UDAR NA PRORAČUN

REZULTATI RASTA NA DVIJE DECIMALE Državi nema spasa, zbog rasta BDP-a morat će povisiti plaće za 240 tisuća građana Hrvatske

ZAGREB - Čak i ako Vlada bude inzistirala da se stopa rasta BDP-a izračuna na dvije decimale, 240.000 javnih i državnih službenika i dalje može očekivati povišicu. Danas objavljeni detaljni podaci Državnog zavoda za statistiku pokazali su da je realna stopa rasta BDP-a u trećem kvartalu bila 2,84 posto, a stopa rasta u drugom kvartalu iznosila je, izračunata na dvije decimale, 1,16 posto. Dakle, prosječna stopa za ova dva kvartala iznosila je dva posto, čime je ispunjen glavni preduvjet za povišicu iz sporazuma Vlade i sindikata potpisanih 2006., 2009. i 2011. godine. Oni propisuju automatsko povećanje bruto osnovice plaća za javne i državne službenike za šest posto ako realna stopa rasta BDP-a dva uzastopna kvartala bude dva ili više posto.

Državni zavod za statisitku stopu rasta uvijek objavljuje na samo jednu decimalu: još prošli tjedan objavio je da je realna stopa rasta za treći kvartal iznosila 2,8 posto, čime je, uz ranije objavljen podatak da je stopa za drugi kvartal iznosila 1,2 posto, ispunjen kriterij za povišicu.

Međutim, iz Vlade je poslana neslužbena poruka da treba pričekati detaljne podatke i objavu stope na dvije decimale. DZS ni u detaljnim podacima ne objavljuje iznos stope na više od jedne decimale, ali objavljuje konkretne podatke koji dozvoljavaju da se stopa izračuna na bezbroj decimala. Izračunata na dvije decimale, stopa i dalje garantira povišicu u javnim i državnim službama, za što Vlada mora namaknuti dodatnih 1,8 milijardi kuna na godišnjoj razini.

No, bude li Vlada išla još dalje, te tražila izračun na tri ili više decimala, uvjet iz Sporazuma sa sindikatima neće biti ispunjen. Na tri decimale, stopa rasta BDP-a u drugom kvartalu iznosila je 1,159, a u trećem kvartalu 2.840, što zbrojeno iznosi 3.999, odnosno nepunih 2 posto prosječno po kvartalu.

Stručnjaci se pak slažu da bi ovakvo cjepidlačenje bilo na rubu skandala te da je pametnije da tehnička Vlada zatraži odgodu Sporazuma do formiranje nove Vlade, a da ta Vlada krene u pregovore sa sindikatima i pokuša pronaći neko drugo rješenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:59