PRIJETI MU 15 GODINA ZATVORA

Seks s djetetom zakon tretira kao silovanje

Little girl suffering bullying raises her palm asking to stop the violence
 EDDY SETIAWAN / iStock / Getty Images / Ed Photogarage

Utvrdi li se da je 53-godišnjak stupio u seksualni odnos s djevojčicom od 13 godina te da joj je putem interneta ili drugih komunikacijskih tehnologija predložio susret s namjerom seksualnog odnosa, prijeti mu 15 godina zatvora.

Prema Kaznenom zakonu koji je na snazi od 2013. godine, svaki spolni odnos s osobom mlađom od 15 godina smatra se nedobrovoljnim spolnim odnosom i izjednačen je sa silovanjem, osim ako dobna razlika između osobe koja je ušla u spolni odnos s djetetom mlađim od 15 godina i djeteta nije veća od tri godine. Tada se to smatra vršnjačkim seksom i ne ulazi u domenu kaznenog djela.

Kad je donosen novi zakon, bilo je upravo zbog slučajeva u kojima bitno stariji muškarci seksualno iskorištavaju djevojčice prijedloga da se kazne ozbiljno povećaju ako je razlika u godinama veća od 20 godina (dakle, djevojčica od 13 i muškarac od najmanje 33 godine), no taj prijedlog nije prošao. Ipak, dob u kojoj djeca mogu svjesno stupati u spolni odnos povećana je tada sa 14 na 15 godina, a povećane su i kazne i raspon kaznenih djela. Tako bi ovaj 53-godišnjak, dokaže li mu se da je za ta djela kriv, mogao biti osuđen za kazneno djelo spolnog odnošaja s djetetom mlađim od 15 godina upotrebom obmane i prijevare, za što je propisana kazna od 3 do 15 godina zatvora, a moglo bi mu se suditi i za mamljenje djeteta za zadovoljenje spolnih potreba putem komunikacijskih tehnologija, za što mu prijeti do tri godine zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:30