KONSENZUS

SDP UZ PLENKOVIĆA 'Podržat ćemo Vladu pri donošenju novog Zakona o govoru mržnje'

Davor Bernardić
 Goran Mehkek / Hanza Media

Verbalni okršaj predsjednika SDP-a Davora Bernardića s premijerom Andrejem Plenkovićem na aktualnom satu u povodu blokade stranice na Facebooku “Di su pare?” te Bernardićeve optužbe na račun vladajućih kako provode cenzuru na internetu kao i na javnoj televiziji, ne znače da su SDP-ovci protiv Vladine najave donošenja posebnog zakona kojim bi se regulirao govor mržnje na društvenim mrežama.

Team building

Naprotiv, to je već drugi Vladin projekt koji je nakon team buildinga u Ogulinu i formiranja SDP-ovih koordinacija dobio načelnu podršku najveće oporbene stranke. - Takav je zakon neophodan. Komunikaciju na internetu treba urediti i takvu inicijativu podržavamo - rekao je Rajko Ostojić, potpredsjednik SDP-a i voditelj koordinacije za društvene djelatnosti. Kaže da oko govora mržnje na internetu, poticanja na nasilje, širenja lažnih vijesti, prijetnji i drugih oblika komunikacije kojim se ugrožavaju ljudska prava treba postići konsenzus.

Pritom, navodi, treba konzumirati međunarodnu legislativu koja je riješila ova pitanja. Dogovor o suzbijanju govora mržnje, smatra Rajko Ostojić, stvar je civilizacijskog dosega i po tome pitanju očekuje suglasnost političkih stranaka i svih drugih društvenih čimbenika.

Zamjerili pohvalu

- Rješavanje ovih problema i donošenje krovnog zakona kojim bi se regulirala komunikacija na internetu ne smije biti uvod u cenzuru - upozorava Rajko Ostojić i napominje da su uvijek moguće manipulacije ovakvim propisima, čemu će se SDP, ako ih uoči, suprotstaviti.

Ovakva podrška vladajućima druga je po redu u vrlo kratkom vremenu. U utorak je SDP-ova Koordinacija za unutarnje poslove i obranu podržala Vladu u odluci nabave vojnih zrakoplova. Iz SDP-a su se već mogli čuti pozitivni tonovi o nabavi borbenih zrakoplova, i to nakon što je ministar obrane Damir Krstičević plan iznio nadležnom saborskom odboru. Tada je dobio pohvalu SDP-ova Igora Dragovana, što su mu neki u stranci zamjerili, pa čak se ograđivali navodeći da to nije stav SDP-a. No, nakon diskusije na koordinaciji za unutarnje poslove i obranu pokazalo se da to ipak jeste stav stranke.

SDP-ovci su na koordinaciji donijeli tri zaključka. Prvi je da budućnost oružanih snaga i njihova sposobnost zaštite državnog suvereniteta ovisi o modernizaciji svih grana vojske te o osposobljenosti časnika, dočasnika i vojnika. Drugi je da SDP podržava zadržavanje borbene sposobnosti i zaštite hrvatskog suvereniteta u zračnom prostoru. A treći da se SDP zalaže za dugoročno održivo opremanje zračnih snaga koje će biti usklađeno s političkim prioritetima i financijskim mogućnostima.

Tri zaključka

- Smatramo da velike državne nabave, kao što su modernizacija Oružanih snaga RH, moraju biti dio ukupne državne politike, a posebice razvoja hrvatskoga gospodarstva. Kroz ovakve kapitalne investicije hrvatske države nužno je osigurati poticaj rasta hrvatskoga gospodarstva i nova radna mjesta te tehnološki i znanstveni razvoj - smatraju SDP-ovci i naglašavaju da će njihova podrška biti uvjetovana i transparentnošću postupaka nabave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:22