JEDAN 'ŽETONČIĆ' MANJE

SABORSKA ZASTUPNICA NAPUSTILA KLUB MILANA BANDIĆA Komparić Devčić objasnila svoj potez: 'Otišla sam jer je priklonjen vladajućoj većini'

Ana Komparic Devcic
 Dragan Matic / CROPIX

Saborska zastupnica Ana Komparić-Devčić više nije članica Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti, potvrđeno je u srijedu iz tog saborskog kluba čijom strankom upravlja zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Komparić-Devčić je pisano obavijestila klub da prestaje biti njegova članica s utorkom, 7. siječnja, a razloge odlaska nije obrazložila, rekli su u klubu ne iznoseći nikakve pojedinosti već za dodatne informacije upućuju na zastupnicu.

Jedina dostupna, ali neslužbena informacija je da je zastupnica svoju obavijest, odnosno e-mail poslala sa skijanja.

Komparić-Devčić u Hrvatski je sabor ušla na listi SDP-a, no nakon previranja u toj stranci prestala je biti njenom članicom koncem 2018. i nastavila djelovati kao nezavisna zastupnica priključivši se Bandićevu Klubu.

Za Novi list ona je izjavila kako je taj klub napustila jer je priklonjen vladajućoj većini.

"Od početka sam jasno komunicirala da nisam dio saborske većine i da ću glasati prema savjesti što sam i dokazala na svim glasanjima o ministrima kao i na posljednjem glasanju o proračunu. Okolnosti u klubu su se promijenile u trenutku kada je klub podržao ministre i proračun i kad sam ostala usamljena u svojim stavovima. S obzirom na sve navedeno smatram da je konkretnije da izađem iz kluba i nastavim djelovati kao nezavisna zastupnica izvan kluba", rekla je zastupnica.

Njenim odlaskom Bandićev klub ima deset zastupnika.

Inače, iako je Bandićeva stranka na izborima osvojila samo jedno zastupničko mjesto, u jedno je vrijeme njegov klun imao čak 13 zastupnika, a kroz klub je ukupno prošlo 14 zastupnika.

Ubrzo nakon izbora Bandić je pojačao klub sa četiri zastupnika manjina: mađarske Robert Jankovics, romske Veljko Kajtazi, albanske Ermina Lekaj Prljaskaj i češke Vladimir Bilek.

Potkraj studenoga prošle godine stranci je pristupio bivši HSU-ovac Kažimir Varda koji je i jedini član kluba koji pripada i Bandićevoj stranci.

S liste Živog zida priključio mu se Ivica Mišić, bivša HNS-ovka Marija Puh, te bivši SDP-ovci Milanka Opačić, Ana Komparić Devčić, Zdravko Ronko i Siniša Varga.

Početkom 2019. iz HSS-a je u Bandićev klub došao i Mladen Mađer.

U isto vrijeme klub je napustio zastupnik Reformista Darinko Dumbović, a krajem rujna i zastupnik mađarke manjine Robert Jankovics, koji je do tada bio predsjednik Kluba zastupnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:04