BOLNIČKA NABAVA

ŠEF HITNE KIRURGIJE SE POBUNIO PROTIV KUPNJE VRIJEDNE OPREME Je li KB Dubrava natječaj za nabavu ležećih kolica prilagodio jednoj tvrtki?

 Pristigla je samo jedna ponuda tvrtke koja je mogla ispuniti da kolica imaju madrac dužine 1930, a ne 2000 mm i širinu između stupa točno 1600 mm
Srećko Marušić
 Bruno Konjević / CROPIX

“Debljina madraca najmanje 8 centimetara, njegove dimenzije minimalno 1930 puta 620 puta 80 milimetara. Razmak između dva teleskopska stupa minimalno 1600 mm, a dimenzije ležne plohe minimalno 1900 puta 650 mm, dok ukupna dimenzija kolica treba biti minimalno 2100 puta 820 mm.”

Specifikacije su to koje su u nedavnoj nabavi transportnih ležećih kolica za Hitni kirurški prijem u Kliničkoj bolnici Dubrava bile odlučujuće da se na natječaj javi samo jedna tvrtka i dobije posao iz vrlo jednostavnog razloga- jedino je M.T.F. zadovoljavao tražene specifikacije. Istina, one nisu bitne za buduću funkciju kolica, tvrdi voditelj hitnog kirurškog prijema u KB Dubrava, dr. Kristijan Čupurdija. No, to je ipak bilo dovoljno da se “izbaci” moguća konkurencija.

Naime, upravo je dr. Čupurdija prije gotovo dva mjeseca zatražio nabavu kolica, a onda bio neugodno iznenađen činjenicom da je stigla samo jedna ponuda na zahtjevnu specifikaciju.

Nepravedan

Prije dva dana kao ovlaštena osoba za provedbu nabave otvorio je tu ponudu u kojoj su bili vrlo detaljni opisi ležećih kolica s milimetarskom preciznošću, ali zapravo “potpuno nebitne za svrhu namjene proizvoda”, opisao je svoje nezadovoljstvo natječajem dr. Čupurdija u dopisu ravnatelju bolnice doc. dr. Srećku Marušiću. Na naš upit što ga muči u provedbi natječaja Čupurdija nije htio odgovarati i istaknuo da je u svom dopisu sve objasnio ravnatelju.

U njemu, među ostalim, kaže kako misli da “ovaj postupak nije proveden u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi te da ne želi sudjelovati u njegovoj provedbi, odnosno da bi se natječaj trebao ponoviti”.

Ravnatelj doc. dr. Marušić pravda se da je poziv na natječaj poslan i drugim poslovnim subjektima te da nisu tražili pojašnjenje niti izmjenu specifikacije. Dodaje da je za provedbu postupka imenovano povjerenstvo koje je predložilo KB Dubravi donošenje odluke o odabiru ponude koja je zadovoljila tražene kriterije. Marušić također ističe da nije bilo niti žalbi na postupak drugih mogućih ponuđača, zato smatra da je sve učinjeno u skladu sa zakonom, odnosno da nije potrebno poništavati stari i raspisivati novi natječaj.

Na pitanje zašto tako “stroga” specifikacija za koju nadležni šef koji je i tražio nabavu ležećih kolica tvrdi da nije potrebna Marušić odgovara da je “predmet nabave opisan na jasan, nedvojben, potpun i neutralan način te da je bolnica imala potrebu za navedenim predmetom nabave tako je u pozivu na nadmetanje navedena i njegova specifikacije”.

Žalbe

Dodao je da tijekom trajanja poziva za nadmetanje gospodarski subjekti, sukladno Zakonu o javnoj nabavi, imaju pravo zahtijevati izmjenu dokumentacije. “Kako to nisu tražili, nije ju bilo potrebno mijenjati, te je evidentno da je naručitelj postupio sukladno svojim potrebama navedenim u specifikaciji i zakonu”, zaključuje doc. dr. Marušić koji nema namjeru ponavljati natječaj.

Potvrđuje to činjenicu da u Hrvatskoj u velikom broju natječaja, uključujući ovoga puta sporna ležeća kolica čija je cijena oko 30.000 kuna, traže točno određene specifikacije koje može zadovoljiti samo manji broj proizvođača, a ponekad samo jedan. Što se pak tiče žalbi, odavno se shvatilo da su osuđene na propast pa je to razlog što se uglavnom rijetki upuštaju u avanturu jer samo gube vrijeme i novac. Kad je riječ o zdravstvu, previše je dokaza koji godinama govore u prilog tome da nabavu konačno treba organizirati drukčije, odnosno transparentnije, ali to je zasad tek pusta želja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 22:33