PRILIKA USRED NEVOLJE

RADNIKE POSRNULOG 3. MAJA OBASIPAJU UNOSNIM PONUDAMA, TRAŽE IH U NJEMAČKOJ Zavarivačima koji u Rijeci zarađuju 6.000 kuna nude više od 2500 eura

 Matija Djanjesic / CROPIX

Poslovna kriza riječkog brodogradilišta 3. maj, koje je dio Uljanik grupe, a čiji radnici nisu primili plaće za srpanj, za posrednike u zapošljavanju kvalificiranih radnika u inozemstvu pokazala se pravom prilikom. Kako piše Novi list, dok radnici štrajkaju, ne znajući ni hoće li dobiti zaostalu plaću, a kamo li kakva je dugoročna budućnost škvera i njihovih radnih mjesta, na prilazima brodogradilištu, kao i pred samim ulazom, kao gljive poslije kiše bujaju leci i plakati koji im nude zapošljavanje, najčešće u Njemačkoj.

Traže se praktički sve struke - varioci, cjevari, monteri, instalateri, bravari, i tako redom, a barem prema dijelu letaka, nudi se sigurno zaposlenje, stabilni prihodi, a često i osiguran smještaj. Nije teško pretpostaviti da su mnogi od radnika 3. maja, pritisnuti financijskim poteškoćama i neizvjesnošću, odlučili nazvati brojeve telefona istaknute na lecima, a isto su učinili i reporteri Novog lista u namjeri da provjere što se konkretno nudi škveranima.

Tako su, primjerice, doznali da se zavarivaču, u Njemačkoj nudi posao u okolici Bremena i Hamburga. Traže radnike koji mogu početi odmah, a nude im ugovor o radu uz zdravstveno i mirovinsko osiguranje, godišnji odmor propisan zakonom, a za one koji rade prekovremeno, višak radnih sati se preraspodjeljuje u slobodne dane, tako da takav radnik može u jednoj godini imati i oko 40 radnih dana godišnjeg.

- Poslodavac osigurava stan, s time da su u sobama smještena po dva radnika. Plaća je od 17 do 19 eura po satu, bruto, za kvalificiranog zavarivača. Mjesečno se odradi oko 200 sati, znači plaća je između 3.400 eura i 3.800 eura bruto, ispričao je posrednik za Novi list.

Tako bi nekome tko u Njemačkoj ima plaću od 3.800 eura bruto, mjesečni prihod bio 2.343 eura neto, a za oženjene 2.600 eura, s obzirom da je za njih porez nešto niži.

Za usporedbu, u 3. maju zavarivač može mjesečno zaraditi oko 6.000 kuna. Unatoč tome što su u Njemačkoj nešto veći troškovi života, čini se da bi radnicima 3. maja takva opcija ipak bila bolja s obzirom na neizvjesnost njihovih plaća ovdje i veliku krizu škvera..

- Ako već ne budem mogao raditi ovdje, u 3. maju, ne želim ići negdje za pet-šest tisuća kuna. Radije ću probati vani, jer dobar dio onih koji su otišli, kaže kako su zadovoljni uvjetima, ispričao je jedan od radnika u 3. maju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:20