HUMANITARNA AKCIJA

RODITELJI BOLESNOG DJEČAKA U ŠOKU NAKON ŠTO IM JE MILIN OTAC OBEĆAO POMOĆ, ODBILI SU PRIMITI NOVAC Tata se rasplakao: 'Kako ću pred Boga, to je kuća'

 
Marin i Mila Rončević, Šimun Petar Maruni
 Goran Mehkek / CROPIX / Facebook

Jedna od naših najpoznatijih humanitarki - Dubrovkinja Iva Funtek, koja se istaknula nizom akcija u Hrvatskoj za pomoć bolesnoj dječici, pokrenula je još jednu. U ovoj je pozvala građane na prikupljanje novčane pomoći za teško oboljelog 10-godišnjeg dječaka Šimuna Petra Maruna iz Maslenice kod Zadra.

Nakon objavljenog posta na Ivinoj Facebook stranici, među prvima je reagirao Marin Rončević, otac dvogodišnje Mile koja je ujedinila Hrvatsku i za čije je liječenje u Philadelphiji u rekordnom vremenu prikupljeno 35 milijuna kuna.

- Gospar Marin javio mi se iz SAD-a i rekao mi je kako će za liječenje maloga Šimuna Petra dati 400 tisuća kuna i to od onoga novca od prodaje kuće - kazala nam je Iva Funtek.

Roditelji Šimuna Petra, otac Tomo i mama Meri su u velikom šoku.

- Oni su u velikom stresu zbog teške situacije u kojoj se nalaze. Nakon ove velike humane geste Marina Rončevića, oni su u šoku i zbunjeni. Ne žele uzeti taj novac. Šimunov tata Tomo se rasplakao i stalno govori – ' kako ću pred Boga, ako uzmem novac, pa to je kuća' - kazala nam je Iva Funtek, koja je u stalnom kontaktu s obitelji Maruna.

Šimunov otac Tomislav Maruna Novom listu je potvrdio da neće prihvatiti novac.

– Duboko sam dirnut gestom oca male Mile, Marina Rončevića. Nisam se još čuo s njim ali ja ne mogu prihvatiti novac koji mu je od prodaje kuće - rekao je Tomislav Maruna, otac teško bolesnog Šimuna Petra pojašnjavajući kako se i sam prije par godina našao u situaciji da je htio založiti obiteljsku kuću kako bi mogao platiti troškove liječenja sinu u Grčkoj.

– Srećom ja to na kraju nisam morao jer se našao dobar čovjek i pomogao mi. A kako ću uzeti nekome novac od prodaje kuće. Kuća je dom, svetinja... Gdje će se oni vratiti, gdje će živjeti... Rekli su mi da je on odlučio i da će novac sigurno uplatiti, ali ja taj novac, koliko god nam je teško, ne mogu trošiti – preplavljen emocijama kazao je otac dječaka koji je na palijativi u zagrebačkoj Klaićevoj bolnici.

Šimun Petar predivno je vedro dijete, priča nam Iva, koje, na žalost već osam godina vodi borbu sa opakom bolešću. Dijagnosticiran mu je rak na mozgu 2011. godine i operiran je u Zagrebu. Pet godina kasnije dijagnosticiran mu je novi tumor, hondoplastični ostoasrkom. Liječio se potom u Grčkoj tomoterapijom, a nakon dva mjeseca dobio je progres koji ga je učinio nepokretnim. Mali Šimun Petar ima i zatajenje bubrega te kateter, a zadnjih godinu i pol dana na palijativnoj je skrbi i terapiji na Klinici za tumore KBC-a 'Sestre Milosrdnice'.

- Mama i tata Šimuna Petra imaju još dva sina i kćer koja studira. Žive kao podstanari, a jedina primanja su im mirovina tate Tome. Ova skromna obitelj iz Maslenice nikad nije za svog oboljelog sinčića tražila pomoć. Za njegovo liječenje mama Meri je digla kredit kako bi Šimunu mogli priuštiti skupe lijekove i sve one ostale potrepštine koje bolnica ne može financijski pokriti. Svaki tjedan put od Maslenice do Zagreba košta ih tisuću kuna – kazala nam je Iva Funtek.

Prepiska Ive Funtek i Marina Rončevića
FACEBOOK

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:21