OBRAČUN U VIP LOŽI

RAZOTKRIVAJUĆA FOTOGRAFIJA Mamić se tuče, a petorica šefova policije sve to gledaju i smiju se

Policija ne da nije bila daleko da spriječi izljev nasilja, oni su incident gledali u prvom redu
 Ante Čizmić / CROPIX

Fizički napad Ive Bege na Zdravka Mamića u poljudskoj VIP loži dogodio se jer su policajci bili predaleko da spriječe taj izljev nasilja? To objašnjenje nije točno. Incident se dogodio neposredno ispred petorice pripadnika samog vrha hrvatskog represivnog aparata.

Da stvar bude gora, tučnjavu su pratili prekriženih ruku, smijući se. Na fotografiji Cropixa jasno se vide, slijeva nadesno: Dražen Vitez (zamjenik ravnatelja policije za opću sigurnost), Krunoslav Borovec (načelnik uprave policije), Neven Paškalin (načelnik PU zadarske), Tonči Radibratović (načelnik PU dubrovačko-neretvanske) i Ivica Kostanić (načelnik PU šibensko-kninske). Kad ih je Ravnatelj policije Vlado Dominić početkom svojeg mandata predstavio kao najbliže suradnike, isticano je njihovo iskustvo u radu na svim razinama ustrojstva MUP-a, no na ovom su ispitu pali. Nisu ništa poduzeli da spriječe incident.

Podsjetimo, Mamić nije sjedio u prvom redu svečane lože na Poljudu kako je to običaj. U Hajduku su navodno ljuti jer im za utakmice u Maksimiru Dinamov protokol ne daje ulaznicu za glavnu ložu nego ih se često stavljaju na sporedna mjesta. Zato se valjda sad dogodilo da je Dinamo dobio karte za različita mjesta u svečanoj loži. Kako bilo, Mamić je sjedio u aneksu svečane lože, upravo ispod novinarskih mjesta. Tamo je sjedio i Ivo Sanader kad je sa svojom svitom gledao utakmicu Hajduka i Barcelone.

Ipak taj dio lože je bliži običnim gledateljima sa zapadne tribine. Oni su odmah na početku utakmice verbalno dobacivali Mamiću, ali nikakvih većih problema nije bilo do drugog poluvremena. Zapravo u poluvremenu kad se vraćao na svoje mjesto Mamić je prvi put reagirao pokazavši gledateljima “bosanski lakat” uzvraćajući na njihove povike pa je onda to napalilo gledatelje da ospu po Mamiću arsenal uvreda. Gužva je nastala kad je Mamić ustao da bi prosvjedovao zbog jedne sudačke odluke.

Tad su ga gledatelji pozivali da sjedne, a on je dizao ruke u zrak i gestikulirao. Tada je ušao u raspravu sa Mijom Pašalićem, poduzetnikom koji je sjedio iza njega, te s Ljubom Pavasovićem Viskovićem, članom Hajdukova Nadzornog odbora.

Prije samog završetka utakmice Mamić je preskočio ogradu i krenuo iz lože prema Bijelom salonu. Na sredini lože je zastao i opet slavodobitno podigao ruke u zrak.

Tada je prema njemu krenuo Ivo Bego, 77-godišnji bivši igrač Hajduka, koji je Mamića pokušao udariti, a on ga je samo odgurnuo. U tom je trenutku skočila specijalna policija izvela Mamića iz lože. Na izlazu ga je udario po leđima Rajko Buljan, gledatelj sa zapadne tribine koji je zaradio prijavu kao i Bego i Mamić.

Policija traži zabranu: Mamić ne smije na Poljud i Park mladeži godinu dana

Zbog nereda u VIP loži Poljuda na subotnjem derbiju Hajduka i Dinama, splitska policija podnijela je protiv Zdravka Mamića još jednu prijavu, javlja Slobodna Dalmacija.

Osim one prekršajne (zbog remećenja javnog reda), Mamić je prijavljen i po Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, pa se od Prekršajnog suda traži izricanje sigurnosne mjere zabrane prisustvovanja športskim natjecanjima na stadionima „Poljud“ i „Park mladeži“ u trajanju od godinu dana, a zbog saznanja o ranijem protupravnom ponašanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:41