Sabor gotovo jednoglasno usvojio Sanaderovu ostavku

ZAGREB - Hrvatski Sabor prihvatio je ostavku Ive Sanadera na mjesto predsjednika Vlade, no formalno će Sanader prestati biti premijer tek kada Sabor potvrdi novu Vladu i novog premijera. Tada će naime, na snagu stupiti odluka o ostavci Sanadera i njegove Vlade. Još uvijek se ne zna kada će to biti – u petak  ili idući tjedan.



Za Sanaderovu smjenu glasalo je 118 zastupnika, jedion je Dragutin Lesar bio protiv, a HNS-ovka Danica Hursa i nezavisni Zlatko Horvat bili su suzdržani.



Vladimir Šeks odmah je, osobno i sam, saborsku odluku odnio u ured Predsjednika Stjepana Mesića na Pantovčaku. Naime, tek nakon što primi odluku Mesić može otvoriti konzultacije sa svim strankama oko nove Vlade. To će, prema najavama iz ureda Predsjednika, biti sutra.

 

U raspravi o Sanaderovoj ostvaci oporba je još jednom zatražila izvanredene izbore, kao i da Sanader osobno dođe obrazložiti Saboru razloge svoje ostvake.



- Ako je ovdje došao po mandat, ovdje je trebao doći i vratiti mandat – poručila je HNS-ova Vesna Pusić. Šef SDP-a Zoran Milanović smatra kako Jadranka Kosor ne može voditi Vladu u ovom trenutku.



- Vrijeme je za prijevremene izbore, ostavku ćemo, naravno, prihvatiti, ali novu premijerku nećemo - rekao je Milanović. Najveća oporbena stranka smatra kako Jadranka Kosor nema političkog autoriteta za vođenje vlade u trenutku teškom za zemlju te drže da bi prijevremeni izbori bili i glas naroda o tome kako dalje u ovom teškom trenutku.



Pusić (HNS) ocjenjuje kako je rijeË o neviđenoj ostavci bez obrazloženja.



- To je destabilizirajući faktor države. Ne može Sanader poslati jedan papirić u Sabor na kojem je napisao: Ja sada idem. To nije poštivanje institucija. Sabor je zasluæio da Sanader dođe pred zastupnike i obrazloži svoj postupak. – rekla je. Procjenjuje kako su dva razloga Sanaderove ostavke – ili da se ne osjeća sposobnim voditi zemlju u ovom teškom trenutku ili ga je netko pritisnuo ili ucjenio.



 IDS-ovac Damir Kajin pozvao je Sanadera da objasni prijeti li njemu ili njegovoj obitelji kakva ugroza. Prozvao je Sanaderove suradnike dupeliscima kojim mu nisu imali hrabrosti iskreno reći kako loše stvari stoje te premijeru u ostavci poručio da su ga spinovi krivo savjetovali i da se precijenio ako misli da će ga svi uskoro moliti da se vrati u desetom ili jedanaestom mjesecu.



 U ime Kluba HDZ-a Andrija Hebrang objasnio je, kako je i sam priznao, ovu za hrvatsku neobičnu situaciju.



- Onaj tko je vukao šest godina tu kompoziciju do cilja Europske unije se umorio.  Što se dogodilo kompoziciji čiji je vlak išao i bio vučen sa lokomotuivom zvanom Ivo Sanader? Naišla je na brklju. Brklju nam je postavio naš cilj odnosno EU. Neke članice nisu bile za to da Hrvatska ispuni taj svoj cilj – živopisan je bio Hebrang.



- Muha me napada, ali neću je ubiti - zamahnuo je Hebrang u Obama stilu dok je govorio i nastavio: "Znam da je premijer dao ostavku na način koji izaziva različita tumačenja. Ja vam dajem svoje viđenje koje se može iščitati između redaka".



Suzana Barilar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 16:35