STOŽER ZA OBRANU VUKOVARA

REFERENDUM PROTIV ĆIRILICE Počelo skupljanje potpisa, Stožer tvrdi: 'Ovdje se ne radi o mržnji'

Potpisi se skupljaju na 2.000 mjesta u cijeloj Hrvatskoj, a 450.000 potpisa moraju skupiti do 1. prosinca
 Emica Elveđi/CROPIX

VUKOVAR - U ozračju napetosti zbog uvođenja dvojezičnosti i dvopismenosti koje gradom vladaju već dva i pol mjeseca Vukovar 22. obljetnicu svoje tragedije dočekuje s puno neizvjesnosti i s jasno izraženim podjelama.

Već duže vrijeme ponavljana mantra Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara o tome kako će se na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara jasno vidjeti tko je vukovarska, a tko nevukovarska Hrvatska u nedjelju je dobila prve konkretne obrise.

Naime, njihov je predsjednik Tomislav Josić najavio kako će „vukovarska Hrvatska ove godine ostati izvan dvorišta bolnice.“

Opća bolnica je, podsjetimo, kao jedno od brojnih mjesta stradanja početna lokacija Kolone sjećanja s koje se polazi prema Memorijalnom groblju. Josićeva najava sugerira da bi većina branitelja ove godine trebala ostati izvan bolnice, a da će prigodni program prije polaska popratiti samo predstavnici politike, odnosno gosti iz diplomatskog zbora, među kojima su najavljeni veleposlanici 30 država poput SAD-a, Velike Britanije, Francuske…

Podjela će, dodao je Josić, biti jasno izražena i u koloni, ali nije otkrio na koji način. No, zato je pozvao sve koji dolaze u Vukovar na „mir, tišinu i dostojanstvo.“

- Budimo jedinstveni, jer idemo se pokloniti boljima od nas - rekao je Josić, dok je njegov suradnik iz Stožera Vlado Iljkić dodao kako „u pravom planu moraju biti oni koji su bolji od nas, a nikako političke elite.“

Na žalost, već i sama najava podjele na vukovarsku i nevukovarsku Hrvatsku stavit će u drugi plan ono što bi tog dana trebalo biti najvažnije. Situacija u Gradu heroju odavno je izmaknula kontroli, pa je u takvom ozračju teško očekivati da 18. studenoga sve bude uobičajeno.

Tisuće ljudi iz cijele Hrvatske još su u subotu počele pristizati u grad, gdje ih na glavnim prometnicama dočekuju transparenti Stožera „Vukovarska Hrvatska“, došla je i skupina srednjoškolaca iz Dubrovnika koji iz Vukovara kao jedan od suvenira nose majice Stožera, a dan uoči središnjeg dijela obilježavanja žrtve Vukovara počelo je i prikupljanje potpisa za referendum kojim se želi izmijeniti članak Ustavnog zakona koji regulira prava nacionalnih manjina na ravnopravno uporabu jezika i pisma.

Stožer traži da to pravo nacionalna manjina ostvaruje kada njezini pripadnici čine najmanje polovinu stanovnika jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa. Potpisi se skupljaju na 2.000 mjesta u cijeloj Hrvatskoj, a za to je do sada angažiran 4.951 popisivač-volonter. Do 1. prosinca mora se prikupiti više od 450 tisuća potpisa.

- Prvi list popisne knjige u Vukovaru potpisao je čovjek koji očito ima dozu savjesti i zdravog razuma. Riječ je o pripadniku srpske nacionalne manjine - izvijestila je koordinatorica Organizacijskog odbora za provedbu prikupljanja potpisa Snježana Patko, dodavši kako „zatraženoj izmjeni nije cilj oduzimanje niti jednog stečenog prava bilo koje nacionalne manjine, već samo izmjena uvjeta stjecanja istoga.“

Iljkić je pak napomenuo kako ne očekuje da će ovako sročeno pitanje, koje je afirmativno, zbuniti glasače s obzirom na dosadašnje kampanju „NE ćirilici“

- Sva naša kampanja i aktivnosti jesu afirmativne, jer ne idemo za time da bilo koga uskratimo za neko njegovo pravo, već da zaštitimo jednu veliku grupu građana koja je jako stradala u Domovinskom ratu i koja u ovom trenutku ne može načiniti demokratski iskorak prema potpunoj dvojezičnosti u Vukovaru. Želimo to riješiti na puno senzibilniji način po uzoru na Istru, gdje to nije riješeno po sili zakona već bilateralnim sporazumima - rekao je Iljkić, dodavši da ovaj prijedlog nije diskriminatoran te da bi njegovo propitivanje moglo završiti najdalje na Ustavnom sudu, ali ne i eventualno u Strasbourgu.

- Kako god to završilo, silno je važno poslati poruku Vladi RH što hrvatski narod misli o svemu ovome. Važno je poručiti da se ovom pitanju priđe ozbiljnije, dublje i s više senzibiliteta, a ne isključivo primjenom zakona po sili zakona. Ovdje se ne radi o mržnji. Živjeli smo skupa, živjet ćemo i dalje, ali trebamo regulirati odnose na način da je dobro i većinskom narodu - zaključio je Iljkić.

U Vukovaru skinuta trojezična ploča sa sjedištu Partije podunavskih Srba

VUKOVAR - Sa zgrade u kojoj se nalazi sjedište Partije podunavskih Srba (PPS) u Ulici dr. Franje Tuđmana u Vukovaru nepoznati počinitelj noćas je skinuo i odnio trojezičnu natpisnu ploču s imenom te stranke, izvijestila je vukovarsko-srijemska policija.

Na natpisnoj ploči Partije podunavskih Srba, čiji je predsjednik Rade Leskovac, naziv stranke, kao i adresa sjedišta bili su ispisani na latinici, ćirilici te engleskom jeziku.

Policija nije navela naziv političke stranke s čijim imenom je otuđena ploča, nego tek da je riječ o političkoj organizaciji sa sjedištem u Ulici dr. Franje Tuđmana.

Za počiniteljima toga nedjela policija traga. ( Hina)

U Dardi ukradena ćirilična ploča, u Osijeku oštećena hrvatska zastava

OSIJEK - U Dardi je jutros ukradena ploča srpske nacionalne manjine s dvojezičnim natpisom, a u Osijeku je najvjerojatnije noćas skinuta i oštećena hrvatska zastava, izvijestila je osječko-baranjska policija.

Danas ujutro sa zgrade u Ulici Svetog Ivana Krstitelja u Dardi, gdje se nalazi više ureda lokalne uprave, te prostorija nacionalnih manjina ukradena je ploča srpske nacionalne manjine s dvojezičnim natpisom, latiničkim i ćiriličnim, navela je policija.

Glasnogovornik osječko-baranske Policijske uprave Dario Premec rekao je da policija traga za nepoznatim počiniteljem te obavlja i očevid u osječkom naselju Vladimira Nazora, gdje je sa zgrade broj 13, najvjerojatnije noćas, skinuta i oštećena hrvatska zastava te postolje. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 13:53