SINDIKATI PROVELI REFERENDUM

PROTIV ZAKONA O RADU U generalni štrajk idu i radnici HEP-a i gubitaškog HŽ-a

U javnoj su upravi 25 posto veće plaće, ali sindikati svejedno organiziraju pobunu

Za organiziranje generalnog štrajka zbog izmjena Zakona o radu spremno je 252.780 sindikalnih članova, objavili su jučer čelnici pet sindikalnih središnjica.

Na dvotjedni referendum izašlo je 273.839 članova, a 92,31 posto izjasnilo se za generalni štrajk. Svi oni zaokružili su DA na pitanje “Jeste li za organiziranje generalnog štrajka sa svrhom sprečavanja donošenja novog Zakona o radu i Zakona o povremenim poslovima?”

Nek prevlada razum

Vlada je novi Zakon o radu uputila u Sabor, a sindikalci sada od šefa Sabora Josipa Leke traže da zaustavi tu proceduru sve dok sindikati ne dobiju priliku svim klubovima zastupnika objasniti argumente protiv zakona. Leko je sindikate pozvao na razgovor u srijedu, 5. veljače. Ne uspiju li zaustaviti tu proceduru, najavljuju generalni štrajk o čijem će terminu i načinu održavanja tek odlučiti.

- Nije nam cilj ni grčki niti ukrajinski scenarij, nego da prevlada razum - poručio je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata. Sindikatima u novom Zakonu o radu smeta moguće produljenje radnog tjedna zbog povećanja obima posla do 56 sati tjedno, odosno do 60 sati ako u tvrtki postoji kolektivni ugovor. Protive se i produljenju rada preko agencija za privremeno zapošljavanje do tri godine.

Iako pet središnjica najavljuje organiziranje prvog generalnog štrajka u zemlji, pravni stručnjaci ističu kako takva akcija nije jasno zakonski regulirana pa je pitanje kako će na kraju definirati takav štrajk. Osim toga, teško će na štrajk mobilizirati zaposlene u javnom i privatnom sektoru koji su u neravnopravnoj poziciji.

Tko neće štrajkati

Prema analizi Ivice Rubila s Ekonomskog instituta, razlike u plaćama između javnog i privatnog sektora čak su 25 posto u korist plaća koje se isplaćuju iz proračuna.

Prema podacima o sindikalnim podružnicama s njihovih internet stranica očito se može očekivati da će u štrajk i radnici iz brojnih državnih tvrtki kao što su HEP i gubitaš HŽ. Kad je pak riječ o sindikalnom članstvu u privatnim kompanijama, u kojima je u krizi ugašeno 180 tisuća radnih mjesta, pitanje je tko će se od njih na kraju priključiti štrajku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 18:19