ZAJEDNO SMO JAČI

Prvi vlak 'Željeznice Hrvata, Srba i Slovenaca' kreće iz Ljubljane 1. listopada

 Vjekoslav Skledar/CROPIX

ZAGREB - Predstavnici srbijanskih, hrvatskih i slovenskih željeznica potpisali su danas u Beogradu dokument o osnivanju zajedničkog željezničkog poduzeća za teretni promet na koridoru X., potvrdili su nam u Hrvatskim željeznicama (HŽ).

Novo poduzeće Cargo 10 imat će sjedište u Ljubljani, a cilj mu je zajednički nastup triju nacionalnih željeznica na trećim tržištima, kojima će nuditi i jedinstvenu cijenu prijevoza robe, umjesto sadašnje tri. To bi trebalo pridonijeti povećanju prometa na pruzi koja Njemačku i Austriju, preko Slovenije, Hrvatske i Srbije, spaja s Turskom i ostalim zemljama europskog jugoistoka. U Beogradu, Zagrebu i Ljubljani očekuju da će se “SHS željeznici” u dogledno vrijeme priključiti i željeznice iz BiH (Željeznice Federacije BiH i Željeznice Republike Srpske), kao i iz Makedonije.

Iako se radi o prvom zajedničkom poduzeću na području bivše Jugoslavije, ono se neće baviti prijevozom putnika, nego samo tereta. Prvi “SHS -vlak” trebao bi s ljubljanskog kolodovora krenuti 1. listopada u 12 sati.

- To je gospodarski opravdan i dobar potez, koji će ojačati konkurentnost koridora X., a time i hrvatskoga gospodartsva - kazao nam je Božidar Kalmeta, ministar mora, prometa i infrastrukture.

U ime HŽ-a društvene ugovore o osnivanju novog, regionalnog društva s ograničenom odgovornošću potpisao je Zlatko Rogožar, direktor HŽ Carga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:22