POKRIVANJE GUBITAŠA?

SDP-ov GRADONAČELNIK UMAGA 'IDS se javno zauzima za decentralizaciju, a radi suprotno'

 
Villi Bassanese
 Damir Krajac / CROPIX

U istarskome SDP-u smatraju da bi spajanje istarske vodoopskrbe i odvodnje u jednu tvrtku, što su nedavno predložili istarski gradonačelnici u Rovinju, značilo da bi se novcem uspješnih tvrtaka pokrili gubitaši te poručili kako nije korektno javno se zauzimati za decentralizaciju, a raditi suprotno.

"Želim svim svojim snagama spriječiti da građani sjeverozapadne i središnje Istre plaćaju tuđe dugove za vodoopskrbni sustav Istre Butoniga", rekao je predsjednik istarskoga SDP-a i umaški gradonačelnik Vili Bassanese, jedini istarski gradonačelnik koji se usprotivio zaključku IDS-ovih gradonačelnika o spajanju vodovoda i odvodnje u jedinstven sustav.

Taj je zaključak, smatra on, u suprotnosti sa strukom i istinom, a riječ je o "isključivo političkoj odluci kojom se želi centralizacija i koncentracija političkog odlučivanja".

"To je školski primjer centralizacije. Javno se zalagati za decentralizaciju a raditi suprotno nije korektno", istaknuo je Bassanese i dodao kako je on kao gradonačelnik Umaga poslao zaključak premijeru Andreju Plenkoviću u kojem podupire prijedlog struke da se na području Istre osnuju dva vodnouslužna područja.

Ističući kako se u Hrvatskoj prekrajaju vodouslužna područja, a po prijedlogu Hrvatskih voda u Istri bi trebala biti dva, što podupiru i u istarskome SDP-u, Bassanese je rekao kako IDS "nema kompetentan kadar koji je sposoban nositi se s velikim sustavima".

"To najbolje pokazuje primjer gospodarenja otpadom. Zar građanima Istre treba još jedan Kaštijun?" upitao je Bassanese.

Predsjednik Savjeta za financije i državni proračun SDP-a Hrvatske Danijel Ferić pozvao je IDS da ne odstupa od svojih decentralističkih načela radi politikantskih interesa pojedinaca.

"Zašto IDS zagovara odjednom centralizaciju? Gradeći imidž stranke koja se zalaže za decentralizaciju, IDS sada zagovara centralizaciju pravdajući to racionalizacijom. To je doista licemjerno", istaknuo je Ferić i dodao kako IDS "objedinjavanjem vodnouslužnog područja želi centralizaciju i koncentraciju političkog odlučivanja na štetu stanovnika Istre".

Prije dva dana čelnici IDS-a poručili su na konferenciji za novinare da će građani Istre osnutkom jedinstvenog uslužnog područja u Istri te spajanjem istarskoga vodoopskrbnog sustava napokon imati jedinstvenu cijenu vode, a novi će model upravljanja vodama pridonijeti većoj racionalizaciji, standardizaciji i smanjivanju troškova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:36