VEĆA PRAVA

PROSVJED RODITELJA NJEGOVATELJA ISPRED MINISTARSTVA ZA DEMOGRAFIJU Traže ozbiljne izmjene Zakona o socijalnoj skrbi

 
 Ivana Krnić

Ispred Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku počeli su se okupljati roditelji njegovatelji, koji zahtjevaju veća prava. Smatraju kako se od njih pretvara socijalne slučajeve. Prosvjed je počeo u 10 sati.

Ivana Krnić

'Roditelji su danas ovdje, po drugi put u dva mjeseca, da opet zatraže svoja prava i dostojanstven život. 2.500 kuna nije nešto od čega se može živjeti. Troškovi života su se zadnjih godina povećali za 60 posto', rekla je na prosvjedu Suzana Rešetar iz Udruge Sjena, javlja N1.

Dodala je da bi smještaj djece u institucije bio skuplji od davanja statusa roditeljima njegovateljima, no Rešetar ističe da svako dijete zaslužuje odrasti sa svojom obitelji.

'Mi imamo pravo na svoju djecu i ta djeca imaju pravo na svoje roditelje. Oblici podrške, a to su izbori koje Ministarsvo danas nudi jest smjestiti dijete u instituciju. Pa ja pitam gospodu bi li oni svoje dijete smjestili u instituciju kada su bolesna', dodaje Rešetar.

Članovi Udruge obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom "Sjena" traže od Ministarstva da se konačno krene u ozbiljne izmjene Zakona o socijalnoj skrbi te poručuju kako izmjene ovoga zakona nisu pitanje politizacije ili političkih ideologija, nego njihov razuman i human zahtjev.

Članica Udruge Suzana Rešetar jučer je na konferenciji za novinare podsjetila da su prije dva mjeseca održali prvi prosvjed za status roditelja njegovatelja, a sa današnjeg će pozvati Ministarstvo da konačno napravi žurne i odlučne korake prema poboljšanju statusa roditelja njegovatelja.

Ivana Krnić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:44