KAKO ĆE SE POSTAVITI

RASLOJAVANJE U SDP-u 'Nećemo biti za Istanbulsku ako uz nju budu išle rezerve i ograde' UTJECAJNA ZASTUPNICA 'Glasat ću ZA pa kome pravo kome krivo'

 
Davor Bernardić
 CROPIX

- SDP smatra da je potrebno prihvatiti cjelovitu Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, Istanbulsku konvenciju, bez rezervi i bez ograda.

Za nas je veće pitanje kako će uopće ta najavljena „ograda“ izgledati i hoće li Plenković imati političke snage priložiti „ogradu“ u kojoj ne spominje ni rod, niti sve prijepore oko tog pojma. Bit će zanimljivo, s obzirom na pritiske i otpore dijela javnosti i članova HDZ-a, vidjeti kako će i na koji način riješiti upravo to pitanje u argumentaciji ratifikacije Istanbulske konvencije - glasi priopćenje SDP-a.

Predsjedništvo SDP-a, ističe jedan od utjecajnijih članova s kojim smo razgovarali, jednoglasno je usvojio ovakav stav - da se Istanbulska konvencija usvaja u bloku. Ako bude kakvih izjava SDP će, kaže naš sugovornik, na njih dati amandmane.

- Čvrsto stojimo iza toga stava - kaže član Predsjedništva SDP-a.

Na pitanje što ako bude popratna izjava koja suštinski ne utječe na sadržaj Konvencije, poput toga da je ona u skladu s Ustavom RH, odgovara da će i na takvu izjavu SDP dati amandman koji će glasiti da je takva konstatacija nepotrebna, jer se ni uz zakone ne usvaja izjava da su oni u skladu s Ustavom.

Naš je sugovornik podsjetio da je dužnosnik u Vladi Zorana Milanovića jednom već spasio Vladu Andreja Plenkovića te naglasio da se neće dogoditi da drugi put Plenkovićevu Vladu spašavaju Milanovićevi ministri. Unutarstranačke borbe, nastavlja, Plenković mora rješavati sam, a SDP mu u tome neće pomagati. - Andrej Plenković je pokazao da vodi Vladu, a sada treba pokazati da vodi HDZ - kaže SDP-ovac iz vrha stranke.

U priopćenju SDP-a se naglašava kako je cilj Istanbulske konvencije zaštititi žene od svih oblika nasilja te spriječiti, kažnjavati i ukloniti nasilje nad ženama i nasilje u obitelji.

- Taj cilj želimo dosegnuti u njegovoj punini i za nas nije prihvatljiva djelomična ratifikacija Konvencije. Ne vidimo potrebe da se na bilo koji način uvodi sadržajna formulacija da je Istanbulska konvencija u skladu s hrvatskim Ustavom i da ne sadrži rodnu ideologiju! Naš stav je jasan. Ne, SDP neće glasati za Istanbulsku konvenciju u slučaju da vladajući dodaju bilo kakvu formulaciju ili izjavu na postojeću Istanbulsku konvenciju - podvlači se u priopćenju ove stranke.

Podsjećaju da se na Konvenciju mogu izjaviti samo Konvencijom predviđene rezerve, a dodatna formulacija, kako je zamišljaju vladajući, ne može imati pravni učinak pa je samim time i besmislena, odnosno ima za smisao samo i jedino umiriti unutarstranačke strahove, otpore i svađe u HDZ-u.

- Nemamo razloga niti želimo umirivati dio članova i biračko tijelo HDZ-a zato što je nemir koji osjećaju zbog Istanbulske, bezrazložan i besmislen - zaključuje se u priopćenju.

Glasovac: Glasat ću 'za', pa kome pravo kome krivo

- Glasat ću za Istanbulsku konvenciju. Pa kome pravo kome krivo. Nema te sile koja će me natjerati da glasujem protiv snažnije prevencije i zaštite žena od nasilja. Ljudska prava ne smiju biti poligon za politikanstvo - napisala je na svome Facebook profilu SDP-ova saborska zastupnica Sabina Glasovac, i to nakon što je njena stranka dala priopćenje da će prihvatiti samo cjelovitu ratifikaciju, bez ikakvih popratnih izjava.

Hajduković: Plenkovićevoj Vladi nisam spreman dati bjanku podršku u ničemu

Mladi SDP-ovac Domagoj Hajduković očitovao se na Facebooku.

- Podržavam ratifikaciju Istanbulske konvencije! Za sada je u saborskoj proceduri samo jedan takav dokument, onaj koji je predložio SDP i taj sam spreman podržati! Kada i ako se Vlada Andreja Plenkovića u proceduru usudi poslati neki slični dokument, možemo o njemu razgovarati. Poučen iskustvom, Vladi Andreja Plenkovića nisam spreman dati bjanku podršku u ničemu, a njamanje u sferi ljudskih prava! Kome pravo, kome krivo! Dragi HDZ-ovci i njhovi sateliti, ako je borba protiv nasilja u obitelji rodna ideologija, ako je borba za jednaku plaću za jednak rad rodna ideologija, ako je borba za pravo žene da samostalno odlučuje o svom tijelu rodna ideologija, onda sam ja sam rodni ideolog! Ponovo, kome pravo, kome krivo. Pola zemlje, pola neba, pola moći! Tu kompromisa nema!

Glavašević: Ne želimo da taj tekst bude na sramotu Hrvatske

Bojan Glavašević gostovao je u emisiji N1 gdje je, između ostalog, govorio o Istanbulskoj konvenciji,

- Stav Kluba zastupnika SDP-a je jasan - podržat ćemo zakon o ratifikaciji koji je pripremio SDP, a ono što je pripremila Vlada nećemo dok ne vidimo dokument. Nećemo podržati ništa manje od potpune primjene Konvencije. Zalažemo se za Istanbulsku i čekamo. Ratifikacija je izvjesna, potrebno je 39 glasova i sudbina Konvencije nije upitna. Voljeli bismo da taj tekst ne bude na sramotu Hrvatske i da ne reducira njezinu primjenu. Konvencija je pitanje zaštite žena i žrtava nasilja, a rasprava se stalno pomiče tamo čega se ona ne tiče', rekao je Bojan Glavašević za N1.

Maras: Bez zadrške sam za prevenciju i zaštitu žena od nasilja

Gordan Maras na Facebooku je podržao Istanbulsku konvenciju i poručio da će glasati ZA.

- Glasat ću za Istanbulsku konvenciju! Bez zadrške sam za prevenciju i zaštitu žena od nasilja. Neka Plenković smišlja dopise, Markićka nosi transparente ispred HDZ-a, ali tekst Istanbulske konvencije se ne može mijenjati. Ljudska prava su nešto oko čega za mene kalkuliranja!, poručio je Maras.

Orsat Miljević: Ne vidim zašto bi SDP bio protiv

- Ne vidim zašto bi SDP bio protiv ratifikacije Istanbulske konvencije. (to više jer to nismo sami napravili kad smo bili na vlasti). Izjave uz ratifikaciju su i tako samo za domaću upotrebu i ni na koji način ne utječu na provedbu Konvencije i obveze koje država ima, poručio je Orsat Miljenić na Twitteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:29