ŠEF SDSS-a

PUPOVAC U NOVOM ISTUPU POTVRDIO DA RAZMIŠLJA O NAPUŠTANJU VLADAJUĆE KOALICIJE 'Više je razloga za to, dugo i ozbiljno smo promišljali o tome'

 
 Ronald Gorsic / CROPIX

Čelnik SDSS-a Milorad Pupovac u razgovoru za Media servis otišao je korak dalje od svojeg ranijeg istupa na televiziji N1 te je potvrdio da razmišlja o izlasku iz vladajuće koalicije.

- Previše se toga nakupilo, a sada je na stranačkom vodstvu da odluči što ćemo dalje. To je bila reakcija koja je rezultat dužeg i ozbiljnog promišljanja nas kao članova vladajuće koalicije. Više je razloga i to je poruka koju smo morali poslati, izjavio je za Media servis.

Kao što smo izvijestili, Pupovac je ranije u utorak, gostujući u Novom danu televizije N1, reagirao na spaljivanje lutke s njegovim likom u nedjelju na karnevalu u Kaštel Sućurcu.

Komentirao je i činjenicu da niti jedna stranka, niti član Vlade nisu reagirali na taj događaj.

- Nitko ne treba apriori na prvi pogled osuđivati da maškare ne smiju ismijavati ljude i pribijati ih na stup srama i simbolički spaljivati figure odbrane za tu godinu. Međutim, kada je riječ o toj tradiciji, ona se ne usmjerava na slabije i drugačije, na manjine, na migrante, na ljude drugačijih nacionalnih i vjerskih uvjerenja, već onih koji imaju moć, na biskupe, ministre, strane namjesnike, a sjedati na rudo onih koji šire mržnju prema pripadnicima drugih nacionalnih ili vjerskih manjina, to nije krneval. Bacanje vaterpolista u more i onda sad spaljivanje krnje s mojim likom, to je govor mržnje. Nije kriva gomila i masa, već oni koji mijese svijest mase - vlast. Ne mislim samo na državnu, već mislim i na vlast crkvenu, medijsku i druge vlasti.

Objasnio je na upit novinara kakva je njegova odgovornost u svemu kao člana koalicijske vlasti.

- I ranije sam vam davao odgovore koji vas nisu zadovoljavali. Danas ću vam reći - nema odgovora na to pitanje. Ne mogu braniti svoju poziciju, a sve dalje nije stvar mog promišljanja već stranačkog rukovodstva, previše se toga nakupilo. Orkestrirana kampanja za ratne zločine koju vodi jedan gradonačelnik, i svi su je prihvatili... Tko ima obraza reći da ustaški pozdrav "Za dom spremni!", nije ustaški pozdrav i da to nije ista tradicija.

Na upit novinara gdje je granica preko koje neće prijeći, odgovorio je.

Kastel Sucurac, 020319. 
Sucuracke maskare iz Krnjevalske Pucke Udruge Kampanel za 20. godisnjicu djelovanja priredili su spektakularan karneval na rivi gdje je spaljen krnje Milorad Pupovac.
CROPIX

- Mogu samo reći da sam stao na tu crtu, ali da je neću prijeći. Danas vam toliko mogu reći, pojasnio je u jutrošnjoj emisiji Milorad Pupovac.

Dotaknuli su se i subotnjeg prosvjeda novinara.

- Svatko tko ne razumije poruku okupljanja, ili nije dobro informiran ili podcjenjuje poruke koje su odaslane s tog mjesta. Sad neka kaže da se ne koristi pravosuđe kako bi se obračunavalo s ljudima koji kritički pišu. Mi se gušimo u govoru mržnje. Kritičke i neovisne medije sudovi sude samo tako, a ako se to ne vidi od strane Vlade - mene kao člana Vlade to jako zabrinjava, komentirao je Pupovac.

Ministar uprave Lovro Kuščević komentirao je Pupovčevu reakciju na događaj u Kaštel Sućurcu i njegovu izjavu da "ne može braniti svoju poziciju" u vladajućoj koaliciji, te odgovorio na upit hoće li mogući izlazak SDSS-a iz koalicije poljuljati većinu Saboru.

- Većina u Saboru je čvrsta i stabilna, ne vjerujem da će jedan 'krnje' tu koaliciju poremetiti, poručio je.

O spaljivanju kaštelanskog 'krnje' uobličenog u lik Pupovca je rekao:

- Državni vrh ima nultu stopu tolerancije na bilo kakav govor mržnje. A ovo su maškare, prepustimo maškare maškarama, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:19