EKSKLUZIVNO>>RIMSKA TAJNA IVE SANADERA

Sanader: Studirao sam filozofiju na Gregoriani. Tajnik: Taj gospodin nikad nije bio ovdje!

Taj je podatak već dio opće kulture i dio njegove službene biografije: nakon što je u Splitu završio srednju školu cijelu je jednu godinu studirao u Rimu. JOŠ JEDNU LAŽ razotkrio je reporter JUTARNJEG

Taj je podatak već dio opće kulture i dio njegove službene biografije: nakon što je u Splitu završio srednju školu i prije nego što je otputovao u Innsbruck studirati književnost, Ivo Sanader, u to vrijeme 21-godišnjak, cijelu je jednu godinu studirao u Rimu, gdje ga je, na intervenciju Sanaderove majke, poslao splitski nadbiskup.

Skromna obitelj

Skromnoj obitelji, s ocem na gastarbajterskom radu u Njemačkoj i petero djece, Crkva je, jasno je, pomagala tijekom cjelokupnog školovanja svakog od njih. Jedino ostaje nejasno što je to Ivo Sanader studirao te godine u Rimu: oni koji žele istaknuti njegovu ranu naklonjenost religiji, tvrde teologiju; drugi pak kažu filozofiju. Na kraju, za jednog od mojih razgovora sa Sanaderom napravljenih tijekom pripreme knjige koju pišem o njemu (“Hrvatski Hibris” naslov je, moram priznati, s kojim se on nije složio), odlučio sam ga izravno pitati o studiju u Rimu.

Evo što mi je rekao:

“Cijelu jednu godinu studirao sam na Papinskom sveučilištu Greogoriana, 1974. i 1975. godine. Studirao sam filozofiju, ne teologiju, kako često govore. A znam i zašto tako govore: zbog toga što je to Papinsko sveučilište, misle da je sve na njemu povezano s teologijom. Ali Gregoriana je veliko sveučilište s brojnim katedrama. Tamo se studiraju različite stvari. To je ovdje izgledalo čudno, jer u vrijeme komunizma u Jugoslaviji fakulteti nisu miješali različite studije. Zato su ovdje svi mislili da zato što je Papinsko sigurno mora biti riječ o teologiji. Danas se i u Zagrebu može studirati filozofija na teološkom fakultetu.

U Rimu sam se prvo koncentrirao na učenje talijanskog. U Splitu sam učio jedino francuski i ruski. Još uvijek mogu razumjeti nešto ruskog. Kad je riječ o njemačkom, njega sam počeo učiti tijekom posjeta ocu u Stuttgartu koji je tamo radio kao gastarbajter. U Rimu sam tako naučio talijanski, ali sam naučio i voziti”.

Ponosan na vozačku

Sanader je rekao da se još sjeća svog prvog sata vožnje. Intstruktor mu je na brzinu pokazao osnovne stvari, objasnio kako rade papučice gasa i kočnice, a onda ga je odmah natjerao u gusti promet uz rijeku Tiber... Pravi talijanski način.

“Čuvam svoju talijansku vozačku kao suvenir”, rekao mi je. “I danas je imam... Rim je bio zabavan. Jezik sam brzo naučio zahvaljujući i tome što sam iz Splita koji je dugo bio pod mletačkom dominacijom pa nam je ostalo puno talijanskih riječi. Volio sam Rim, ali sam ga morao napustiti i otići u Innsbruck, u Austriji, kako bih se priključio svom bratu Miri na tamošnjem sveučilištu, gdje sam iznova počeo studirati.”

Pročešljali arhive

“Iznova počeo” bio bi ispravan izraz da je Sanader ikada doista studirao u Rimu. U provjeru sam krenuo iz radoznalosti, kako bih doznao koje je smjerove i kolegije Sanader upisao na Gregoriani u Rimu. Zato sam poslao službeni upit Papinskom sveučilištu. Objasnio sam im da sam istraživački novinar i zamolio ih podatke o Sanaderovim ocjenama i kolegijima s te godine. Ali...

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:45