'U IME OBITELJI'

SAD I SLUŽBENO POTVRĐENO Prikupljeno dovoljno potpisa za referendum o definiciji braka

Ministarstvo uprave je, kako doznajemo, završilo provjeru prikupljenih potpisa te zaključilo da ih ima dovoljno za raspisivanje referenduma

Inicijativa “U ime obitelji” skupila je dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma o unošenju definicije braka u Ustav.

Ministarstvo uprave je, kako doznajemo, završilo provjeru prikupljenih potpisa te zaključilo da ih ima dovoljno za raspisivanje referenduma. Takav će zaključak za desetak dana poslati i Vladi, a ona će o svemu izvijestiti Sabor koji i donosi odluku o raspisivanju referenduma.

Slučajni uzorak

Resorno ministarstvo, podsjetimo, nije kontroliralo svih 750 tisuća potpisa koji su prikupljeni, već slučajan uzorak od 21.300 koji je odredio Zavod za statistiku. Budući da je usporedba imena i prezimena s OIB-om ili matičnim brojem pokazala veliku podudarnost, zaključili su da je dovoljno potpisa prikupljeno te da nije potrebno provjeravati sve. Za raspisivanje referenduma potrebno je, podsjetimo, prikupiti najmanje 10 posto potpisa birača odnosno oko 450 tisuća.

Vlada na potezu

Provjera slučajnog uzorka pokazala je kako je nevjerodostojnost prikupljenih potpisa ispod jednog promila, što znači da onih vjerodostojnih ima dovoljno za referendum.

Na provjeru slučajnog uzorka u Vladi su se odlučili radi štednje jer je, podsjetimo, bivša HDZ-ova Vlada na provjeru svih 800 tisuća potpisa za referendum o Zakonu o radu potrošila pola milijuna kuna. Referendum nikada nije raspisan jer je HDZ povukao sporni ZOR.

I Vlada Zorana Milanovića nastojat će na svaki način izbjeći raspisivanje referenduma o braku, pa se može očekivati da će, nakon što je završena provjera potpisa, sada zatražiti i ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja - jeste li za to da se u Ustavu brak definira kao životna zajednica žene i muškarca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:02