UNUTARSTRANAČKI IZBORI

RIVALI POŽURUJU IZBORE U HDZ-u Penava: 'Plenković vodi u krivom smjeru!' STIER 'Alternativa vodstvu je spremna'

 
Davor Ivo Stier, Miro Kovač, Ivan Penava
 CROPIX

- Andrej Plenković vodi HDZ u pogrešnom smjeru, zato sam sada još motiviraniji za unutarstranačke izbore - izjavio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u intervjuu za kontroverzni Hrvatski tjednik.

- Alternativa ovom stranačkom vodstvu, kad god bili izbori, bit će spremna - poručio je jučer i HDZ-ov saborski zastupnik Davor Ivo Stier.

- Nama su birači na europskim izborima i na predsjedničkim izborima jasno rekli da su nezadovoljni. Mi smo dvaput posrnuli, trebamo nešto promijeniti, te će se promjene dogoditi nakon izbora u HDZ-u - ustvrdio je i HDZ-ov Miro Kovač.

Stanje u HDZ-u očito je uzavrelo. Sve je više HDZ-ovaca nezadovoljnih time što se šef stranke Andrej Plenković ne želi jasno očitovati oko unutarstranačkih izbora, ali i zbog spekulacija kako bi se oni mogli održati tek nakon parlamentarnih izbora. Poruke iz vodstva da će se oni održati u skladu sa Statutom, te da će se “sve dogovoriti” očito više nisu dovoljne.

Loša atmosfera

Zadnjih dana nezadovoljstvo je izrazio niz poznatih i manje poznatih HDZ-ovih imena, no posebnu pozornost privukli su jučerašnji istupi Penave, Stiera i Kovača koji bi, prema dosadašnjim najavama, trebali bi biti glavni protukandidati Plenkoviću na unutarstranačkim izborima. Kovač je pri tome izjavio kako je u kontaktu sa Stierom, ali i ostalim kolegama. Spremaju li se Plenkovićevi oponenti udružiti protiv njega, kako se to već neko vrijeme spekulira u stranačkim redovima? I jesu li njihovi jučerašnji istupi dogovoreni?

- Ne vjerujem da je to koordinirano, mislim da su istupali ponukani jedan drugim, kako bi se izvršio pritisak na Plenkovića da se izjasni oko unutarstranačkih izbora - kaže jedan od naših sugovornika iz HDZ-a. No, dodaje da ga ništa ne bi iznenadilo.

- Atmosfera u stranci je prilično loša, osjetilo se to jučer i u Saboru - kazao je naš sugovornik. Još je nekoliko članova komentiralo kako smatra da se ne radi o nekom dogovoru.

Davor Stier jučer je kazao kako je alternativa vodstvu spremna kad god bili izbori, ali nije se želio izjasniti je li on na čelu te alternative.

- Očekujem da stranačka tijela, kao što je najavljeno, što prije definiraju kada će biti unutarstranački izbori i da donesu sve provedbene akte da se izbori mogu organizirati i provesti - kazao je jučer Stier, dodajući kako će onda članice i članovi izabrati kojim smjerom žele ići.

- Onda moramo ujediniti stranku i tako izaći jači iz unutarstranačkih izbora i pobijediti na parlamentarnim izborima - kazao je Stier, te dodao kako su građani poslali poruku.

- Jasno su nam rekli i na europskim izborima, i na ovim predsjedničkim, što žele da se promijeni. Poslali su jasnu poruku što se tiče borbe protiv klijentelizma, što se tiče i samog političkog identiteta HDZ-a. Postoji alternativa u HDZ-u koja je spremna provesti te promjene koje moraju biti odlučne, institucionalne i brze. Odlučne jer moramo doista čuti što su nam građani rekli, biti spremni promijeniti ono što se mora promijeniti, a zadržati sve ono dobro. Institucionalne jer nema rušilačke politike. Moraju biti u skladu sa Statutom, i brze jer taj proces unutarstranačkih izbora mora biti otvoren i demokratski, ali isto tako i kratko trajati - rekao je Stier. Njegov stranački kolega Miro Kovač istaknuo je kako HDZ ima svoj statut, da je on jasan i treba ga poštivati.

Izbori na proljeće

- Nepoštivanje Statuta značilo bi raditi protiv interesa HDZ-a. To ne dolazi u obzir, nema tu nikakvih manipulacija, ne smije ih biti, čuli smo gospodina Bačića, koji govori razumno da se unutarstranački izbori moraju održati na proljeće. HDZ-u treba rekonstrukcija, trebamo se posložiti, to ću napraviti nakon unutarstranačkih izbora i nakon toga će presloženi HDZ pobijediti na izborima - rekao je Kovač, te kazao kako “ovo nisu avanturistički pothvati”.

- Mi smo ozbiljni ljudi, želimo da HDZ bude čvrst, snažan, programatski jasan, da se zna što je HDZ. Ne možemo biti supermarket, moramo jasno poručiti svojim biračima da ćemo ih vratiti u svoje okrilje, s jasnim porukama i vrijednostima. Mi ćemo u tome uspjeti - rekao je Kovač.

Velike ambicije na unutarstranačkim izborima iskazao je i HDZ-ov gradonačelnik Vukovara Ivan Penava u intervjuu za ekstremno desni list Hrvatski tjednik. Iako se već neko vrijeme spekulira da bi Penava mogao biti jedan od Plenkovićevih protukandidata za novog predsjednika stranke, sve do sada Penava je jako pazio da ne prijeđe granicu u svojim kritikama prema politici Andreja Plenkovića i njegove vlade. Sada ju je prešao - poručio je da Plenković HDZ vodi u krivom smjeru i da je on jako motiviran za unutarstranačke izbore.

- Ovo je bilo jedno za mene osobito teško vrijeme kada nisam bio u situaciji jasno izreći stavove i kada sam zbog lojalnosti stranci morao vlastita razmišljanja i osjećaje držati u sebi. Sada se nalazimo pred unutarstranačkim izborima za koje sam izrazito motiviran jer želim ponuditi ideje i stavove koje smatram ispravnim - poručio je Penava. Izvor iz HDZ-a blizak šefu stranke tvrdi da se Plenković ne boji niti jednog od svojih mogućih protukandidata za novog čelnika stranke pa tako ni Ivana Penave.

Karamarkov čovjek

- Svatko se može kandidirati za šefa HDZ-a. Neka ih bude koliko god. Samo je važno da svi koji imaju takve ambicije svojim izjavama i potezima ne čine štetu stranci i da pričekaju formalni početak procesa unutarstranačkih izbora. Svaka njihova izjava koja razjedinjuje HDZ, jača i homogenizira SDP jer se u javnosti stvara dojam nejedinstva u HDZ-u - tvrdi izvoz iz HDZ-a. Kaže da iako ne zna s kime i kakvu točno igru igra Penava, ima informacije da je Penava blizak krugovima bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka. Dio članova HDZ-a, međutim, u to nije uvjeren.

Potpredsjednik Vlade i međunarodni tajnik HDZ-a Davor Božinović jučer je komentirao Penavine izjave.

- Mislim da Plenković vodi i HDZ i Hrvatsku u dobrom smjeru. Ima i uvijek će imati moju potporu - kazao je Božinović. Dodao je da će unutarstranački izbori sigurno biti u statutarnim rokovima, no nije precizirao o kojem je datumu riječ. No, zato je šef Kluba Branko Bačić jučer u TV studiju Večernjeg lista bio konkretniji.

- Zalažem se da se unutarstranački izbori održe sukladno Statutu, to znači tijekom proljeća, do svibnja najkasnije... Ja se zalažem da se izbori čim prije organiziraju, provedu i da se nakon toga stranka konsolidira za parlamentarne izbore. Naravno, u slučaju da se ne dogodi neka izvanredna situacija - rekao je Bačić te istaknuo kako “drži da Andrej Plenković ima mandat do 17. travnja”.

Političkim strankama i nezavisnim zastupnicima 56,5 milijuna kuna: HDZ-u 22,1 milijun kuna iz proračuna, a SDP-u 14,6 milijuna

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav jučer je jednoglasno i bez rasprave donio odluku o raspoređivanju sredstava za rad 18 političkih stranaka i 6 nezavisnih zastupnika kojom im se iz ovogodišnjeg državnog proračuna osigurava 56,5 milijuna kuna.

Najviše novca, 22,1 milijun kuna, pripalo je HDZ-u koji je u trenutku konstituiranja Sabora imao 46 zastupnika i 11 zastupnica. Slijedi SDP koji je iz proračuna dobio 14,6 milijuna kuna s 33 zastupnika i pet zastupnica.

Mostu nezavisnih lista s 11 zastupnika i tri zastupnice ove godine će na račun iz proračuna sjesti 5,4 milijuna kuna, HNS, pod čijim je znakom u Sabor ušlo tri zastupnika i šest zastupnica, dobiva 3,6 milijuna kuna, a HSS s četiri zastupnika i jednom zastupnicom 1,9 milijuna kuna.

Po tri zastupnika Živog zida, IDS-a i SDSS-a za rad u ovoj godini imaju osiguranih 1,1 milijun kuna. Promijenimo Hrvatsku, HDS i HSU s po dva zastupnika dobit će po 761 tisuću kuna.

HSLS, HRAST, SNAGA, HDSSB, Narodna stranka - Reformisti, Abeceda demokracije, Stranka rada i solidarnosti-Bandić Milan 365 s po jednim zastupnikom, te nezavisni zastupnici Željko Glasnović, Robert Jankovics, Furio Radin, Vladimir Bilek i Veljko Kajtazi dobit će po 380 tisuća kuna, dok će Ermina Lekaj - Prljaskaj, kao predstavnica podzastupljenog spola koja ima pravo na deset posto veću naknadu, dobiti 418 tisuća kuna.

Proračunski novac raspodjeljuje se prema stanju u trenutku konstituiranja Sabora, pa tako dodijeljena sredstva ne odgovaraju aktualnom stanju i odnosu snaga u Hrvatskom saboru, s obzirom na to da je od početka mandata veći broj zastupnika promijenio stranačke dresove.

Sredstva iz odluke strankama i nezavisnim zastupnicima doznačivat će se tromjesečno.

Lovro Kuščević: 'Odlazak HNS-a iz Vlade bio bi dobar'

Dosta pažnje u vrhu HDZ-a izazvala je i jučerašnja izjava njihova saborskog zastupnika i bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića koji smatra da bi odlazak HNS-a iz Vlade bio dobra stvar i da još nije odlučio hoće li glasati za opoziv ministrice Blaženke Divjak.

- Svi smo svjesni njezina rada i nerada HNS-a pa ćemo prepustiti da svaki zastupnik razmišlja svojom glavom i glasa kako mu savjest nalaže - rekao je Kuščević i dodao da će odluku donijeti kad čuje sve argumente u raspravi.

- O tome će s njim razgovarati šef Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić. Mislim da je Kuščević takvu izjavu dao jer su ga upravo HNS-ovci prvi počeli rušiti s ministarske pozicije svojim izjavama za medije. Iz te je perspektive Kuščević, čini mi se, jučer govorio o HNS-u - kazao je izvor iz Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:52