REAKCIJE NA BORASA

'Rektore, mi nikako nismo u 4% najboljih'

Rektor za zagrebačkog Sveučilišta tvrdi da je među najboljima, ali bez dokaza
 Tomislav Krišto/CROPIX

- Zagrebačko sveučilište je među četiri posto najkvalitetnijih sveučilišta u svijetu. Blizu smo vrhunskoj kvaliteti - izjavio je za naš subotnji prilog Magazin Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu.

Njegova je izjava odmah izazvala reakcije na društvenim mrežama jer rektor Boras nije spomenuo odakle mu podatak o uspješnosti Sveučilišta u Zagrebu koje je 2014. godine ispalo s prestižne Šangajske liste 500 najboljih univerziteta u svijetu.

- U svijetu postoji oko 17.000 sveučilišta. Mi smo između 450. i 500. mjesta pa vi izračunajte. Ima nekoliko tih lista sveučilišta - rekao nam je kratko rektor Boras ne navodeći o kojoj je listi riječ.

Hrvatski znanstvenici

Njegovu izjavu komentirali su neki od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika u domovini.

- Ne znam kako je rektor Boras izračunao da je zagrebačko Sveučilište među 4 posto najboljih, ali mislim da bi cilj svake uprave trebao biti da trajno budemo na listi od prvih 500 sveučilišta na svijetu. To nije nedostižno jer smo na toj listi već bili uz jednako financiranje - rekao je prof. Mirko Planinić, predstojnik Zavoda za eksperimentalnu fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu.

- Svi trebamo nastojati biti bolji, ali postoje struke i fakulteti unutar samog Sveučilišta u Zagrebu koje po znanstvenoj produkciji i drugim parametrima odskaču od ostalih pa bi bilo dobro njihove metode vrednovanja i poticanja izvrsnosti primijeniti na sve sastavnice - dodao ja Planinić.

Slično kaže i prof. Ivica Puljak sa Sveučilišta u Splitu.

- Mislim da je za bilo koje poboljšanje sadašnje situacije nužno shvatiti kakvo je realno stanje. Zatim analizirati slabosti, mane, nedostatke, uvidjeti prednosti, prepoznati kvalitetne i zdrave dijelove sustava, na kojima se trebaju graditi temelji za budućnost - rekao je Puljak.

- Bojim se da ova rektorova izjava ne ide u tom smjeru, premda je dobronamjerna i pokušava biti optimistična. Zagrebačko sveučilište na žalost ne spada u vrhunska svjetska sveučilišta, što bismo mu mi svi željeli - istaknuo je Puljak.

Prof. Kristian Vlahoviček s PMF-a u Zagrebu smatra da je rektor Boras u svom intervjuu iznio vrlo malo planova o budućnosti, a još manje podataka koji govore o sadašnjoj kvaliteti Sveučilišta.

- Jedina meni poznata rang-ljestvica koja nas svrstava toliko visoko jest ona koja - mjeri veličinu web prostora našeg sveučilišta - rekao je Vlahoviček.

Usporedba s jezerom

- Nadam se da rektor nije mislio na ovakvo rangiranje, koje samo po sebi ne mjeri nikakvu kvalitetu, pogotovo stoga što je osim po službenoj dužnosti, i po vlastitoj struci dovoljno upućen da može razlikovati mjeru veličine sveučilišta od njegove kvalitete. Veličina jezera ne govori ama baš ništa o kvaliteti ribljeg fonda u njemu, zar ne? - naglasio je Vlahoviček.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:15