POZIV NA PROSVJED

SDSS: 'Nadamo se da Penava misli i na srpske žrtve u Vukovaru'

Ivan Penava
 Emica Elveđi / CROPIX

Osim što je pogodila njegove stranačke kolege u vrhu HDZ-a i Vlade, najava vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da će 13. listopada organizirati miran prosvjed zbog, kako je rekao, “sramotne šutnje hrvatskih državnih institucija kada je riječ o procesuiranju svih odgovornih za ubijene i nestale žrtve agresije na Vukovar i Republiku Hrvatsku”, izazvala je i reakciju stranaka koje zastupaju interese srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Time je, nakon kraćeg zatišja u javnosti kada je riječ o međunacionalnim odnosima napose Hrvata i Srba u Vukovaru, ponovno otvorena Pandorina kutija. Prvo su reagirali iz lokalnog SDSS-a, istaknuvši da “to pitanje treba prepustiti nadležnim institucijama, odnosno MUP-u, DORH-u i pravosudnim organima, a ne ulici”.

Odnosi

“Od nesretnih ratnih događanja prošlo je više od 27 godina i vraćanje na ratnu retoriku dodatno će unazaditi međunacionalne odnose. Želimo vjerovati da je gradonačelnik mislio na sve žrtve koje su stradale u Vukovaru bez obzira na nacionalnost te da se počinitelji, bez obzira kojem narodu pripadaju, trebaju adekvatno sankcionirati”, poručili su iz SDSS-a i dodali kako se u Hrvatskoj vrlo malo govori o “50-ak tragičnih nestanaka vukovarskih Srba koji su ubijeni ili su na drugi način skončali ljeta 1991., dakle, prije početka bilo kakvih ratnih operacija u našem gradu. Želimo vjerovati da je naš gradonačelnik mislio i na ove ljude i bol njihovih obitelji.” Zaključili su da je njihova politika usmjerena na poboljšanje međuljudskih odnosa te da “izrečene poruke ne doprinose napretku i razvoju Vukovara i njegovih stanovnika.

Imaju saznanja

Penava na ove istupe nije reagirao, ali jest njegov zamjenik i koalicijski partner Marijan Pavliček iz HKS-a, koji je podržao njegovu inicijativu istaknuvši da je “radi budućeg istinskog suživota nužno procesuirati sve one koji su tijekom Domovinskog rata sudjelovali u zločinima protiv nedužnog civilnog stanovništva”. Iako je istaknuo da je “svaki zločin za osudu”, naglasio je i kako su “čelni ljudi SDSS-a zadnji koji bi se o tome trebali očitovati s obzirom na to da upravo u njihovim redovima, i to na najistaknutijim političkim funkcijama, sjede pojedinci koji očigledno imaju određena saznanja o stradanjima Hrvata u Vukovaru.

Jedan od njih je i aktualni vukovarsko-srijemski dožupan Đorđe Ćurčić, koji je osobno nakon pada Vukovara bio na Ovčari.” Pavliček je to ponovio i u razgovoru s nama. Rekao je da je prije dva mjeseca Mato Landekić, vijećnik HKS-a u Skupštini Vukovarsko-srijemske županije, pitao Ćurčića je li točno da je bio na Ovčari 1991. nakon pada Vukovara.

“On je rekao da je tamo bio kao zaposlenik Vupika, da je njegova uloga u svemu pozitivna, ali da ne može o tome više ništa govoriti s obzirom na to da surađuje s hrvatskim tijelima”, naglasio je Pavliček. Sam Ćurčić nije htio ništa komentirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:16