BOLNIČKA NABAVA

ŠEF HITNE KIRURGIJE SE POBUNIO PROTIV KUPNJE VRIJEDNE OPREME Je li KB Dubrava natječaj za nabavu ležećih kolica prilagodio jednoj tvrtki?

Bruno Konjević / CROPIX

Srećko Marušić

 

Pristigla je samo jedna ponuda tvrtke koja je mogla ispuniti da kolica imaju madrac dužine 1930, a ne 2000 mm i širinu između stupa točno 1600 mm

“Debljina madraca najmanje 8 centimetara, njegove dimenzije minimalno 1930 puta 620 puta 80 milimetara. Razmak između dva teleskopska stupa minimalno 1600 mm, a dimenzije ležne plohe minimalno 1900 puta 650 mm, dok ukupna dimenzija kolica treba biti minimalno 2100 puta 820 mm.”

Specifikacije su to koje su u nedavnoj nabavi transportnih ležećih kolica za Hitni kirurški prijem u Kliničkoj bolnici Dubrava bile odlučujuće da se na natječaj javi samo jedna tvrtka i dobije posao iz vrlo jednostavnog razloga- jedino je M.T.F. zadovoljavao tražene specifikacije. Istina, one nisu bitne za buduću funkciju kolica, tvrdi voditelj hitnog kirurškog prijema u KB Dubrava, dr. Kristijan Čupurdija. No, to je ipak bilo dovoljno da se “izbaci” moguća konkurencija.

Naime, upravo je dr. Čupurdija prije gotovo dva mjeseca zatražio nabavu kolica, a onda bio neugodno iznenađen činjenicom da je stigla samo jedna ponuda na zahtjevnu specifikaciju.

 

Nepravedan

Prije dva dana kao ovlaštena osoba za provedbu nabave otvorio je tu ponudu u kojoj su bili vrlo detaljni opisi ležećih kolica s milimetarskom preciznošću, ali zapravo “potpuno nebitne za svrhu namjene proizvoda”, opisao je svoje nezadovoljstvo natječajem dr. Čupurdija u dopisu ravnatelju bolnice doc. dr. Srećku Marušiću. Na naš upit što ga muči u provedbi natječaja Čupurdija nije htio odgovarati i istaknuo da je u svom dopisu sve objasnio ravnatelju.

U njemu, među ostalim, kaže kako misli da “ovaj postupak nije proveden u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi te da ne želi sudjelovati u njegovoj provedbi, odnosno da bi se natječaj trebao ponoviti”.

Ravnatelj doc. dr. Marušić pravda se da je poziv na natječaj poslan i drugim poslovnim subjektima te da nisu tražili pojašnjenje niti izmjenu specifikacije. Dodaje da je za provedbu postupka imenovano povjerenstvo koje je predložilo KB Dubravi donošenje odluke o odabiru ponude koja je zadovoljila tražene kriterije. Marušić također ističe da nije bilo niti žalbi na postupak drugih mogućih ponuđača, zato smatra da je sve učinjeno u skladu sa zakonom, odnosno da nije potrebno poništavati stari i raspisivati novi natječaj.

Na pitanje zašto tako “stroga” specifikacija za koju nadležni šef koji je i tražio nabavu ležećih kolica tvrdi da nije potrebna Marušić odgovara da je “predmet nabave opisan na jasan, nedvojben, potpun i neutralan način te da je bolnica imala potrebu za navedenim predmetom nabave tako je u pozivu na nadmetanje navedena i njegova specifikacije”.

Žalbe

Dodao je da tijekom trajanja poziva za nadmetanje gospodarski subjekti, sukladno Zakonu o javnoj nabavi, imaju pravo zahtijevati izmjenu dokumentacije. “Kako to nisu tražili, nije ju bilo potrebno mijenjati, te je evidentno da je naručitelj postupio sukladno svojim potrebama navedenim u specifikaciji i zakonu”, zaključuje doc. dr. Marušić koji nema namjeru ponavljati natječaj.

Potvrđuje to činjenicu da u Hrvatskoj u velikom broju natječaja, uključujući ovoga puta sporna ležeća kolica čija je cijena oko 30.000 kuna, traže točno određene specifikacije koje može zadovoljiti samo manji broj proizvođača, a ponekad samo jedan. Što se pak tiče žalbi, odavno se shvatilo da su osuđene na propast pa je to razlog što se uglavnom rijetki upuštaju u avanturu jer samo gube vrijeme i novac. Kad je riječ o zdravstvu, previše je dokaza koji godinama govore u prilog tome da nabavu konačno treba organizirati drukčije, odnosno transparentnije, ali to je zasad tek pusta želja.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo