DANI ODLUKE

PROGLASI LI SE ŠEFOM SABORSKOGA KLUBA, RISKIRA UPRAVNU TUŽBU Velika dilema šefa SDP-a Davora Bernardića

Davor Bernardić
 Damjan Tadic / CROPIX

Hoće li šef SDP-a Davor Bernardić biti kamikaza i proglasiti se šefom saborskog Kluba zastupnika i riskirati upravnu tužbu da je preuzeo klub mimo zakonske procedure, a potom i izglasavanje ostavke, kako najavljuju njegovi oponenti ili će ipak tražiti neko drugo rješenje?

Do početka rada Sabora, 17. rujna, Klub zastupnika mora između sebe izabrati novog predsjednika, i to će biti prvi konkretan test može li ostati na čelu stranke, neovisno o tome što kritičari navodno kuju novu strategiju njegova rušenja, ovaj put samoraspuštanje članova Predsjedništva ne bi li ga primorali na nove izbore.

Nemoguća misija

Bernardića čeka nemoguća misija: na prvom sastanku kluba staviti prijedlog da on sam postane novi šef, ali za to mu je potrebna podrška većine zastupnika - 17 zastupnika od 33, koliko ih trenutačno imaju, od kojih je dvije trećine potpisalo pismo za njegovu smjenu i od kojih je iluzorno očekivati da će mu dati glas. A odustati od toga da bude novi šef kluba, što je najavio u srpnju, značilo bi neizravnu kapitulaciju jer, kako kaže jedan od njegovih oponenata, “ako nije u stanju biti predsjednik Kluba zastupnika, kako uopće može biti šef stranke?”.

Već i samo pitanje tko će naslijediti Arsena Bauka u redovima SDP-ovaca, koji odreda žele biti neimenovani, izaziva nervozu. Bauk je koncem srpnja na sjednici Predsjedništva stavio svoj mandat na raspolaganje rekavši tada da u situaciji kad dvije trećine zastupnika traže odlazak šefa stranke nema ambiciju biti izvanredni povjerenik jer izvanredne prilike traže da dužnost preuzme onaj tko ima formacijsku odgovornost za njih - a to je Bernardić. Potom je na sjednici Glavnog odbora tražio donošenje zaključka da će se odluka o novom šefu kluba donijeti na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Kluba zastupnika. Do danas taj sastanak još nije dogovoren.

Bernardićevi kritičari inzistiraju na proceduri - da dobije suglasnost većine zastupnike. Njegovi zagovornici, pak, skloni su drugoj varijanti: “Nije to čak ni potrebno, da ga klub odobri, jer postoji odredba Predsjedništva o tome da je Bernardić novi šef kluba. Može ga imenovati Predsjedništvo. Bernardić mora ići do kraja i natjerati članove kluba da provode odluke stranke. Ili će se povući. Nema srednjeg rješenja nakon što mu je 22 zastupnika otkazalo poslušnost - logično je da moraš preuzeti kormilo i pokazati da vladaš situacijom”, tumači Bernardiću blizak suradnik, ali ipak nema komentar bi li takvo “imenovanje” bilo nezakonito, u direktnoj opreci sa Statutom. Na pitanje kako će vladati klubom i kako će klub uopće moći raditi, taj izvor dočekuje uzdahom: “A čujte - teško. Rat je otvoren. Stranka je podijeljena pa će takav biti i klub. To su fakti”, reći će SDP-ovac iz Bernardićeva tabora dodajući da nije isključena ni varijanta prijelaznog rješenja, jer baš nikome nije u interesu da se situacija dalje zaoštrava, ali ne precizira što bi to bilo.

“Teško, nemoguće”, bune se kritičari i pojašnjavaju: “Može Bernardić dekretom postati šef kluba, ali onda svi mehanizmi gube smisao - onda može birati i kandidate za gradonačelnika i možemo svirati kraj. Takvim nasiljem izlaže se riziku upravne tužbe i nanošenju još jedne nove sramote stranci, ali i tome da ga smijenimo na prvoj sjednici. Što će reći kad ga predsjednik Sabora Gordan Jandroković bude pitao jeste li tu odluku donijeli na sjednici kluba? Morat će objasniti zašto su išli mimo zakonske procedure i statuta. Članak 91. Statuta SDP-a propisuje da ‘članovi i članice Kluba zastupnika iz svojih redova biraju predsjednika i potpredsjednike’”.

Netko neutralan

Za treću varijantu, izbor neke neutralne osobe, procjenjuju da je osuđena na propast.

- Pa nama treba Superman! Tko bi prihvatio nositi takav teret? Novi šef kluba bit će u groznoj situaciji: ili će vaditi mast predsjedniku ili će predsjednik vaditi mast zastupnicima koji su mu okrenuli leđa. I što ćemo mi uopće raditi - bavit ćemo se sami sobom, a ne zakonima?! - komentirao je jedan zastupnik.

- Ako je Glavni odbor stao na stranu predsjednika, sankcionirao pobunjenike, a predsjednik nema većinu da postane šef saborskog kluba, Bernardiću preostaje samo da nas izbaci. Ili da Komadina postane v. d. i predloži šefa kluba - tvrdi još jedan SDP-ovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:47