ODLUKA S IBLEROVA TRGA

SDP-ovci se dogovorili da im zastupnici primaju jednu trećinu EU plaće: Zakladi Ane Rukavine će uplatiti 3,2 milijuna kuna

Povjerenik Mimica i SDP-ovi europarlamentarci u godinu dana uplatit će 3,2 milijuna kuna Zakladi ‘Ana Rukavina’
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Najmanje godinu dana naš prvi povjerenik u Europskoj komisiji Neven Mimica primat će plaću kao da i dalje radi na Markovu trgu, a ne u Bruxellesu. Od 100.000 kuna, koliko će mu iznositi osnovna plaća kao povjereniku EK, Mimica će se u humanitarne svrhe odreći čak 80.000 kuna.

I tako svaki mjesec, najmanje do lipnja 2014., kada će biti provedeni redovni izbori za Europski parlament.

U SDP-u je, kako neslužbeno doznajemo, odlučeno da njihovi članovi koji će ulaskom Hrvatske u EU političku karijeru nastaviti u Bruxellesu barem godinu dana primaju plaću kakvu bi imali da su i dalje na teret hrvatskog proračuna. A to je gotovo četiri puta manje.

Neto plaće EU parlamentaraca su oko 7000 eura, a naši saborski zastupnici imaju primanja između 15 i 18 tisuća kuna. Sukladno tome, kaže izvor blizak Vladi, isto će se odnositi i na našeg povjerenika u Europskoj komisiji. Odavno je poznato da će to postati Mimica, potpredsjednik Vlade i jedan od najbližih suradnika premijera Milanovića.

Plaća povjerenika EK je od 21 do 25 tisuća eura, no od toga trebati odbiti različite poreze, pa bi Mimica trebao dobivati oko 13.000 eura.

Pokriveni troškovi

- Hrvatska će ove godine prvi put birati zastupnike u Europski parlament, a prvi ćemo put imati i svog povjerenika. Ne želimo da ta važna činjenica ostane u sjeni rasprava o visokim plaćama koje će im pripasti - objašnjava naš izvor pozadinu odluke vrha SDP-a.

U toj stranci smatraju i da će s obzirom na krizu i ta smanjena plaća biti dovoljna SDP-ovim parlamentarcima jer će im ionako biti pokriven velik dio ostalih troškova u Bruxellesu. Mimica i ostali SDP-ovci koji budu izabrani u Europski parlament će se, prema informacijama kojima raspolažemo, velikog dijela svoje EU plaće odreći u korist Zaklade “Ana Rukavina”.

Takav je model najveća vladajuća stranka za svoje članove u Bruxellesu spremna primjenjivati najmanje do lipnja 2014. i redovnih izbora za Parlament EU. Hoće li se oni koji budu izabrani i nakon toga odricati dijela velike EU plaće, nismo doznali.

Humani ciljevi

- Izabrana je Zaklada ‘Ana Rukavina’ jer se radi o jednoj od najbolje organiziranih i najsmislenijih zaklada koja ima humane ciljeve, a čiji je rad izuzetno transparentan - objašnjava naš izvor.

Ulaskom u EU Hrvatska će, podsjetimo, dobiti i 12 zastupničkih mjesta u Europarlamentu te mjesto povjerenika EK. Trenutno Hrvatska ima 12 promatrača u Parlamentu. Među njima je petero SDP-ovih saborskih zastupnika. Dok su promatrači, oni i dalje primaju plaću u Hrvatskoj kao saborski zastupnici, koje iznose od 14.100 do 17.500 kuna. No, od EU dobivaju dodatak od 50 eura za svaki dan proveden na sjednici.

Prije ulaska u EU Hrvatska će provesti izbore za zastupnike u Europskom parlamentu i 12 onih koji budu izabrani neće više moći biti zastupnici u Hrvatskom saboru. Stoga će u EU primati plaću kao i ostali njihovi kolege iz drugih zemalja članica.

No, njihov mandat trajat će godinu dana jer su u lipnju 2014. redovni izbori za Parlament EU pa će i Hrvatska ponovno birati svoje EU zastupnike.

Koga će stranke kandidirati na izvanrednim izborima za EU parlament ove godine, nije do kraja poznato. No, već sada se zna da će među njima svakako biti i oni koji su trenutno u Parlamentu EU kao promatrači. SDP će kod izbora za Parlament EU posebno morati voditi računa o tome koga će poslati u Bruxelles jer to znači da ta osoba više neće moći biti zastupnik u Saboru i trebat će mu naći zamjenu na listi.

Problemi sa zamjenama

A vladajući već sada imaju problem sa zamjenskim zastupnicima jer su mnoge ljude s liste poslali u izvršnu vlast. Tako su, primjerice, kad je Mihael Zmajlović postao ministar, njegovo mjesto u Saboru morali prepustiti HSU jer više nisu imali svojih ljudi na toj listi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:05