VELIKI PLIMNI VAL

RIJETKA METEOROLOŠKA POJAVA POGODILA VELA LUKU 'Sreća da nije bila noć, šteta bi bila znatno veća'

Dubrovnik, 060112.Udari bure na dubrovackom podrucju jutros dosezali su snagu od preko 100 km na sat zbog cega je doslo do loma vise stabala te zakrcenja prometnica, ali i ostecenja vozila. Na Lapadskoj obali su potonule dvije barke, a vjetar je prevrnuo i jednu barku koja se nalazila na suhom vezu na obali. Na slici: potopljena barka.Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
 Tonči Plazibat / CROPIX / Cropix

Meteorološki tsunami pogodio je jutros Vela Luku na Korčuli, javlja Crometeo . Ova relativno rijetka meteorološka pojava naglo je počela oko 8,30 i trajala gotovo do 11 sati.

- Sve je počelo oko 8,30. Prvo dizanje mora bilo je naglo, a more se diglo oko metar i pol iznad uobičajene razine. Iako more nije prodrlo u kuće, stiglo do mnogim objektima do samih vrata. Stradalo je nekoliko brodica, no šteta bi bila znatno veća da se ovo događalo tijekom noći. Ovako su ljudi mogli vidjeti i prepoznati što se događa, pa su brzo reagirali. Oscilacije plima i oseka bile su većeg i manjeg intenziteta i trajale su gotovo do 11 sati – rekao je Darko Dragojević iz Crometea.

Kod meteoroloških tsunamija u atmosferi postoje brze promjene u tlaku zraka na relativno malom području. Te su pojave najčešće za vrijeme prolaska fronte ili na rubu olujnih kumulonimbusa gdje je zrak toliko nestabilan da se izrazito mijenjaju polja tlaka zraka i vjetra.

Ovako jake oscilacije jutros su bile uvjetovane prolaskom jakog kumulonimbusa južnije od Korčule, piše Crometeo .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:58