OPTUŽBE NA RAČUN MILANOVIĆA

Rat za svaki glas: Imat ćete problema ako ste uz Komadinu

U Đakovu je šef SDP-a Damir Tomić zabranio prikupljanje potpisa za Komadinu, Ostojića i Bernardića, tvrdi Duvnjak
 Neja Markičević / EPH

Nakon objave informacije da je aktualni predsjednik SDP-a Zoran Milanović u utrci za ponovno osvajanje čelne pozicije u stranci prikupio dvostruko više potpisa podrške nego njegov protukandidat primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, na vidjelo su počele izlaziti informacije o žestokim obračunima koji se vode na terenu između pristaša dvojice kandidata.

Pritom, SDP-ovci koji su se opredijelili za promjene, odnosno za Komadinu, optužuju suprotnu stranu da zastrašuje članstvo, prijeti im te da su ih čak i fizički onemogućavali u prikupljanju potpisa za svoga favorita.

Prema Statutu SDP-a kandidat za predsjednika stranke treba prikupiti tisuću potpisa podrške, a Komadina ih je u petak predao 5200. Iz suprotnog stožera istodobno je stigla informacija da je Milanović već skupio oko 11.000 potpisa, što ne mora ništa značiti u smislu ishoda izbora, ali može biti psihološka prednost. No, nakon te objave u Komadinin izborni stožer počeli su se javljati ljudi s terena s pričama o tome kako ih se sprečavalo u prikupljanju podrške njihovu kandidatu.

Stavio ih u ladicu

Dvojica su o tome svjedočili i novinarima Jutarnjeg lista. Tako Luka Duvnjak iz Đakova tvrdi da je Damir Tomić, šef tamošnjeg SDP-a, zabranio prikupljanje potpisa podrške Komadini, Rajku Ostojiću i Davoru Bernardiću, kandidatima za stranačko Predsjedništvo. Duvnjak je 2013. bio SDP-ov kandidat za dogradonačelnika Đakova i žestoki je oponent Zoranu Milanoviću. Zato je, rekao nam je, prošli vikend, u petak, došao u stranačke prostorije gdje su se do nedjelje, u vremenu od 18 do 20 sati, prikupljali potpisi. Kad je došao, vidio je samo listu za podršku Zoranu Milanoviću, pa je otvorio novu za Zlatka Komadinu te za Rajka Ostojića i Davora Bernardića kao članove Predsjedništva. Kaže da je u nedjelju ponovno došao u stranku, ali liste koje je on otvorio nije našao. Ispričao je kako je Tomića pitao što se dogodilo, a on mu je na to odgovorio da ih je stavio u svoju ladicu, uz slikovito obrazloženje da “ne dopušta skupljanje potpisa za te idiote”.

Barem tako tvrdi Duvnjak, uz dodatnu optužbu da je na lokalnu konvenciju SDP-a u Đakovu na kojoj se biralo šest izaslanika za Konvenciju koja će se održati 16. travnja, od 78 članova pozvano samo 13 “milanovićevaca”, a nitko od protivnika.

Prijetnje u četiri oka

Optužbe o pritiscima na SDP-ovce koji podržavaju Komadinu stižu i iz Varaždina. Vjeran Radelić, SDP-ov dogradonačelnik Varaždina i član Glavnog odbora, kaže da su se u Varaždinskoj županiji mogli prikupljati potpisi podrške Zlatku Komadini, ali su njegovi pristaše pritom bili izloženi prijetnjama iz suprotnog tabora.

- Komadinine simpatizere se nazivalo ili u četiri oka upozoravalo da bi mogli imati problema. Ljude je strah, ne za fizičku egzistenciju, ali nije ugodno kad čuju da mogu imati problema na poslu ako Milanović pobijedi u utrci za šefa SDP-a - tvrdi Radelić.

Svoje potpise u ponedjeljak je predao i Zoran Milanović. Prema informacijama iz SDP-a, nakon što je upisničar unio sve potpise podrške za obojicu kandidata, ispalo je da Komadina ima oko 4600 potpisa, a Milanović oko 10.400. Kampanja za izbor predsjednika SDP-a nastavit će se još jedan mjesec i može se očekivati još sličnih optužbi i sukoba unutar SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:53