JEDNOGLASNA ODLUKA

Proslava Dana državnosti u Bilicama: Otvorili gat bez dozvola i “krstili” ga - Mile Budak

Josko Ćaleta Car, načelnik općine Bilice
 Nikša Stipaničev / EPH

U mjestu Bilice, nadomak Šibenika, jednoj od najmlađih i s dvije tisuće stanovnika najmanjih općina u Hrvatskoj, na poseban način proslavljen je Dan državnosti.

Na obali Prokljanskog jezera svečano je otvoren rekonstruirani gat za 60 brodova. No, ovaj hvalevrijedan projekt općinske vlasti doveo je ovu malu općinu u fokus javnosti jer je privezište izgrađeno bez građevinske dozvole. Ujedno, odlukom Općinskog vijeća gat nosi ime dr. Mile Budaka, ministra u vladi NDH, te je prilikom svečanog otvorenja gata na njemu otkrivena i spomen-ploča u čast ovog Pavelićevog ministra.

Razlaz s pavelićem

- Za mene osobno, za članove Općinskog vijeća i za brojne Biličane, dr. Mile Budak je hrvatski književnik i istinski domoljub koji je samo želio da hrvatski narod ima svoju državu. On je za vrijeme NDH bio hrvatski veleposlanik u Njemačkoj, a na vrijeme je uvidio da ustaški pokret ne ide u pravom smjeru te se 1943. godine razišao s Pavelićem. On nije bio ratni zločinac kako ga komunistički krugovi žele etiketirati - kazao je Joško Čaleta.

Inače, Čaleta je nezavisni načelnik Općine Bilice, a u Općinskom vijeću njegova nezavisna lista tvori većinu u koaliciji s Nezavisnom listom Nevena Mikulandre (predsjednik Vijeća), a oporbu čine vijećnici HDZ-a. Svi oni jednoglasno su donijeli odluku da se novi gat nazove po dr. Mili Budaku.

Bilički načelnik pojasnio je i situaciju oko nepostojanja građevinske dozvole.

- Već punih deset godina u ladicama Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture stoji zahtjev naše općine da se u Bilicama utvrde granice javno pomorskog dobra, bez čega i ne možemo raditi po zakonu. Kao i prilikom rekonstrukcije prvog gata prošle godine koji nosi ime blaženog Alojzija Stepinca, tako i prilikom ovog drugog, izradili smo svu potrebnu projektu dokumentaciju, ali nismo mogli dobiti građevinsku dozvolu zbog ponašanja resornog ministarstva koje nije ucrtalo granice. Mi nismo mogli čekati da nam projekti stoje, već smo krenuli u njihovu realizaciju, i to vlastitim sredstvima. Zbog neažurnosti ministarstva brojne naše projekte ne možemo aplicirati ni za sredstva iz europskih fondova - rekao je Joško Čaleta.

Velika pljuska

Na otvaranje gata očitovao se Ivan Klarin, saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije SDP-a.

- Na jedan od najvećih državnih praznika načelnik općine Bilice dao je veliku pljusku svome mjestu i državi. Otvaranjem gata nazvanom po jednom od ideologa ustaškog pokreta bilički načelnik radi protiv sebe, svoje općine i interesa naše države. Ovim činom slavi se čovjeka koji nije zaslužio da se njegovo ime spominje. Mile Budak služio je kao veleposlanik u Njemačkoj za vrijeme najgorih progona i istrebljenja. Poznata je Budakova rečenica da je za pripadnike manjina u Hrvatskoj spremno tri milijuna metaka. Nametanje lažnih teza o opravdanosti ustaškog pokreta i neprihvatljivi istupi pojedinaca dio su šire kampanje s ciljem novih podjela u društvu - reagirao je Ivan Klarin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:31