ODBOR ZA MEDIJE

RAVNATELJ HRT-a NA SABORSKOM ODBORU ZA INFORMIRANJE I MEDIJE Bačić: 'Ako se povuku izjave o cenzuri, HRT je spreman povući tužbe'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 23.01.2019. u 14:09

Zagreb, 230119. Trg svetog Marka.
Pocetak sjednice odbora za informiranje, informatizaciju i medije. Na fotografiji: Kazimir Bacic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

 

Jedna od tema sjednice saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije su i tužbe koje je HRT podigao protiv HND-a, svojih zaposlenika te drugih medijskih kuća i njihovih novinara, prenosi N1.

"Tužba bi trebala biti krajnji instrument rješavanja sporova, ja ću reći da je to siledžijski postupak", rekao je nezavisni Bojan Glavašević dodavši da izvještavanje o problemima u toj instituciji ne bi trebalo za sobom povlačiti  tužbe. "Ovo je prvi put da se neke od strana u sporovima nalaze za istim stolom. Zakonski okviri su uski, ali moralni okviri nisu. Cilj Odbora treba biti povlačenje tužbi ili otvaranje prostora za deeskalaciju konflikta", zaključio je Glavašević.

SDP-ov zastupnik Nenad Stazić podsjetio je da su se o tužbama oglasile Međunarodna federacija novinara te Europska federacija novinara, ove dvije organizacije su pozvale HRT da odustane od tužbi, podsjetio je Stazić i dodao kako bi to trebao biti i zaključak Odbora.

"Uprava HRT-a mora prestati s tužbama protiv HND-a, to je rekao tajnik međunarodnog udruženja novinara, ako o tome pričaju ugledne svjetske institucije, ne smijemo se o tome odnositi s prijezirom. To je bilo upozorenje Vladi. Po tome se može zaključiti da su postupci vodstva HRT-a sramoćenje Hrvatske. Stavljate nas na stup srama jer se nama moraju baviti međunarodna udruženja novinara. Kao Odbor najmanje što možemo učiniti je podržati međunarodna udruženja i podnijeti isti zahtjev. U protivnom ćemo i mi snositi odgovornost za štetu nanesenu ugledu države", poručio je Stazić.

Zagreb, 230119. Trg svetog Marka.
Pocetak sjednice odbora za informiranje, informatizaciju i medije. Na fotografiji: Elizabeta Gojan.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

Zagreb, 230119. Trg svetog Marka.
Pocetak sjednice odbora za informiranje, informatizaciju i medije. Na fotografiji: Andrija Mikulic, Nenad Stazic, Bojan Glavasevic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX
 

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko rekao je da su oduvijek bili za dijalog te da je HND tražio komunikaciju, postavljao pitanja, ali odgovora nije bilo. Kaže da su prema podacima koje su uspjeli dobiti izračunali kako je HRT podigao trideset tužbi u vrijednosti od milijun i 480 tisuća kuna.

"Kad javni medij koji se financira javnim novcem odluči podići tužbu protiv novinara medija zbog kritika, tražeći odštete, šalje se poruka - nemate pravo pisati i kritizirati, a mi imamo moć i novac za tužiti vas", poručio je Zovko.

Ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić rekao je da je cenzura kazneno djelo i da je dužan zaštiti HRT od lažnih tvrdnji da na HRT-u ima cenzure.

- Na HRT-u ne postoji cenzura. Nema na HRT-u ni zabranjenih tema ni zabranjenih gostiju. HRT nije podnio tužbe protiv novinara nego protiv osoba. Ako se povuku tvrdnje k cenzuri, HRT je spreman povući tužbe, istaknuo je Bačić, kako je na Twitteru prenijela novinarka Maja Sever.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo