SLUŽBENI POSJET

REINER U IRSKOJ Zahvalio dublinskom nadbiskupu na pomoći pri uspostavljanju hrvatske katoličke misije: 'Važno je da Hrvati imaju duhovno vodstvo'

 
Željko Reiner
 Goran Mehkek / CROPIX

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner u dvodnevnom je službenom posjetu Irskoj gdje se susreo s političkim i crkvenim vrhom i razgovarao o hrvatskom iseljeništvu, gospodarstvu i situaciji u hrvatskom susjedstvu, priopćeno je u utorak iz Sabora.

Reiner se tijekom dvodnevnog posjeta susreo s premijerom Leom Varadkarom, prvom potpredsjednicom Europskog parlamenta Mairead McGuinnes i dublinskim nadbiskupom Diarmuidom Martinom, stoji u priopćenju.

U razgovorima s visokim dužnosnicima potvrđeni su odlični odnosi dviju država, kao i dobra bilateralna i suradnja unutar institucija Europske unije.

Potpredsjednik Sabora zahvalio je nadbiskupu Martinu na pomoći pri uspostavljanju Hrvatske katoličke misije u Dublinu, istaknuvši važnost duhovnog vodstva brojnim Hrvatima koji su u Irskoj pronašli novi dom.

Dublinski nadbiskup poručio je i kako je Irska iskusila odlazak svojih građana u inozemstvo, no kako se velik broj njih vratio u domovinu, obogaćen novim iskustvom i znanjem, a Reiner je izrazio želju da će se isto dogoditi s iseljenim Hrvatima.

Osim o hrvatskom iseljeništvu, potpredsjednik je s nadbiskupom govorio i o Brexitu, gospodarskoj razmjeni te političkoj situaciji u zemljama hrvatskog susjedstva, stoji u priopćenju.

Kao područje s najvećim potencijalom za suradnju dviju država naveli su turizam, čemu u prilog ide i sedam sezonskih izravnih zrakoplovnih linija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:59