VOJSKA ČINOVNIKA

SABOR ZAPOŠLJAVA Parlament raspisuje natječaj za devet birokrata

Ispada da na svakog zastupnika dođu najmanje dva administrativca
Zagreb, 130416.Hrvatski sabor poceo je novu sjednicu koja ce trajati do sredine srpnja. Na aktualnom saborskom prijepodnevu premijer Tihomir Oreskovic i clanovi Vlade RH po prvi puta odgovarali su na upite zastupnika.Na fotografiji: poluprazna sabornica pri kraju aktualnog prijepodneva.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / EPH / CROPIX

Tajnik Hrvatskog sabora Damir Sesvečan objavio je ovih dana odluku da će saborska stručna služba, u kojoj trenutno ima 250 činovnika, tijekom ove godine primiti na posao još devet osoba. Sesvečan u svojoj odluci navodi da je za taj plan već dobio suglasnost Ministarstva financija, da je za nove radnike osiguran novac u državnom proračunu te da će se za slobodna radna mjesta raspisati javni natječaj.

Nedavno su u medijima za zapošljavanje novih činovnika u parlamentu, i to bez javnog natječaja, prozvani Most, HSLS, Reformisti Radimira Čačića i stranka Milana Bandića. Oni su iskoristili mogućnost zapošljavanja osoblja u svoje klubove zastupnika na određeno vrijeme, dok njihovim zastupnicima izabranima na zadnjim izborima traje mandat.

Saborska stručna služba pak, obuhvaća tajništvo, osoblje ureda predsjednika i ureda drugih dužnosnika Sabora, stražu, protokol, odnose s medijima te službe koje stoje na usluzi zastupnicima, ponajprije u klubovima zastupnika i u odborima. Novih devet djelatnika bit će primljeno za stalno i raspoređeno na neki od poslova u službi.

Kako piše Slobodna Dalmacija , brojku od čak 250 zaposlenih u administraciji našeg parlamenta dobro ilustrira podatak da, primjerice, tajnik Sabora ima zamjenika i šest pomoćnika.

Unutarnji ustroj autonomna je odluka samog Sabora, odnosno tajnika i predsjedništva. Tako je, primjerice, Sabor prije četiri godine donio pravilnik prema kojem tajnik te institucije može imati jednog i više pomoćnika, pa se do danas već doguralo do pet pomoćnika.

S obzirom na to da u Saboru sjedi 151 zastupnik, ispada da na svakog zastupnika dođu najmanje dva administrativca. Naime, saborsku stručnu službu ne treba miješati s Uredom za opće poslova Sabora i Vlade koji je zasebno tijelo s 277 djelatnika, a na čelu mu je ravnatelj Zvonko Matišić. Potonji ured zadužen je, među ostalim, za vozni park Sabora i Vlade, nabavu roba i usluga, kuhinje i posluživanje, održavanje zgrada i slične tehničke poslove.

Kada se Uredu za opće poslove Sabora i Vlade te stručnoj službi Sabora dodaju zaposleni u još nekim zasebnim uredima Vlade, broj zaposlenih u dvjema zgradama na Markovu trgu nije manji od 650, piše Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:21