NEVJEROJATAN SLUČAJ

PROČELNIK KOJI JE ZBOG LAŽNOG MAILA IZGUBIO 50.000 EURA I DALJE JE NA POSLU I SVI GA ŽALE Zbog zapanjujućeg gafa ne žele ga napadati ni oporbenjaci

Zgrada Gradskog poglavarstva grada Đakova i gradonačelnik Marin Mandarić (u krugu)
 CROPIX

Skandal s računalnom prevarom na koju je 9. srpnja ove godine nasjeo Slavko Troha, pročelnik Upravnog odjela za financije grada Đakova, i dalje je glavna tema u gradu koji se naziva i “srcem Slavonije”.

Nikome u Đakovu nije jasno kako je čovjek koji već dulje od 30 godina radi u lokalnoj upravi i koji je predsjednik Udruge računovođa i financijskih djelatnika grada Đakovo bez ikakve dodatne provjere odlučio uplatiti 50.000 eura na nepoznati račun temeljem, pokazat će se, lažnog e-maila koji je dobio od osobe za koju je mislio da je osobno Marin Mandarić, HDZ-ov gradonačelnik Đakova. Troha o tome ne želi pričati. Tako nam je rečeno na ulazu u Gradsku upravu.

- Nije mu lako. Cijeli život gradio je imidž pouzdanog i profesionalnog službenika na kojeg se mogao osloniti svaki gradonačelnik, a sada je učinio pogrešku koja će ga obilježiti - rekao nam je jedan zaposlenik Grada i dodao i kako su pročelniku prvi dani nakon saznanja što je učinio bili puni stresa, pri čemu se jako loše osjećao i sam sebi zamjerao što je bio tako neoprezan. I dalje ga boli ta činjenica.

Je li ga nazvao

U cijeloj nevjerojatnoj priči puno je nepoznanica, a na njihovu rješavanju već gotovo dva i pol mjeseca rade kriminalisti PU osječko-baranjske, koji su zatražili i međunarodnu pravnu pomoć od kolega iz Velike Britanije, gdje se nalazi račun na koji je Troha uplatio novac. S obzirom na to da su policijski izvidi još u tijeku, konkretnih informacija o njihovu tijeku nema. Sigurno je da službena istraga DORH-a još nije počela. Što se zapravo dogodilo?

Toga 9. srpnja Trohi je na službeni e-mail stigla e-poruka od “Marina Mandarića”. Međutim, mail pošiljatelja nije bio sa službene domene Grada Đakovo, nego neke druge domene, na što Troha nije obratio pozornost. Štoviše, uzvratio je mail “gradonačelniku” tražeći upute za uplatu, što mu je ovaj odmah poslao. Troha je potom ispisao nalog i odnio ga na supotpis ovlaštenoj službenici u njihovu Uredu te s tim nalogom otišao u banku preko puta Gradske uprave i obavio uplatu 50.000 eura. Prema nekim objavljenim informacijama, Troha je navodno o svemu prethodno konzultirao Mandarića, no ovaj tvrdi da tog dana s njim uopće nije komunicirao, iako se nalazio u Đakovu i iako ga je Troha navodno tražio po zgradi. Nejasno je zašto ga nije nazvao. Uglavnom, novac je otišao na nepoznati račun, a prevara je otkrivena tek navečer kada je Mandariću iz Grada proslijeđen mail s potvrdom o plaćanju.

Poduzeće Univerzal

- Nazvao sam Slavka i pitao ga o čemu se radi, a on mi je odgovorio da je to temeljem maila koji sam mu ja poslao... Odmah smo se našli u Gradskoj upravi i shvatili da je netko napravio lažni mail na moje ime. Pokušali smo stopirati isplatu, ali je bilo kasno. Pozvali smo policiju, koja je izuzela dokazne materijale, a dan kasnije podnijeli smo kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja - rekao nam je Mandarić i dodao kako je jasno da u ovom slučaju nije poštivana uobičajena procedura.

- Nije istina, kako neki tvrde, da se nešto promijenilo u proceduri. I dalje je gradonačelnik, u ovom slučaju ja, taj koji prije svake isplate potpisuje nalog ili izdaje rješenje o isplati, a onda to pročelnik i još jedan od troje ovlaštenih službenika supotpisuju i operativno provode. U ovom slučaju ja nisam ništa potpisao, a trebao sam. Slavko mi je rekao da je bio uvjeren kako je mail primio od mene. Ne znam zašto je to pomislio, jer nikada za takve naloge nismo koristili mailove. Osim toga, u mom mandatu nismo imali nijedno plaćanje u inozemstvo. Netočno je i da smo prije isplate nas dvojica razgovarali, kako neki pišu - rekao je Mandarić i dodao i kako javnost o tome nisu obavještavali, jer su im tako sugerirali iz policije zbog tajnosti istrage. Zanimljivo, ni policija o tome nije izvijestila javnost. Inače, neki u Đakovu čudnom koincidencijom drže što je ova priča došla u medije nakon što je objavljeno kako je zbog sumnji u kriminalne radnje u komunalnom poduzeću Univerzal podignuto nekoliko kaznenih prijava.

- Vjerojatno se sada objavom ovoga s Trohom htjela skrenuti pozornost i s te činjenice - rekao nam jedan đakovački političar.

Bilo kako bilo, Mandarić je protiv Trohe pokrenuo stegovni postupak, ali ga je ostavio na funkciji, iako se mnogi pitaju zašto ga nije smijenio i imenovao nekoga za v. d. pročelnika. Mandarić pojašnjava kako je imao razumijevanja za njegov dosadašnji i više nego uzoran rad, dodavši i da je “ljudski pogriješiti”. Trohu ne napada ni gradska oporba.

- Jedini odgovoran u ovom slučaju je gradonačelnik koji bi trebao podnijeti ostavku - poručio je Zoran Vinković, najdugovječniji gradonačelnik Đakova, čak 16 godina, koji je izbore izgubio upravo od Mandarića. Ovaj mu je odgovorio da se ne smatra odgovornim ni na koji način. Vinković ističe da su u njegovo vrijeme tako nešto nije moglo dogoditi.

- Svaki virman, svaka isplata koja je izlazila iz gradskog proračuna prošla je kroz ovjeru mene i jednog pročelnika. Ovdje je očito riječ o nepostojanju sustava kontrole. Zato je Mandarić najodgovorniji u ovom slučaju, što me čudi jer je došao iz bankarskog svijeta, ali ovdje je očito riječ o nepoznavanju funkcioniranja lokalne uprave i potpunom javašluku - rekao je Vinković i dodao da se za to u Đakovu doznali već kroz nekoliko dana, ali da on osobno to nije htio potencirati zbog policijske istrage.

John Smith

- Da se sve zna dao sam im do znanja na prvoj sjednici Gradskog vijeća, poslije ljetne stanke, kada sam rekao da bih i ja, kao i mnogi građani, htio da pošaljem mail. Također sam ih, nakon što su donijeli po meni suspektnu i za Grad štetnu odluku kojom su državi otpisali 2,5 milijuna kuna duga na ime komunalne naknade, a koju su opravdali time da su konzultirali pravne i financijske stručnjake, pitao jesu li možda pitali i Johna Smitha - rekao je Vinković. Inače, John Smith je ime koje se pojavilo u medijima kao ono na čiji je račun uplaćen novac, ali to ime se u mailovima ne spominje. SDP-ov saborski zastupnik iz Đakova Damir Tomić zamjera vlasti što o tome nisu obavijestili javnost. Za Trohu kaže da je “uvijek bio iznimno profesionalan i korektan”.

- Ne mogu opravdati to što mu se dogodilo, ali neću ga ni napadati. Iskreno, žao mi je čovjeka, jer sigurno nije htio ispasti blesav. On tvrdi da je zvao gradonačelnika, a ovaj govori suprotno. Ne znam tko laže, ali propust je veliki, kao i iznos. Pa, na proračunskoj stavci za tehničku kulturu je manje novca od toga što je uplaćeno. Ovo je teški gaf, ali to je smiješno u odnosu na devastaciju koju je ovaj grad doživio za vrijeme prethodne vlasti s čime bi se također netko trebao pozabaviti - poručio je Tomić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:09