VLADA POTVRDILA

'Referendum o outsourcingu ide na Ustavni sud'

Vlada će za dva tjedna donijeti odluku da je sakupljen dovoljan broj potpisa
Zagreb, 301014. Markov trg.Banski dvori.Redovna sjednica Vlade.Na fotografiji: Fred Matic i Zoran Milanovic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Vlada bi na sjednici za dva tjedna, 5. prosinca, trebala donijeti odluku kojom će potvrditi da je skupljeno dovoljno potpisa za referendum kojim se želi zabraniti izdvajanje pratećih službi iz javnog sektora, tzv. outsourcing.

Neslužbeno doznajemo da je provjera potpisa završila i da se još čeka da Državni zavod za statistiku na slučajnom uzorku potvrdi je li skupljeno dovoljno potpisa.

Podsjetimo, 17 sindikata je još u lipnju Saboru predalo 612 tisuća potpisa građana koji su podržali inicijativu da se raspiše referendum kojim bi se zabranilo da se za pomoćne poslove u školama i bolnicama, poput čišćenja, kuhanja i pranja, angažiraju privatne tvrtke.

Vlada je pod pritiskom referenduma odustala od outsourcinga, no sindikati nisu odustali od referenduma.

Prošli su tjedan održali prosvjed upozorenja sa 127 sudionika, jer je toliko dana proteklo otkad su predali potpise, kako bi izvršili pritisak na vladajuće da referendum aspišu.

Odluka će pričekati jer su iz vladajuće koalicije najavili da će referendumsko pitanje poslati na Ustavni sud koji ima mjesec dana za odluku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:05