SVJETSKI USPJEH

PROMOCIJA NOVE KNJIGE DR. PRIMORCA 'Ovo je najbolja knjiga iz područja forenzičke DNA analize u SAD-u'

Na godišnjem sastanku Američke akademije za forenzičke znanosti u čijem radu sudjeluje oko 8 000 vodećih američkih forenzičara promovIrana je knjiga prof.dr. Dragana Primorca pod nazivom "Forensic DNA Applications: An interdisciplinary Perspective". Izdavač knjige je jedan od vodećih američkih izdavača CRC Press Taylor and Francis iz New Yorka.

U svojoj recenziji knjige jedan od najuglednijih američkih autoriteta iz područja forenzičkih znanosti Prof.dr. Robert E Gaensslen višegodišnji urednik vodećeg svjetskog forenzičkog časopisa Journal of Forensic Sciences i professor na Sveučilištu Illinois, Chicago, ističe "da je knjiga prof.dr. Primorca najsveobuhvatnija knjiga do sada tiskana iz područja forenzičke DNA analize u SAD-u"

Uz profesora Primorca knjigu uređuje i prof.dr. Moses Schanfield sa Sveučilišta George Washington, a knjiga ima 23 poglavlja koja na 621 stranici obrađuju sve relevantno iz područja fornezičke DNA analize.

Ključna poglavlja opisuju temeljne principe forenzičke DNA analize i forenzičke matematike, analizu mitohondrijske i genomske DNA, analizu tzv. mješanih bioloških tragova, specifičnosti X i Y kromosoma u forenzičkim analiziama, analizu DNA u kompleksnim slučajevima, postupke na mjestu događaja, identifikaciju nestalih ali i žrtava velikih katastrofa, bioterorizam i forenzičku mikrobiologiju, analizu životinjske i biljne DNA, forenzičku entomologiju, najnovije tehnologije u svrhu forenzičke DNA analize.

Predikciju izgleda počinitelja kaznenog djela na osnovu analize DNA, molekularnu obdukciju, forenzičku genealogiju, interpretaciju DNA rezultata na sudu, utvrđivanje očinstva, etičke principe analize DNA, uloga DNA pri praćenju imigracija i trgovine ljudima te DNA baze podataka u svrhu otkrivanja počinitelja kaznenih djela.

U knjizi su po prvi put opisani do u detalja neki od najznačajnijih slučajeva u SAD-u, uključujući i "World Trade Center remains identification project". Zanimljiv je podatak da je ovo prva knjiga iz forenzičkih znanosti koja koja cjelovito obrađuje i područje molekularne antroplogije te "forenzičkog" istraživanja podrijela naroda.

Na poziv prof.dr. Primorca u izradi knjige sudjelovao je 51 autor iz 9 država (od SAD-a do Australije), a gotovo svi su vodeći svjetski autoriteti iz područja kojeg obrađuju.

Prema riječima promotora, knjiga je namijenjena sucima, odvjetnicima, policiji, vojsci, FBI-u, svim institucijama koje se bave područjem nacionalne sigurnosti, akademskoj zajednici, a u SAD-u skoro planiraju promocije na Sveučilištima Penn State te na Sveučilištu New Haven.

U aktivnostima vezanim uz knjigu sudjelovali su i predsjednik Akademije prof.dr. Barry Logan, vodeći forenzičar SAD-a prof.dr. Henry Lee, najpoznatiji američki forenzički patolog koji je radio rekonstrukciju ubojstva predsjednika Kennedyja prof.dr. Michael Baden, višegodišnji direktor FBI laboratorija prof.dr. Bruce Budowle, bivši zamjenik američke državne odvjetnice Christopher Asplen i niz drugih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:52