LIJEPA, ALI SKUPA

SEZONSKI ŠOK: Trajektne karte do Lastova koštaju kao odmor u Grčkoj

Duje Klarić / CROPIX

Prevedeno u životne okvire, to za svakoga gosta koji se odluči za lipanjski odmor na nekom našem otoku znači da mu je taj odmor u startu skuplji i do 50 posto nego kada bi se odmarao na kopnu!

S prvim danom lipnja i ove godine kreće sezonski plovidbeni red trajekata, dvotrupaca i putničkih brodova na Jadranu, pa će dio brodara, uključujući i najvećeg - “Jadroliniju”, uvesti i ljetne cijene karata koje će u slučaju državne kompanije biti od 15 do 20 posto skuplje u odnosu na ostatak godine, piše Slobodna Dalmacija.

Iako će iznosi sezonskih “biljeta” za putnike i vozila, koji vrijede do kraja rujna, biti na razini prošlog ljeta, što je pozitivno ako se zna da je brodsko gorivo poskupjelo za oko 1,5 kuna po litri, primjetne su visoke cijene prijevoza automobila na otoke koje se na frekventnijim linijama kreću od 103 kune na pruzi Zadar-Preko ili 370 kuna na liniji Split-Vis do čak 530 kuna za plovidbu na najdužoj relaciji od Splita do Lastova.

Inače, cijene putničkih karata na trajektima koji plove prema dalmatinskim otocima porasle su od dvije kune do 11 kuna po osobi, dok za prijevoz katamaranom treba izdvojiti i desetak kuna više u odnosu na izvansezonsko razdoblje.

Neujednačene cijene

U svakoj ozbiljnoj turističkoj zemlji sve bi tarife koje se odnose na turističke usluge trebale imati isti ili barem približno jednak kalendar, ali u Hrvatskoj to, naravno, nije tako. Iako je lipanj još “debelo” u predsezoni u kojoj svi hotelijeri, turističke agencije i posrednici imaju i do 30 posto niže cijene i provizije nego u “špici”, to očito ne vrijedi i za brodske prijevoznike koji već s prvim danom lipnja označavaju početak primjene najviših cijena.

Prevedeno u životne okvire, to za svakoga gosta koji se odluči za lipanjski odmor na nekom našem otoku znači da mu je taj odmor u startu skuplji i do 50 posto nego kada bi se odmarao na kopnu! Uzalud mu hotelijeri daju popuste kada ga “oderu” - brodari.

Tako će od srijede samo prijevoz do Vele Luke ili Lastova četveročlana obitelj koja putuje automobilom platiti 802 kune za trajektni prijevoz u samo jednom smjeru, odnosno čak 1604 kune za povratnu kartu! Za toliki novac dva člana iste te obitelji mogu se odmarati pet dana u predsezonskom razdoblju u većini hotela na Jadranu sa tri zvjezdice. Naime, dnevni polupansion u predsezoni u hotelima te kategorije dobiva se već po cijeni koja se kreće od 20 do 25 eura, što je protuvrijednost iznosa koji gost mora platiti samo za automobil koji ukrcava u jednom smjeru u trajekt do Brača.

Hotelijeri koji svaki krevet moraju napuniti i prodati da bi zaradili, imaju čak pet kategorija cijena od proljeća do pune sezone i one postupno rastu iz mjeseca u mjesec, ali u predsezoni su niže i do 50 posto od onih najviših u kolovozu. Isto tako, hotelijeri u borbi za goste djeci do 12 godina daju besplatan boravak s roditeljima u sobi, dok im brodari naplaćuju 50 posto karte. Ako, pak, putuju katamaranom, svako dijete iznad tri godine plaća punu cijenu karte.

Predsezona na ispitu

Ako na takav način radi već desetljećima državni brodar, tko onda ima pravo pitati se još uvijek zašto nam nema gostiju u predsezoni koliko bismo htjeli. Pa mi ih sami tjeramo, među ostalim, i cijenama brodskih karata u lipnju koji je za cijeli hrvatski turizam vrijeme predsezone i popusta, osim za pomorske prijevoznike čije tarife već tad ulaze u najviše razdoblje. Jer za više od 200 eura, koliko na srednjem i južnom Jadranu moraju platiti samo prijevoz obitelji s automobilom do otoka, mogu se odmarati tjedan dana u Tunisu ili Grčkoj.

Na skup(lj)e trajektne karte i s tim povezane povećane troškove predsezonskih gostiju već godinama upozoravaju turistički djelatnici i iznajmljivači koji su već otvorili svoja vrata inozemnim gostima. Hvarski iznajmljivač Fabijan Tadić ističe kako u aktualnoj situaciji, kada su svi ključni podaci turistima dostupni na internetu, svaka obitelj nekoliko puta promišlja i kalkulira o svakom euru, pa tako i o prijevozu.

Postupno poskupljenje

- Koliko god im je Hrvatska privlačno odredište, naši gosti pažljivo pripremaju putovanje i troškove poput goriva, cestarina i trajekata. Nije mi jasno zbog čega se brodarske kompanije, a pogotovo “Jadrolinija”, ne mogu usuglasiti oko svojevrsnog stupnjevanja cijena, tako da se iznosi podižu postupno, a ne jednokratno u lipnju, što rade već godinama.

Ne kažem da bi pojeftinjenje trajekata odmah dalo učinka, ali pozitivna propaganda među turistima bi zasigurno učinila svoje. Nešto se mora promijeniti - zaključuje Tadić.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE NA STRANICAMA SLOBODNE DALMACIJE

Izdvajamo