SLUŽBENA ODLUKA

Sabor potvrdio: Vujčić je od nedjelje i službeno novi guverner HNB-a

 Tea Cimaš / CROPIX

ZAGREB - Sabor je danas i službeno donio odluku - Željku Rohatinskom sutra prestaje mandat guvernera HNB , a novi šef središnje banke od nedjelje je Boris Vujčić. Zastupnici su odluku o novom guverneru donijeli sa 89 glasova te 9 suzdržanih.

Za Vujčića ruku nisu digli Laburisti i HDSSB i to zbog načina na koji je na koji otkazana suradnja Rohatinskom i izabran novi guverner HNB-a. Ne osporavaju stručne kvalitete Vujčiću već ih smeta što nisu imali prilike u Saboru od njega čuti stavove o tečaju kune, ulasku u monetarnu uniju, valutnoj klauzuli..., odnosno što je odluka o tome tko će biti guverner donesena na Iblerovom trgu u središnjici SDP-a, a ne u Saboru.

- S obzirom na razinu ukupne gospodarske krize, zastupnici imaju pravo znati kakvu politiku budući guverner namjerava provoditi. Ili će od desne ruke guverenera postati desna ruka premijera, naglasio je Dinko Burić (HDSSB).

Laburist Dragutin Lesar je izrazio nezadovoljstvo jer Sabor o novom guverneru odluku donosi na temelju životopisa umjesto da od njega čuju odgovore na pitanja u kojem će smjeru voditi monetarnu politiku, što misli o povećanoj kontroli nad radom banaka posebno oko ugovaranja kamatnih stopa.

- Čiju praksu ovakvim načinom izbora guvernera kopirate? Preuzeli ste osmogodišnju praksu HDZ-a i nastavili je ljubomorno provoditi pa čak o njoj ne možemo više raspravljati. Kadroviranje i način na koji namećete kadrovska rješenja su katastrofalni. Ovakvim načinom kadroviranja dovodite zemlju u opasnost da HDZ ponovno vratite na vlast, bio je oštar Lesar.

I Dinko Burić složio se kako nije u redu što se danas imenuje novi guverner, a zastupnici ga nemaju prilike vidjeti u Saboru.

- Mi protiv prijedloga za novog guvernera nemamo ništa jer je stručnjak, zavidne karijere, posljednjih 12 godina je zamjenik guverenera i čini se logičnim nasljedikom, kaže Burić. Sporno je da li je poštuju odredbe Zakona da ga bira Sabor.

- Bira li se novi guverener voljom zastupnika ili voljom predsjednika Vlade i SDP-a?! - upozorava Burić kojeg je zanimalo i zašto Rohatinskom nije produžen mandat.

- Što se to dogodilo da Rohatinskom premijer Milanović telefonom kaže da nastavak suradnje nije moguć. Koji su razlozi da se suradnja ne može nastaviti, a upravo je od njihove stranke primao pohvale. Što to ima današnji kandidat, a nema dosadašnji guverner. Što je Rohatinski imao, a sada više nema? - pitao je Burić. Osim toga tvrdi kako način smjene prethodnog i predlaganja novog guvernera asocira na nepotizam.

- Znamo da je Rohatinskom istekao mandat, ali ako netko dobro radi svoj posao i ne podliježe političkim pritiscima onda se radi o smjeni - ocjenjuje HDSSB.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:18