CRNO TRŽIŠTE

PRODAJE SE SVE VIŠE KRIVOTVORENIH LIJEKOVA Agencija za lijekove upozorava građane: 'Ljudi se izlažu velikom riziku, te tablete nisu provjerene'

 
 Srdjan Zivulovic / REUTERS

Crno tržište krivotvorenih lijekova svake godine sve više raste, a najviše se krivotvore lijekovi za poboljšanje stila života, kao što su lijekovi za liječenje erektilne disfunkcije, za liječenje pretilosti, intelektualni stimulansi, procjenjuju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Prema istraživanju WHO-a oko 50 posto lijekova koji se prodaju putem internetskih stranica je krivotvoreno, piše Glas Slavonije.

Zato HALMED apelira na hrvatske građane da ne kupuju i ne koriste lijekove iz ilegalnog lanca opskrbe jer takvi proizvodi nisu provjereni, pa nisu ni sigurni za primjenu.

Upozoravaju da građani moraju biti svjesni da kupnjom lijekova preko interneta svoje zdravlje izlažu velikom riziku. U ekstremnim slučajevima, primjena krivotvorenih lijekova može dovesti čak i do smrti.

Prema podacima HALMED-a oko 10 posto ukupne globalne trgovine lijekovima uzima trgovina krivotvorenih lijekova.

- Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da se u razvijenim zemljama najviše krivotvore lijekovi za poboljšanje stila života, kao što su lijekovi za liječenje erektilne disfunkcije, za liječenje pretilosti, intelektualni stimulansi, kortikosteroidi, antihistaminici i slično. U zemljama u razvoju ima najviše krivotvorina među lijekovima za liječenje za život opasnih bolesti kao što su antibiotici, onkološki lijekovi, analgetici, kardiovaskularni lijekovi, antivirotici, antimalarici i slično - navode iz HALMED-a.

Magistra farmacije Aurora Antolović-Amidžić, voditeljica Bolničke ljekarne Kliničkog bolničkog centra Osijek, objasnila je za Glas Slavonije koje stroge provjere prolaze lijekovi prije primjene i izdavanja. Smatra da su one nužne upravo zbog velikog broja krivotvorenih lijekova.

- To su lijekovi koji ne sadrže propisane djelatne tvari, ili sadrže djelatnu tvar u manjoj količini, u lažnom su pakiranju, prepakirani su bez kontrole, stavljeni u promet od neovlaštenih distributera te nisu skladišteni prema propisima. Lijek nije roba. Krivotvoreni lijekovi mogu biti i lijekovi kojima je istekao rok valjanosti s krivotvorenim podatcima na vanjskom pakiranju i prepakirani. Primjena krivotvorenih lijekova najčešće nema terapijsko djelovanje, a moguće su i neočekivane reakcije i komplikacije zdravstvenog stanja pacijenta - naglašava Antolović-Amidžić.

Stručnjaci upozoravaju hrvatske građane da lijekove zbog sigurnosnih razloga kupuju isključivo na ovlaštenim prodajnim mjestima jer se tamo nalaze provjereni i odobreni lijekovi.

Hrvatska carina prošle je godine, između ostaloga, zaplijenila i 56.662 komada lijekova koji sadrže narkotike. To je desetorostruko povećanje u odnosu na godinu ranije kada je takvih lijekova zaplijenjeno 5134.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:30