PROSLAVA OLUJE

RUSA NEMA, ALI STIŽU KINEZI, POLJACI, LITAVCI... Otkrivamo tko su američki generali koji će doći na mimohod

 www.af.mil

Na današnjem vojnom mimohodu među uzvanicima biti će 42 strana izaslanstva koja će predstavljati veleposlanici, vojni izaslanici i visoki vojni dužnosnici, objavilo je Ministarstvo obrane. Iako je prvotno bilo zamišljeno da Vukovarskom ulicom prođe i jedan postroj savezničkih vojnika od toga se odustalo zbog kratkoće vremena za njihovo uvježbavanje.

Među visokim vojnim uzvanicima biti će dva američka general bojnika. Zapovjednik Nacionalne garde Minnesote, general Richard C. Nash i zamjenik zapovjednika američkih snaga za Europu, general Randz A. Kee. Uz njih će biti američki veleposlanik u Hrvatskoj Kenneth Merten.

Na svečanoj bini će biti i načelnik Glavnog stožera Albanije general Jeronim Bazo, načelnik Glavnog stožera Bosne i Hercegovine general Anto Jeleč, ministrica obrane BiH Marina Pendeš, zamjenik načelnika Glavnog stožera Poljske , zamjenik ministra obrane Litve, visoki vojni dužnosnici iz Makedonije i drugi. Kako saznajemo, predstavnika Rusije na mimohodu neće biti. Prema dostupnim informacijama, dio inozemnih vojnihi diplomatskih inozemnih predstavnika sutra će nazočiti i proslavi 'Oluje' u Kninu. Među njima i predstavnici SAD-a i Kine. To će biti prvi puta u 20 godina da će strane političke i vojne delegacije prisustvovati proslavi obljetnice 'Oluja'. Dolaskom na vojni mimohod i na proslavu u Knin strane zemlje daju politički i vojni legitimitet cijeloj operaciji 'Oluja' prvi puta nakon što je ona izvedena.

U Ministarstvu obrane pojašnjavaju kako su pozivi za sudjelovanje na svečanom mimohodu upućeni bilateralnim partnerima s kojima MORH ima intezivnu obrambenu suradnju. Riječ je o manje od polovice NATO članica i vrlo malom broju država koje nisu članice NATO-a. Pozvane države same definiraju kako će sudjelovati u mimohodu, u skladu sa svojom tradicijom i nacionalnim odlukama. Za neke države, tvrde u MORH-u, znali su unaprijed da zbog povijesnih razloga neće sudjelovati na mimohodu sa svojom vojskom. Neke uobičajeno dolaze na mimohode samo na razini VIP delegacija ili izaslanika.

Ukratko od 15-tak pozvanih zemalja gotovo sve su se odazvale ili s VIP gostima ili dolaskom veleposlanika i vojnih izaslanika. Također, je i iznimno velik odaziv diplomatskog i vojno-diplomatskog zbora, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane.

AMERIČKI GENERALI

General bojnik Richard C.Nash, zapovjednik Nacionalalne garde Minnesote

U amedričku vojsku ušao 1972. godine kao pripadnik 1. brigade , 47 pješadijske divizije u Minnestot. Pripadnik pješadijskih postrojbi. Bio je zapovjednik 135.pješačke pukovnije. Nakon promaknuća u pukovnika preuzeo je zapovjedništvo 1. brigade 34.pješačke divizije u Minnesoti.Godine 2000. promaknut je u čin brigadnog generala. Od lipnja 2003. do travnja 2004. godine bio je zapovjednik multinacionalne brigade sjever u operacije SFOR u Bosni i Herecogoviniu. Godine 2014. dobio je drugu generalsku zvjezdicu, odnosno promaknut je u general bojnika. Imenovan je zamjenikom zapovjednika sjevernog zapovjedništva Sjedinjenih Država.U veljači 2009. godine odlazi u Irak u operaciju Iračka sloboda. Zapovjeda multinacionalnom ivizijom jug sa sjedištem u Basri.

Zadaća divizije bila je pomaganje iračkim snagama sigurnosti na jugu Iraka. Nakon godinu dana vraća se u Sjedinjene Države. Godine 2010. guverner Minnesote imenuje ga zapovjednikom tamošnje nacionalne garde.

Hrvatska vojska već dugi niz godina surađuje s Nacionalnom gardom Minnesote a general Nash je uvijek davao veliku potporu planu obuke hrvatskih vojnika zajedno s pripadnicima Nacionalne garde Minnesote. Hrvatski vojnici u nekoliko su se navrata upravo u Minnesoti obučavali za operaciju u Afganistanu. Pripadnici Nacionalne garde u nekoliko su navrata bili na vježbama u Hrvatskoj, a njihovi pripadnici su nedavno pomagali izgraditi Društveni dom u Račinovcima koji je prošle godine stradao u poplavama.

General Randy A. Kee, zamjenik zapovjednika američkih snaga za Europu

Pripadnik američkog zrakoplovstva. Nakon što je 1985. godine diplomirao matematiku vojnu karijeru je započeo kao navigator na avionu B-52 a potom je bio pilot na transportnom avionu C-130.

Bio je u više vojnih operacija u jugozapadnoj Aziji, Afganistanu te na području Kosova. Kao pilot ima ukupno 4.700 sati leta uključujući 700 sati borbenih sati. Više puta odlikovan između ostalog i za sudjelovanje u misijama na Kosovu u i Afganistanu. Prvi generalski čin dobio je 2009. a a sadašnji čin general bojnika dobio je 2012. gdoine.

General Kee iznimno je važna karika u suradnji Hrvatske i američke vojske. On sudjeluje u svim razgovorima oko vojne pomoći američke vojske hrvatskoj vojsci te ostale vidove međusobne suradnje i on je taj koji na operativnoj razini odobrava tu pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:56