OPASNA DRUŠTVENA MREŽA

RADNICIMA POZNATE TVRTKE PRIJETE OTKAZI ZBOG FACEBOOKA Izgubit će posao jer su 'lajkali' jednu spornu objavu: 'Ovo je nedopustivi politički pritisak'

 

Otvoreno pismo koje je uputila “predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović, gradonačelniku Ivanu Penavi i hrvatskom narodu” i objavila na svom Facebook profilu, moglo bi Tatjanu Miljak iz Vukovara stajati otkaza na njezinu radnom mjestu u tvrtki Borova.

Miljak je, naime, u srijedu dobila upozorenje Uprave tvrtke na kršenje obveza iz radnog odnosa i mogućnost otkaza Ugovora o radu.

Isto to dobilo je još 19 zaposlenika Borova, koji su njezinu objavu “lajkali”, dok s petero zaposlenika-trgovaca u drugim gradovima Hrvatske, koji su također “lajkali” spornu objavu, na kraju lipnja nije produljen ugovor o radu na određeno vrijeme.

Promjena vlasti

Miljak je svoje pismo objavila 29. ožujka u jeku financijske krize u Borovu, kada su radnici strepili hoće li dobiti plaću. U njemu je žestoko kritizirala aktualnog predsjednika Uprave Gordana Kolundžića, pri čemu je, među ostalim, zatražila od predsjednice i gradonačelnika “u svoje i u ime 600-tinjak radnika ove tvrtke da nas spasite pošasti koja se uvukla u ovu tvrtku prije pet godina i unatoč promjeni vlasti, predsjednik Uprave g. Kolundžić još je u njoj i provodi ne promociju Borova, nego SAMOPROMOCIJU, jer situacija je daleko od onoga što se šalje u javnost. A to znamo najbolje mi, tj. većina nas koji radimo u Borovu. On je čovjek koji bi prvi “skinuo gaće” kako bi ostao u Borovu..., koji je za njega krava muzara.”

Čak je predložila i da se novim predsjednikom Uprave imenuje Vanda Tomić Đaković, bivša djelatnica Borova, koju je opisala kao “uspješnu menadžericu s radnim iskustvom dužim od 25 godina”.

Boji se govoriti

O ovome smo htjeli razgovarati i s gospođom Miljak, no odbila nas je kazavši da u ovom trenutku ne može s nama o tome pričati. Stekli smo dojam da si ne želi nekom novom izjavom dodatno otežati situaciju ili možda isprovocirati otkaz.

Ipak, od nekih zaposlenika Borova dobili smo potvrdu da je razlog ovog postupka Uprave baš objava na Facebooku i “lajkovi”. U svakom slučaju, riječ je neuobičajenoj situaciji koja je vjerojatno raritet, čak i za Hrvatsku, a da tu neke stvari ne “štimaju”, potvrdio nam je i jedan vrhunski stručnjak za radno pravo, koji nas je zamolio da mu ne objavljujemo ime, s obzirom na to da je riječ o postupku koji je u tijeku, odnosno koji nije pravomoćno okončan.

- Tu se sukobljavaju dvije stvari - prva je njezina sloboda govora, a druga interesi poslodavca. Interes poslodavca da nadgleda korištenje društvenih mreža svojih zaposlenika može trajati samo za vrijeme radnoga vremena, a to mora biti jasno regulirano kroz politiku tvrtke. No, ako je ona to i učinila u vrijeme radnog vremena, tada bi je ipak trebalo samo blaže upozoriti, a ne ići ovako radikalno. Ako je to objavila izvan radnog vremena, tada je jasno da nadzor ulazi u njezinu privatnu sferu - rekao nam je ovaj stručnjak, dodavši i da je “vrlo neobično da se daje upozorenje zbog iznesenog mišljenja”.

Udar na privatnost

- Poslodavac to s jedne strane može cijeniti kao pokušaj nanošenja štete interesima poslodavca, ali s druge strane takva ekstremna tumačenja, čak i kada su osnovana, svima bi nama zabranila da bilo što komentiramo. Poslodavac bi mogao i trebao reagirati ako je prema njemu počinjeno kazneno djelo. No, što ovo znači? Da ona više ništa ne smije na Facebooku objaviti i komentirati ako se izravno ili neizravno tiče poslodavca? - istaknuo je ovaj stručnjak, dok je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava ovaj postupak Uprave Borova nazvao “nedopustivim političkim pritiskom”.

- Opet se moramo pitati zašto smo u Vukovaru frustrirani, kada netko tko je došao iz Zagreba još za vrijeme Kukuriku koalicije donosi takve odluke, zastrašuje i prijeti radnicima Borova. No, da su u tvrtki zdravi odnosi to bi se riješilo razgovorom - poručio je Penava. Očitovanje o ovom slučaju zatražili smo i od Uprave Borova, no do zasad ga nismo dobili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:19