'PRESKUPI ZA PRORAČUN'

RAT U METKOVIĆU: HDZ otpušta 6 vatrogasaca koje je zaposlio Most prije izbora

U Metkoviću, gradu iz kojeg je Most potekao, ali i u kojem je doživio najbolniji poraz, ponovno se u središtu sukoba našlo pitanje prekobrojnih vatrogasaca
 HANZA MEDIA

Metković nema novca za financiranje šest vatrogasaca koje je zaposlila bivša, Mostova gradska vlast prije lokalnih izbora. Tvrdi to nova gradska uprava koju predvodi HDZ-ov gradonačelnik Dalibor Milan. Inače, u Gradu Metkoviću te ustanovama i poduzećima u gradskom vlasništvu u protekle četiri godine primljena su 34 nova zaposlenika, a po broju novozaposlenih prednjači baš Javna vatrogasna postrojba.

Povod za pretres stanja u profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi bilo je javno upućeno vijećničko pitanje Stipe Gabrića Jambe (HSS) gradonačelniku Daliboru Milanu hoće li se i koliko Grad Metković zadužiti da bi financirao djelatnost Javne vatrogasne postrojbe.

Preko standarda

Naime, po vatrogasnim standardima, za područje Grada Metkovića predviđeno je 17 vatrogasaca, koji se financiraju iz Ministarstva unutarnjih poslova, a sve iznad toga financira se iz gradskog proračuna.

- U travnju je zaposleno sedam novih vatrogasaca, s time da je njih šest iznad minimalnih standarda, što znači da njihova primanja u cijelosti financira Grad Metković. Od travnja do prosinca grad će ukupno za njihove plaće potrošiti 458 tisuća kuna dok je u proračunu predviđeno 429 tisuća kuna - pojasnio je gradonačelnik Dalibor Milan.

- O lošem stanju u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Metković, o njenoj financijskoj, materijalnoj i kadrovskoj devastaciji tijekom četiri godine Mostove apsolutne vlasti u našem gradu, o činjenici da u tom razdoblju metkovski vatrogasci nisu dobili nijedan novi kombinezon ili čizme, dovoljno je rekao Sindikat profesionalnih vatrogasaca - ističe Milan te dodaje da su upravo ovih dana zaposlenicima JVP-a Metković - po tužbama koje su podnijeli - presuđene prve isplate božićnica koje im je bila protuzakonito uskratila bivša vlast. - Toliko o Mostovoj “brizi” za vatrogasce, pri čemu je bivša vlast svojom samovoljom financijski oštetila i sve svoje sugrađane jer će Grad Metković morati platiti i sudske troškove tih postupaka - odrješit je Milan.

- No takva već poslovična, blago rečeno, Mostova neodgovornost nas ne začuđuje budući da im to nije prvi put: Metkovke i Metkovci itekako znaju koliko im je bivša vlast duboko zavukla ruku u džep kad je protuzakonito, uljuljkana u osjećaju svemoći i nedodirljivosti, otpustila četiri zaposlenika gradske uprave kako bi na njihova mjesta dovela svoje kadrove. Sada kad su otpušteni zaposlenici sudskim presudama vraćeni na posao, uhljebljenim mostovcima ne pada na pamet napustiti fotelje u koje su postavljeni, tako da Grad Metković mora isplaćivati osam plaća za četiri radna mjesta. Toliko o “štedljivosti” Mosta i brizi za gradske financije - kaže Milan.

Mi sindikat ih ne želi

Tako je stanje u JVP-u Metković posljednjih dana preraslo u veliko političko pitanje jer je posljednje četiri godine, dok je obnašao vlast u Metkoviću, među vatrogascima kadrovirao Most. Nakon što je u ljeto 2013. smijenjen zapovjednik JVP-a Jure Pilj, koji je uspješno vodio postrojbu, vršitelji dužnosti su se smjenjivali kao na traci, pa je i aktualni zapovjednik u statusu v.d.

Sindikalni povjerenik profesionalnih vatrogasaca Grada Metkovića Željko Martinac nakon napada anonimnog vatrogasca na facebooku dao je punu podršku gradonačelniku Milanu u raščišćavanju stanja u JVP-u Metković.

- Bivša gradska vlast i njihov v.d. zapovjednika uspjela je svojim postupcima u posljednje četiri godine dovesti Javnu vatrogasnu postrojbu na rub opstanka. Čvrsto stojim iza stajališta da je postrojba kvalitetnije funkcionirala sa 16 zaposlenika nego sad s ovim brojem. Naglašavamo da ni u kojem slučaju nismo protiv zapošljavanja novih vatrogasaca, ali transparentno i po zakonu, a ne po babi i po stričevima - kaže Martinac.

ODGOVOR BIVŠE GRADONAČELNICE METKOVIĆA Katarina Ujdur: 'HDZ je 2013. napadao Petrova zbog premalog broja gasitelja'

Komentar stanja u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Metković zatražili smo i od bivše gradonačelnice Katarine Ujdur.

- Žao mi je što se oko ovako važnog pitanja ključnog za sigurnost građana Metkovića ponovno politizira. Nakon tragičnog požara u Metkoviću 2013., kada je smrtno stradala jedna osoba, tražili su odgovornost od tadašnjeg gradonačelnika Petrova zbog premalog broja vatrogasaca, a četiri godine poslije posao prijeko potrebnih vatrogasaca ponovno je upitan.

U emotivnom pismu vatrogasca stoji da, prema procjeni, Grad Metković mora imati 18 vatrogasaca, što smo i poštovali za vrijeme svog mandata, međutim čak ni to nije točno jer prema najnovijoj procjeni ugroženosti od požara i tehnoloških eksplozija potvrđenoj od MUP-a treba ih biti 21 - rekla je Ujdur.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:53