KURIKULARNA REFORMA

Sabor HBK - gotovi nastavni materijali iz vjeronauka za "Školu za život"

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.10.2018. u 16:17

Bleiburg, 120518.
Sredisnja komemoracija povodom 73. godisnjice Bleiburske tragedije i Kriznog puta hrvatskog naroda odrzala se na Bleiburskom polju u Austriji.
Na fotografiji: Zadarski nadbiskup i predsjednik HBK msgr. Zelimir Puljic.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / HANZA MEDIA

Zadarski nadbiskup i predsjednik HBK msgr. Želimir Puljić

Na plenarnom 57. zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije, održanom u Zagrebu od 9. do 11. listopada, posebna pozornost bila je posvećena nekim vjeronaučnim i katehetskim pitanjima i biskupi su izviješteni da su načinjeni svi nastavni materijali iz vjeronauka za eksperimentalnu provedbu kurikularne reforme koje je zahtijevalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, priopćio je u subotu (13. listopada) Tiskovni ured HBK.

Svi potrebni nastavni materijali iz vjeronauka načinjeni su u tiskanoj i u digitalnoj formi za eksperimentalnu provedbu kurikularne reforme u 74 osnovne i srednje škole, odnosno za projekt „Škola za život“, a proces izrade udžbeničkih materijala pratio je rad na metodičkim priručnicima koji bi trebali biti zgotovljeni do početka studenoga. U tijeku je i edukacija u „virtualnim učionicama“ vjeroučitelja koji sudjeluju u reformskom procesu, stoji u priopćenju o zasjedanju HBK pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića.

Na zasjedanju je među ostalim usvojen statut Hrvatske katoličke mreže koja je objedinjujući Hrvatski katolički radio, Informativnu katoličku agenciju i Odjel novih medija nedavno započela s radom u zgradi Hrvatske biskupske konferencije na zagrebačkom Ksaveru.

Biskupi su definirali pojedinosti svojega pohoda „Ad limina“ koji će se dogoditi od 12. do 17. studenoga. Predviđeno je da se biskupi tijekom prvoga dana pohoda susretnu s papom Franjom. Potom će pohoditi pojedine Kongregacije, Vijeća i Urede Svete Stolice kao i rimske bazilike te Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima gdje će slaviti euharistijska slavlja.

Upoznati su s pojedinostima priprave i proslave Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji je 15. i 16. rujna održan u Splitu i Solinu. Istaknuto je kako će idućem trogodišnjem ciklusu obiteljskog pastorala naglasak biti stavljen na starije osobe, međugeneracijsku solidarnost te poslanje baka i djedova.

Prihvaćena je tema osmog pastoralno-katehetskog kolokvija za svećenike „Živjeti pomirenje. O sakramentu pomirenja u župnoj zajednici“ koji će se održati 26. i 27. veljače 2019. Biskupi su razmotrili i neka atualna pitanja iz područja ekumenizma i međureligijskog dijaloga.

Na kraju zasjedanja, 11. listopada, članovi HBK susreli su se s tajnikom Svete Stolice za odnose s državama nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom koji se na poziv predsjednika HBK nalazi u posjetu Hrvatskoj. U srdačnom i otvorenom razgovoru biskupi su s vatikanskim gostom razmijenili mišljenja o aktualnim prilikama i izazovima s kojima se susreće Katolička crkva kako u Hrvatskoj tako i diljem svijeta.

Biskupi su dan prije, 10. listopada, sudjelovali na svečanoj akademiji na Hrvatskom katoličkom sveučilištu gdje je nadbiskup Gallagher održao predavanje u povodu 20. obljetnice potpisivanja Ugovora o gospodarskim pitanjima između Republike Hrvatske i Svete Stolice te su zajedno s njim, nakon zagrebačkog susreta, pohodili Đakovo.

Na zasjedanju su donesene i odluke o pojedinim mandatima u tijelima HBK. Nakon umirovljenja hvarskog biskupa Slobodana Štambuka za novog predsjednika Vijeća HBK za misije imenovan je krčki biskup Ivica Petanjak. Za predsjednika Vijeća HBK za migrante imenovan je šibenski biskup Tomislav Rogić. Produžen je mandat predsjedniku Vijeća HBK za kulturu i crkvena kulturna dobra zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću, predsjedniku Vijeća HBK za katolički odgoj i obrazovanje požeškom biskupu Antunu Škvorčeviću i predsjedniku Vijeća za život i obitelj dubrovačkom biskupu Mati Uziniću. Obnovljen je mandat i pročelniku Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral dr. Anti Crnčeviću.

Uz članove HBK, na zasjedanju HBK sudjelovali su apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giuseppe Pinto i izaslanici drugih biskupskih konferencija: vojni ordinarij i podpredsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Tomo Vukšić i u ime Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda subotički biskup mons. Ivan Penzeš.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo