REKACIJA SDP-a

RAJKO OSTOJIĆ 'Visoki prekršajni sud napokon je donio presudu da je 'ZDS' ustaški pozdrav i ta će odluka biti putokaz u sličnim situacijama'

Rajko Ostojić
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić ustvrdio je u srijedu kako je Visoki prekršajni sud napokon donio presudu da je 'Za dom spremni' ustaški pozdrav nastao u fašističkoj tvorevini NDH te je izrazio uvjerenje da će ta odluka napokon biti putokaz kako će se ubuduće postupati u sličnim situacijama.

„Visoki prekršajni sud napokon je donio presudu da je 'Za dom spremni' ustaški pozdrav, da je nastao u NDH, fašističkoj tvorevini koja je nastala na zasadama fašizma i rasizma i mislim da će napokon ta odluka visokog suda biti putokaz kako će se dalje postupati u sličnim situacijama", kazao je Ostojić na konferenciji za novinare u Šibeniku.

Ustvrdio je i kako je "dobro da je aktualna predsjednica shvatila kako to nije stari hrvatski pozdrav". "Nadam se da neće promijeniti svoje mišljenje kao što ga promijeni svakih petnaestak dana, ali to je užasno važno jer ono što je napravila NDH preko Rimskih ugovora je najveća izdaja u povijesti hrvatskog naroda", poručio je Ostojić.

Jutarnji list u broju od srijede objavio je kako je donesena presuda kojom je izvođač pjesme "Bojna Čavoglave" pravomoćno prekršajno kažnjen zbog javnog izvikivanja "Za dom spremni" na njezinu početku. U pravomoćnoj presudi koju je donio Visoki prekršajni sud, a čiju presliku taj dnevni list tvrdi da ima, stoji da je pozdrav "Za dom" i "Za dom spremni" korišten i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu te time simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta.

Na konferenciji za novinare bilo je riječi o SDP-ovu antikorupcijskom planu, a Ostojić je u tom kontekstu ustvrdio kako je korupcija teška maligna bolest te se protiv nje treba boriti kirurški precizno.

„To je teška maligna bolest koja uništava ono što nas čini ljudima i ono što nas čini društvom. Uništava naš identitet, naš integritet, uništava našu kulturu, uništava našu tradiciju i jednom riječju - uništava društvo. S obzirom na to da je korupcija danas skoro pa prihvatljivo ponašanje, osobito i poglavito kada su u pitanju HDZ-ove vlade i HDZ-ove jedinice lokalne samouprave, onda se protiv korupcije trebao boriti kirurški precizno i upozoravati na veliku opasnost“, rekao je Ostojić.

Kazao je kako je u današnje vrijeme apsurdno da Facebook zna sve što nam se sviđa, Google sve što pretražujemo, Twitter zna kako razmišljamo, a mi ne znamo kako se troše naši novci.

Istaknuo je i kako je u aktualnom sazivu Hrvatskog sabora rekordnih 35 saborskih zastupnika 'promijenilo dres'.

„Ključan razlog zašto mladi napuštaju Hrvatsku je zato što više nemaju povjerenja u hrvatsko društvo, pravni sustav i to je razlog zašto smo u SDP-u pokrenuli antikorupcijski program, a naša poruka je da nismo svi isti. Na vama istraživačkim novinarima je ta to potvrdite ili ne potvrdite“ naglasio je Ostojić.

Kazao je da HDZ-ova vlada napravila nekoliko koraka unazad nakon što je za vrijeme SDP-ove vlade indeks korupcije u Hrvatskoj smanjen.

„Slično je i s drugim indeksima. Primjerice 'doing business indeks' je sve gori i gori, slično je i s indeksom inovacija. Imamo hrvatsku državu, ali nažalost gubimo hrvatsko društvo“, istaknuo je.

Osvrnuo se i na nedavno predstavljen SDP-ov program za zdravstvo.

„Znate i sami da je u zadnjih sedam godina skoro 500 tisuća naših građana otišlo u inozemstvo, većinom u Njemačku i Irsku. Dakle, smanjio se broj građana, ali se povećavaju liste čekanja. To je jedan paradoks koji je gotovo nemoguć. Slijedi naravno privatizacija zdravstva protiv koje ćemo se mi oštro boriti“, poručio je.

Predsjednik šibenskog ogranka stranke Tonči Restović kazao je kako je jedna od najgorih posljedica korupcije iseljavanje mladih iz Hrvatske, a naveo je i nekoliko primjera političke korupcije u tom gradu.

„Vijećnici prelaze iz jedne stranke u drugu, odnosno iz jedne opcije u drugu i na taj način zapravo varaju birače koji su im dali glas. Navest ću primjer Mije Matić u Gradskom vijeću. U proteklim sazivima je bilo još takvih primjera", kazao je šibenski SDP-ovac.

Druga glavna priča je, kaže, oko "famoznog zapošljavanja". "Vi znate da je gradonačelnik već nekoliko puta obznanio imena nekih ljudi koji će biti pročelnici u Gradu, a da natječaj još nije bio niti raspisan. Naravno da je sve to skupa povezano s vraćanjem usluge stranačkim poslušnicima i to je nešto što nam se, ukoliko trezveno razmišljamo o tome, obija o glavu“, zaključio je Restović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:41