednika Franju Tudjmana.Prilikom raketiranja poginula je jedna osoba, a cetiri su ranjene.
Predjsednik Vlade Andrej Plenkovic sa uzim kabinetom prisjetio se toga dogadaja.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

Godišnjicu napada na Banske dvore Vlada je obilježila u petak polaganjem lovorova vijenca na spomen-ploču na zgradi Dvora.

Prije 26 godina, u poslijepodnevnim satima 7. listopada 1991., zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije (JNA) raketirali su i teško oštetili Banske dvore, sjedište hrvatske Vlade, u kojima je tada bila i rezidencija prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i u kojoj se nalazio u trenutku napada.

Jedna je osoba u napadu poginula, četiri su ozlijeđene, srušen je dio krova Banskih dvora, oštećeno pročelje i gotovo sve prostorije. Banski su dvori raketirani oko 15 sati, dva jugoslavenska borbena zrakoplova ispalila su na zgradu šest raketa, jedna je pogodila palaču, ostale su pale na susjedne zgrade. U trenutku napada, predsjednik Tuđman razgovarao je u zgradi sa Stipom Mesićem i Antom Markovićem, predsjednicima jugoslavenskog Predsjedništva i vlade.

Godišnjicu napada na Banske dvore, Vlada je obilježila u petak polaganjem lovorova vijenca na spomen-ploču na zgradi Dvora. "Prisjećamo se 7. listopada 1991., ponedjeljka poslije podne, kada je JNA u jeku velikosrpske agresije na Hrvatsku raketirala Banske dvore", rekao je tom prigodom premijer Andrej Plenković.

Početkom listopada 1991. agresija JNA i pobunjenih lokalnih Srba zahvatila je gotovo cijelu Hrvatsku, napadnuti su Vukovar, Osijek, Karlovac, Gospić, Dubrovnik te brojna druga manja mjesta. U to je vrijeme istjecao tromjesečni moratorij Europske zajednice na lipanjsku odluku Hrvatskog sabora o samostalnosti i suverenosti. EZ vjerovala je da se jugoslavenska kriza i srpska agresija mogu riješiti mirnim putem, pa je od Hrvatske tražila da privremeno odgodi svoju odluku o neovisnosti.

Dan nakon napada na Banske dvore,  8. listopada 1991, prvi saziv Hrvatskog sabora donio je povijesnu odluku o neovisnosti Hrvatske, taj se datum danas slavi kao Dan neovisnosti. Zbog sigurnosnih razloga, Sabor je, umjesto u svom povijesnom zdanju na Markovu trgu, tu odluku donio na sjednici u zgradi Ine u Šubićevoj ulici u Zagrebu.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo