NAKON POSJETA PUTINU

Sberbank želi preko Pantovčaka otvoriti vrata Banskih dvora

 
Kolinda Grabar Kitarović i Vladimir Putin
 Profimedia, Sputnik

Trodnevni posjet Kolinde Grabar-Kitarović Ruskoj Federaciji otvorio je novu etapu hrvatsko-ruskih odnosa koji će ubuduće značajno ovisiti i o Agrokoru.

Naime, Rusi su jasno dali do znanja hrvatskoj predsjednici da njihove banke neće odustati od naplate potraživanja, dok je Grabar-Kitarović ponovila hrvatski stav da lex Agrokor ne znači i nacionalizaciju kompanije i državno preuzimanje dugova.

Razgovori Putina i Grabar-Kitarović završili su dogovorom da će se dijalog ruske i hrvatske strane oko Agrokora nastaviti. Na radnom ručku u Sočiju, kojem je prisustvovao i prvi čovjek Sberbanka Herman Gref, iskazana je želja hrvatske strane da se Sberbank uključi u buduće procese. Putin se izuzetno trudio ublažiti naelektriziranu situaciju i u više je navrata pozivao da se nađe rješenje koje bi zadovoljilo i ruske banke, ali i hrvatske interese. Ruski predsjednik posebno je želio ostaviti dojam da podržava Hrvatsku kao zemlju koja želi biti fer prema investitorima.

Glavna tema

Iako su Vladimir Putin i Kolinda Grabar-Kitarović u obraćanju nakon službenog dijela napadno izbjegavali spominjati Agrokor, izvori Jutarnjeg potvrđuju da je to bila jedna od glavnih tema razgovora. Znalo se da će na službenom ručku biti i prvi čovjek Sberbanka, ali i hrvatski glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan jer je ruska strana željela doznati detalje i o provođenju istrage vezane za Agrokor i Ivicu Todorića.

Ruski izvori potvrdili su našem listu da je Putin prije tog susreta razgovarao s Grefom i tražio od moćnog bankara, s kojim se periodično susreće, da vodsto Sberbanka razmotri kako se može uključiti u daljnje procese oko Agrokora. ”Gref je bio vrlo ljut na Todoriće jer stalno ponavlja da je prevaren. Isto tako, odlučan je da se banci vrati što više, iako je svjestan da neće sve dobiti natrag.

Gref je i ovaj put ponovio da nije zadovoljan ni načinom na koji je donesen lex Agrokor, ali su se osjetili i pomirljivi tonovi kada je u više navrata i na ručku rekao da je dobro što se sada o toj temi otvoreno razgovara na najvišoj razini.” Nije ostalo neprimijećeno da je Gref kao krivce spominjao ne samo Ivicu Todorića, nego “cijelu Upravu”.

Naši izvori potvrđuju da je sam Putin tijekom ručka želio stvoriti dojam da je na neki način i “na strani” svoje gošće. Odmah nakon ručka Putin i Grabar-Kitarović potpuno su neočekivano nastavili razgovor u četiri oka.

Uvertira

“Razgovori s Putinom, ali i s premijerom Dmitrijem Medvedevim bili su krajnje otvoreni, nije se diplomatski manevriralo ni oko čega, pa ni oko Agrokora. Obje strane vrlo su jasno rekle što o svemu misle i očekuju”, potvrđeno je Jutarnjem. S druge strane, ruski izvori navode da je ovo tek uvertira za konkretne razgovore oko vraćanja kredita ruskim bankama i dobro je prihvaćena inicijativa Kolinde Grabar-Kitarović koja se ponudila da posreduje u rješavanju krize između Agrokora i ruskih banaka.

Rusi su bili ugodno iznenađeni otvorenošću hrvatske predsjednice, pa se može očekivati da će inicijative za nastavak rusko-hrvatskog dijaloga oko Agrokora ubuduće s ruske strane više ići prema Pantovčaku kako bi se otvorila i vrata Banskih dvora. Ipak, ne treba očekivati da će ruska strana samo tako popustiti i prihvatiti sve argumente iz Hrvatske.

Zainteresirani smo za plinofikaciju Hrvatske

Sada vam mogu otkriti malu tajnu. Kada mi je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala kako postoje ekološki problemi u nekim dijelovima Hrvatske (vjerojatno je bila riječ o Slavonskom Brodu i rafineriji u Bosanskom Brodu, nap.a.), predložio sam joj, ako je naravno Hrvatska zainteresirana, da Rusija provede plinofikaciju mnogih regija u Hrvatskoj.

Možemo kreditirati taj program ili dati dopunske količine plina - kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin hrvatskom studentu koji ga je pitao o sastanku s hrvatskom predsjednicom. Ruski predsjednik je vraćajući se s foruma kod Sočija, pišu mediji, neplanirano zastao pred jednim kafićem jer “mu se pila kava”. Kafić je bio pun studenata iz cijelog svijeta, a najhrabriji je bio student iz Hrvatske, koji mu se obratio. (V.V.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 05:50