STRATEGIJA

RAT NA DESNICI UGROZIO I KANDIDATA LJEVICE Milanović planira taktički zaokret, odustaje od napada na predsjednicu i Plenkovića da ne pomaže Škori

 
Zoran Milanović
 Vlado Kos / CROPIX

Zoran Milanović, predsjednički kandidat SDP-a i još 12 lijevo-centrističkih stranaka, u svjetlu rata na desnici između Miroslava Škore i Kolinde Grabar-Kitarović za glasove HDZ-ovih birača, ipak je odlučio djelomično mijenjati taktiku u kampanji i ne napadati više toliko aktualnu predsjednicu, premijera Andreja Plenkovića i HDZ.

Svjesni da napadom na HDZ i Plenkovića Milanović samo umjesto sebe gura Škoru u drugi krug te da uopće ne stoji Plenkovićevo parafraziranje Sanadera da je svaki glas za Škoru glas za Milanovića, u stožeru predsjedničkog kandidata SDP-a sada najavljuju da će do kraja prvog kruga izbora njihov kandidat nastaviti afirmativnu kampanju, promovirajući svojih šest temeljnih poruka (moderna Hrvatska, neovisno pravosuđe, pravo žena na izbor, zaštita ljudskih prava, vanjska politika sa stavom, zelena ekonomija) bez obaziranja na druge protukandidate.

- Imamo šest temeljnih poruka koje pokrivaju relevantne teme, Zoran to komunicira na svim skupovima i nastavit će u tom smjeru bez obaziranja na druge protukandidate - kažu u Milanovićevu stožeru.

Legitimna borba

I sugovornici iz SDP-a ponavljaju nam isto. Jedan SDP-ovac blizak Milanoviću kaže kako se on nema što petljati u rat na desnici već mora isključivo pričati o vrijednostima za koje se zalaže.

- Nema on što spominjati Kolindu i Škoru i ne treba se petljati u njihov sukob jer sada se mora obraćati biračima ljevice i centra, a ne desnog centra. A za drugi krug će se strategija znati kada uopće vidimo tko će se s njim naći u drugom krugu - kaže ovaj SDP-ovac.

A u drugom krugu SDP-ovci priželjkuju Kolindu Grabar-Kitarović, jer misle da s njom Milanović ima veliku šansu postati predsjednik, dok bi sa Škorom to bilo jako teško.

- Navijamo da Kolinda uđe u drugi krug - kaže nam sugovornik iz SDP-a.

Drugi sugovornik iz SDP-a kaže da je normalno da je Milanović ponekad napadao HDZ, ali da će se sada okrenuti isključivo zastupanju svojih stavova i afirmativnoj kampanji.

- To naprosto nije njegovo društvo i ne treba se u to petljati. Legitimno je ovo što rade Škoro i Kolinda, ali mi moramo nastaviti kampanju prema biračima i to nije neki zaokret, normalno je da nekada ako imate problem, komunicirate ga u odnosu na one koji su zaslužni za njega - kaže ovaj naš sugovornik iz SDP-a.

Opasna motivacija

Politički analitičar Ivica Relković upozorava kako je Zoran Milanović u opasnosti zbog činjenice što je u fokusu predsjedničke utrke bitka na desnici, posebno borba za glasove HDZ-ovih birača između Škore i Plenkovića (Kolinde Grabar-Kitarović).

- Dosad smo u kampanjama u pravilu imali lijevo-desnu homogenizaciju biračkog tijela, dakle situacije da rastu i lijevi i desni kandidat (ili stranka) kada se događa velika homogenizacija biračkog tijela. Sada to nije tako jer imamo rat na desnici gdje se događa dvostruka homogenizacija desnog biračkog tijela i potencijalna pasivizacija lijevih birača. Jer lijevo biračko tijelo može reći: ‘Ovo nije naš rat, mi ćemo se potući s desnicom tek u drugom krugu’ - kaže Relković.

Dodaje kako Milanoviću prijeti opasnost povećanja ukupnog broja desnih birača, kao i opasnost izjednačavanja rejtinga Škore i Grabar-Kitarović.

- Ako se desno biračko tijelo dodatno i značajno motivira, a lijevo ne izađe u punom opsegu, Milanović će s današnjih 24-25 posto podrške pasti za dva-tri postotna poena u odnosu na Grabar-Kitarović i Škoru. A kako su sve troje blizu u anketama, za Milanovića postoji opasnost da ga oboje preteknu i da on uopće ne uđe u drugi krug - smatra Relković.

Naglašava da Milanović strašno griješi napadajući Plenkovića da nije pravi HDZ-ovac i da ne voli Tuđmana.

- Time zapravo pomaže Škori da preskoči Kolindu. Milanović bi trebao govoriti svojim biračima ‘ne miješajmo se u rat na desnici, ali budimo ozbiljni i izađimo svi na izbore’ - kaže Relković.

Osim rata na desnici koji bi mogao ugroziti Milanovićev put prema drugom krugu, njemu je dodatan problem i to što ima više manjih lijevih i kandidata lijevog centra koji mu mogu otkinuti taman toliko postotnih poena u prvom krugu da ni ne uđe u drugi krug, što bi bio veliki poraz za njega, a u SDP-u bi mogao donijeti ponovne sukobe i podjele.

- Svi kandidati osim Đapića uzimaju Milanoviću puno više nego Kolindi ili Škori. Profil kandidata je takav da zapravo svi ostali hvataju ponajviše centrističke i/ili lijeve birače. Milanoviću prijeti realna opasnost da s 24-25 padne na oko 20 posto ako lijevi kandidati - Katarina Peović, Dalija Orešković i Dario Juričan - narastu svaki za samo jedan ili dva postotna poena. A s 20 posto više ne može sa sigurnošću računati da će ući u drugi krug - zaključuje Relković.

No, u SDP-u i Milanovićevu stožeru ni ne pomišljaju na opciju da on neće ući u drugi krug, iako su svjesni da će im manji kandidati uzeti dio glasova.

- On ima svojih od 25 do 27 posto glasova, trendovi su dobri i sigurno ulazi u drugi krug. Mi više ne gledamo samo na drugi krug već na njegovu pobjedu, što bi bilo odlično i za SDP i za pobjedu građanske Hrvatske - kaže naš sugovornik.

Crni labudovi

Da je ovo sada prijelomno vrijeme za Hrvatsku smatra i drugi sugovornik, te da Hrvati imaju izbor između liberalne i desne Hrvatske.

- Naravno da svaki glas nekom manjem kandidatu slabi tu liberalnu frontu i svatko treba razmisliti hoće li glasati za kandidata lijevog centra koji može pobijediti desnicu, ili će raspršiti glasove pa ćemo imati dva desna kandidata - kaže ovaj SDP-ovac, koji također razmišlja isključivo o Milanovićevoj pobjedi koja će dignuti i SDP.

- Ako Milanović ne pobijedi, onda će i SDP krenuti nizbrdo. U stranci nema nikakvih crnih labudova, ne naziru se ni ‘crni vrapčići’, dapače, velika većina ljudi shvaća da kroz Milanovićevu pobjedu svi u stranci profitiraju - zaključuje naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:15