'DOSTA JE LOVA U MUTNOM'

RAT OKO OTPADA Mostov ministar na Facebooku žestoko odgovorio kritičarima iz HDZ-a

 Tomislav Krišto / EPH

Ministar zaštite okoliša i energetike, Slaven Dobrović (Most), na svom Facebook profilu odlučio je odgovoriti kritičarima njegova Plana gospodarenja otpadom, posebno se osvrćući na problem s izgradnjom Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici i na sanaciju splitskog Karepovca, dva projekta koja lokalni HDZ na čelu s njihovim gradonačelničkim kandidatom Androm Krstulovićem Oparom oštro napada, o čemu je i Jutarnji nedavno pisao. Dobrović tako poručuje kako je dosta lova u mutnom, te da Hrvatska treba odgovorne političare.

Status prenosimo u cijelosti:

Već neko vrijeme u medijima se provodi kampanja protiv mene kao MOST-ovog ministra u kojoj me se lažno optužuje za rušenje projekta CGO-a Lećevica, sanaciju odlagališta „Karepovac“, a ide se toliko daleko da me se optužuje za korupciju zato što u rješenjima gospodarenja otpadom promičem hrvatske proizvođače i interese hrvatskog gospodarstva.

Jasno je da se djelomično radi i o predizbornoj kampanji onih koji se boje MOST-a na lokalnim izborima. I to je legitimno, no nije legitimno iznošenje laži i obmanjivanje javnosti.

Što je istina?

CGO Lećevica neće biti zaustavljen, jer je dio Plana gospodarenja otpadom koji je izglasala Vlada, no pritom, kao ministar neću dopustiti nikakve „igre u mutnom“ koje bi dovele u pitanje interese Hrvatske i zdravlje hrvatskih ljudi, nego ću zahtijevati poštivanje zakona i procedura.

U politiku nisam ušao da bih si osigurao egzistenciju i nikome ništa ne dugujem. Praksa je u prošlosti bila takva da se projekti dogovaraju u skrivenim sobama skupih restorana uz masne provizije pojedincima. No, MOST ne pristaje na takvu politiku i jedan od razloga zašto sam se uključio u politiku bio je upravo taj da dam doprinos borbi protiv takvih politika i takvih političara koji uništavaju ovu zemlju.

A kad smo kod promoviranja hrvatskih proizvođača opreme za obradu otpada, i općenito hrvatskih rješenja u sferi zaštite okoliša i energetike, činit ću to dok god sam ministar, jer je to u strateškom interesu Hrvatske, stvaranja i očuvanja radnih mjesta i jačanja gospodarstva, ali se pitam zašto to nije u interesu onih koji me napadaju zbog toga?

Da možda oni nemaju neke skrivene motive u obliku zajamčenih provizija ako izlobiraju ugradnju uvozne tehnologije u projekte predviđene Planom gospodarenja otpadom?

Zaključno, vezano uz sanaciju odlagališta „Karepovac“ koje je odavno trebalo riješiti i što su prethodne Vlade i lokalne vlasti propustile učiniti, ono ide u sanaciju. No, na odlagalištu Karepovac, u međufazi tijekom sanacije, nema dovoljno prostora za odlaganje otpada do otvaranja CGO Lećevica krajem 2019. godine, bez postavljanja mobilnog postrojenja za obradu otpada prije odlaganja.

Druga je mogućnost ona koju u medijima nude lokalni političari koji su se nakon desetljeća nebrige sjetili Karepovca, a koja isključuje postavljanje mobilnog postrojenja za obradu otpada.

Pritom neodgovorno prešućuju građanima Splita i okolice činjenicu da će, nakon što Karepovac bude zatvoren, otpad biti odvožen u daleke centre Kaštijun i Marišćinu zbog čega će građanima uvelike poskupjeti usluga odvoza smeća i komunalnog otpada.

Zar će za to tada također biti kriv Dobrović?

Političari moraju biti odgovorni ljudi. U svakom, pa i predizbornom vremenu i svojim biračima govoriti istinu.

Ponovit ću ono što sam često ponavljao na ovoj stranici: prevelika je cijena plaćena za slobodu i samostalnost Hrvatske da bismo budućnost gradili birajući "manje zlo"! Birajmo DOBRO!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:51