POSLOVNI KRAH

SABORSKI ZASTUPNIK HDZ-a POD OVRHOM ZBOG 28,1 MILIJUN KUNA Na naplatu stižu krediti za koja je dao osobna jamstva

 
Franjo Lucić
 Damjan Tadic / HANZA MEDIA

Jutarnji list pisao je ovih dana o propasti nekadašnjeg kralja Neretve i gradonačelnika Metkovića Stipe Gabrića Jamba, čije se poslovno carstvo urušava pod teretom ovrha koje provode banke zbog stotima milijuna kuna kredita podizanih u vrijeme gospodarskog rasta.

Krediti su na naplatu počeli sjedati i HDZ-ovu saborskom zastupniku Franji Luciću, a tvrtka za otkup potraživanja Adriatic Assets (preuzela potraživanja Hypo Alpe-Adria banke) pokrenula je u svibnju ove godine na Općinskom sudu u Osijeku ovrhu nad tvrtkom Građapromet iz Pleternice, u kojoj je HDZ-ov saborski zastupnik Franjo Lucić, predsjednik Nadzornog odbora, a njegova supruga direktorica, i to radi povrata kredita u visini od ukupno 28,1 milijun kuna, kolika je vrijednost pravnog spora.

Riječ je o tri kredita za koja je zastupnik Franjo Lucić dao osobna jamstva: u jednom kreditu je mjenični dužnik, a u druga dva jamac-platac, vidljivo je iz prijedloga za ovrhu dostavljenom Općinskom sudu. Korisnici kredita bile su tvrtke povezane s Lucićem, Građapromet i Tofrado (čiji je Lucić bio osnivač i vlasnik), u kojem je u srpnju 2012. godine otvoren stečaj koji još nije okončan. Lucić je na pitanje kako su iskorišteni krediti koji nisu vraćeni odgovorio da je za njega ta “priča završena”.

Zagreb, 210314.
HDZ-ova konferencija za novinare o novom zakidanju poljoprivrede u rebalansu dzavnog proracuna i neucinkovitosti Vlade u povlacenju sredstava za ruralni razvoj iz EU fondova. 
Na fotografiji: Franjo Lucic.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matic / HANZA MEDIA

“Pokušat ćemo se dogovoriti s tvrtkom Adriatic Assets da otkupimo ta potraživanja, ali ako ne uspijemo, oni će se naplatiti prodajom nekretnina na kojima su njihove zabilježbe. S jednom bankom uspjeli smo riješiti potraživanja, i još nam je ostala Hypo banka. Tvrtka Tofrado je zbog krize loše poslovala i zapali smo u probleme. Važno mi je bilo da isplatimo sva potraživanja radnicima, što je i učinjeno, i većina radnika je nastavila raditi u tvrtki partneru Florian grupi i Tofrado trgovini, koju vodi moj sin. Ispunili smo i obveze prema dobavljačima te od 200 radnika koji su nekad radili kod nas, sada radi oko 150 radnika”, kaže Lucić, koji danas prema imovinskoj kartici posjeduje tek oranicu od tisuću četvornih metara u Pleternici koju je procijenio na 15 tisuća kuna.

Obiteljsku kuću od 250 četvornih metara u Pleternici, za koju je u ranijim imovinskim karticama procijenio da vrijedi 2,5 milijuna kuna, “temeljem kupoprodajnog ugovora od 18. prosinca 2009. godine” (navodi se u zemljišnim knjigama) prenio je na svoje četvero djece. Zato je Podravska banka pri Općinskom sudu u Požegi pokrenula sudski spor radi pobijanja dužnikovih pravnih radnji iz čl. 66 Zakona o obveznim odnosima, ali izgubila je taj spor, rekli su nam na sudu u Požegi.

“Predmet je pravomoćno okončan presudom od 27. listopada 2016. godine kojom je tužbeni zahtjev tužitelja odbijen”, navodi se u odgovoru s Općinskog suda u Požegi.

Zagreb, 161116. 
Markov trg.
Sabor.
Redovita sjednica Sabora.
Na fotografiji: Franjo Lucic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Zanimljivo je da je sin Franje Lucića, kad su dvije tvrtke Tofrado i Tofrado bačvarija otišle u stečaj, u lipnju 2009. godine osnovao novu tvrtku Tofrado trgovina, preko koje je nastavljeno poslovanje te ona danas prodaje građevinski materijal i lani je ostvarila godišnji prihod od 29,5 milijuna kuna te prijavila dobit od 811,7 tisuća kuna.

U imovinskim karticama Lucić je prijašnjih godina navodio vlasništvo nad tvrtkom Tofrado, ali u posljednjim karticama više ne navodi ni tu tvrtku ni obiteljsku kuću čiju je vrijednost ranije procjenjivao na 2,5 milijuna kuna. U Lucićevoj imovinskoj kartici ne spominje se ni tvrtka Građapromet, samo u kontekstu suprugina poslodavca, ali u njoj nije navedeno da je Lucić u toj tvrtki predsjednik Nadzornog odbora, a ni spomenuta jamstva za milijunske kredite.

Predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Dalija Orešković rekla nam je da je “zakonom propisano da dužnosnici ne mogu biti članovi nadzornih odbora ni članovi uprava trgovačkih društava”.

Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa u travnju je također pokrenulo postupak protiv Lucića, i to zbog “nesklada između imovine prijavljene u izvješćima o imovinskom stanju iz 2011., 2012., 2013. i 2016. godine te stanja koje proizlazi iz podataka od Porezne uprave, a gdje je objavljeno na internetskim stranicama “da je dužnosnik Franjo Lucić upisan kao dužnik prema RH, s dugom po osnovi poreza i prireza na dohodak u iznosu od 341.542,04 kune”, navodi se u odluci Povjerenstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:57