REJTING STRANAKA

SDP I DALJE TONE 'Orah' Mirele Holy nezaustavljivo napreduje, prešišali i Laburiste

Lijeva koalicija okupljena oko SDP-a u blagoj prednosti ispred desne koalicije koju okuplja HDZ-a
 Goran Mehkek/CROPIX

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus, koje je provedeno početkom tjedna, pokazuje dva mjeseca prije izbora za Europski parlament nastavak trenda smanjenja izborne potpore SDP-u, stagniranje izborne potpore HDZ-u, ali i trend povećanje potpore novim strankama i listama. No, i dalje je vidljiva bipolarizacija političke scene, koju do sada nisu ozbiljnije ugrozile postojeće stranke, ali još uvijek niti nove inicijative i stranke, iako iz mjeseca u mjesec polagano grickaju izbornu podršku i na lijevoj i na desnoj strani.

Na ljestvici stranačkih preferencija (rejting stranaka) SDP je na prvom mjestu, a ispred HDZ-a, Oraha, Hrvatskih laburista, HNS-a i Nacionalnog foruma. Tako SDP početkom travnja bilježi izbor od 20,7 posto što je za 1,7 postotnih poena slabije od prošlomjesečnih 22,4% (ili 4,3 postotna poena slabije od lanjskog travnja).

No, ni HDZ nije pronašao način da to iskoristi, a u tome im svakako ne ide u prilog sudski procesi protiv bivših čelnih ljudi i protiv same stranke, ali niti niska popularnost predsjednika stranke. Tako HDZ na ljestvici preferencija stranaka bilježi izbor od 20,2 posto (isto kao i prije mjesec dana).

Izbor razočaranih birača

Uz ove dvije stranke izborni prag na nacionalnoj razini prelaze još dvije stranke: Orah i Hrvatski laburisti. Orah je najveći dobitnik u posljednjih mjesec dana i sada je stranka Mirele Holy na trećem mjestu s izborom od 7,8 posto (prema 5,5% iz ožujka). Tako je Orah postao najvažniji alternativni izbor razočaranih birača s lijevog spektra i time ugrozio dosadašnju poziciju Laburista.

Hrvatski su laburisti sada četvrta stranka s izborom od 7,4 posto (prema prošlomjesečnih 7%). HNS se u ovomjesečnom istraživanju ponovo otklizao na 4% (s 4,9% iz ožujka, i ponovio izbor iz veljače), a peto mjesto dijeli s Nacionalnim forumom Nikice Gabrića (4%). Na ljestvici s rejtingom stranaka koje nisu među "ostalima" još su: HSS (2,6%), HDSSB (2,3%), HSP AS (1,9%), HSP (1,6%), HSLS (1,5%), NL Milana Bandića (1,5%), Hrast (1,3%), IDS (1,3%), HSU (1,2%), te sve "slabija" Nezavisna lista Ivana Grubišića (0,7%).

Na ljestvici s preferencijama koalicija sve je manja razlika dviju vodećih koalicija, uz sve vidljiviji rast koalicija manjih stranaka, ali i pojedinačnih stranačkih lista. Na vrhu ove ljestvice je aktualna vladajuća koalicija lijevog centra (SDP-HNS-IDS-HSU) s izborom od 26,5 posto (prije mjesec dana 27,9%), dok je koalicija koju okuplja HDZ (HDZ-HSS-HSP AS-BUZ-HDS-ZDS) s izborom od 23,9 posto na drugom mjestu (u ožujku 23,2%). Slijede dvije stranačke liste: Orah (9,3%) i Hrvatski laburisti (8,5%). Još dvije liste na ovoj ljestvici prelaze izborni prag: Savez za Hrvatsku sa 7 posto i Partnerstvo hrvatskog centra (6,9%).

Karamarko i dalje na vrhu negativnih

Predsjednik Josipović je i u posljednjoj godini svog prvog mandata najpozitivniji hrvatski političar s izborom od 31,7% (prošli mjesec 34,7%). Unatoč ovomjesečnom padu izbora, nastavljena je Josipovićeva dominacija na ljestvici odabira najpozitivnijeg hrvatskog političara koja traje od početka njegova mandata. Drugo mjesto na ovoj ljestvici po prvi put je zauzela Mirela Holy s izborom od 9% (prema 7,9% iz ožujka). Slavko Linić drži treće mjesto s izborom od 6% (u odnosu na prošlomjesečnih 7,7%).

Dragutin Lesar je četvrti (4,4% izbora), a slijede Kolinda Grabar Kitarović (4,3%), Milan Bandić (3,2%), Zoran Milanović (2,7%), Ruža Tomašić (2,3%), Jadranka Kosor (2,1%) i Tonino Picula (1,9%). Tomislav Karamarko je s izborom od 1,7% na dvanaestom mjestu najpozitivnijih hrvatskih političara.

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara više od godinu dana u nizu drži Tomislav Karamarko s ovomjesečnih 31 posto izbora (prema 32,1% iz ožujka). Zoran Milanović je na drugom mjestu s 28,2 posto izbora za najnegativnijeg hrvatskog političara (prema prošlomjesečnih 28,4%). Svi političari, kao zasebna kategorija odgovora, i ovaj su mjesec bili vrlo čest izbor za najnegativnije političke osobe (sada 12,2%). Slavko Linić s izborom od 5,4 posto drži četvrto mjesto (prema prošlomjesečnih 5,8%). Presuda bivšem premijeru Sanaderu u aferi Fimi media i dalje ga drži visoko na ljestvici najnegativnijih hrvatskih političara (4,6%). Aktualni događaji su pogurali županicu Marinu Lovrić Merzel među prvih deset najnegativnijih domaćih političara (2,4%).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:18